Dodaj nietypowy, kwaśny składnik do jajecznicy. Będzie mniej ścięta, a zarazem bardziej aksamitna

Wariacje na temat jajecznicy to temat rzeka. Smażymy ją bardziej lub mniej ściętą i z naprawdę rozmaitymi dodatkami. Jajecznica z cytryną to jednak dość nietypowa propozycja. Podkreśli jej smak, nadając pewnej nutki kwasowości. Przekonaj się, dlaczego warto jej spróbować.

ObrazekJajecznica z cytryną - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jajecznica z cytryną - sposób na wyjątkowo pyszne śniadanie

Chcąc przygotować szybkie, proste i pożywne śniadanie, najczęściej smażymy jajecznicę. Pomimo, że nie potrzeba tu skomplikowanych pomysłów, to jednak każdy ma swoje własne nawyki, dzięki którym ten jajeczny przysmak staje się lepszy pod każdym względem. Dlatego też dodajemy do niej rozmaite dodatki - mięsne, warzywne, czy wegańskie. Z pewnością jednak, mało kto wie, że idealnym sposobem na podkreślenie smaku tego śniadania, będzie sok z cytryny. Jajecznica z cytryną idealnie sprawdzi się w połączeniu z innymi składnikami, o których będzie mowa dalej.

Obrazek
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego warto dodać sok z cytryny do smażonej jajecznicy? Dzięki niemu, będzie ona bardziej delikatniejsza, a z drugiej strony - wyjątkowo pyszna. Kwas sprawi, że białko w jajkach nie zetnie się zbyt mocno. Jajecznica z cytryną nabierze aksamitnej konsystencji, a jej smak będzie idealnie współgrać również z innymi bardziej lub mniej popularnymi dodatkami.

Z czym łączyć jajecznicę z cytryną i jak ją podać?

Tak naprawdę jajecznica z cytryną to przysmak, który na pierwszy rzut oka, nie różni się od tradycyjnej wersji. Różnica tkwi przede wszystkim w smaku i konsystencji. Dzięki temu, że nabrała ona lekko kwaskowego charakteru, to z powodzeniem można połączyć ją z innymi wspaniałymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się tu chociażby wędzony łosoś.

Obrazek
Jajecznica- Pyszności; Foto: Pexels

Ostatnio przedstawiliśmy Wam przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim. A gdyby tak, zrobić ją w wersji z cytryną? Do naszego śniadania można tu jeszcze dodać pistacje i estragon. Taka wersja zachwyci każdego, kto chce zjeść naprawdę pyszne śniadanie. Jajecznica z cytryną usmażona w ten sposób, to prawdziwe "niebo w gębie"! Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube film z przepisem na jajecznicę Gordona Ramsay'a:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy