Wrzuć do farszu na gołąbki kostkę lodu. Efekt przerasta wszelkie oczekiwania
Tradycyjne dania kuchni polskiej to podstawa naszych ulubionych obiadów. Do tej kategorii, na pewno należy również gołąbki w sosie pomidorowym. Pomimo najlepszych receptur, zdarza się, że farsz na gołąbki wychodzi twardy i suchy. Przekonaj się, że jeden składnik, w tym przypadku, zupełnie go odmieni!
Perfekcyjny farsz na gołąbki - jeden składnik, a robi różnicę!
Gołąbki w sosie pomidorowym to prawdziwy klasyk, gdy przywołamy te najlepsze dania kuchni polskiej. Ich podstawą jest przede wszystkim farsz z mięsa mielonego. Możemy je przygotować na kilka sposobów, jednak najczęściej stosowaną opcją jest łączenie mięsa z ryżem. Oczywiście, istnieję również propozycje dla wegan, czy różne wariacje na temat tego dania. Pomimo tego, że ich przygotowanie nie jest skomplikowane, to jeden szczegół może zadecydować o tym, czy wyjdą one idealne. Jeśli chcesz przygotować idealny farsz na gołąbki, to warto dodać jeden istotny składnik.
A znajdziesz go w swojej zamrażarce. Aby nasz farsz nie był suchy i twardy, dobrze będzie dodać podczas jego przygotowania - pokruszony lód. Dzięki niemu to mięsne wypełnienie stanie się soczyste i aromatyczne i co ważne - nie będzie on w ogóle wyczuwalny. Inną metodą jest również dodanie bulionu do mięsa lub 100 ml miętowego naparu. Istotnie poprawi smak farszu, ale aromat mięty nie będzie tu w ogóle wyczuwalny.
Jak przygotować idealny farsz na gołąbki?
Najlepsza kapusta, świeże mięso, ryż i wspomniana wcześniej kostka lodu - to podstawa tego najlepszego farszu. Możemy Cię zapewnić, że Twoje gołąbki wyjdą pyszne i aromatyczne!
Składniki:
- główka białej kapusty
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 średnie cebule
- torebka białego ryżu (około 100 g)
- 2 l bulionu
- pomidory z puszki lub pół litra przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- pozostałe przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie
- opcjonalnie: 5 łyżek śmietany 18% lub łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od kapusty, której liście wykorzystamy do zawinięcia naszego mięsnego farszu. Odcinamy z niej zewnętrzne liście, zgrubienia i umieszczamy w dużym garnku. Gotujemy ją przez około 12 minut - najpierw przez około 7 minut wycięciem do dołu i przez kolejne 5 minut - wycięciem do góry. Po tym czasie, wyjmujemy ją z garnka i studzimy. Kolejny krok to przygotowanie farszu - pamiętaj, by proporcje były tu odpowiednie. By przygotować najlepszy farsz na gołąbki, na pół kilograma mięsa, powinniśmy dodać 100 g ryżu.
Farsz przygotowujemy, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy pokruszony lód oraz bulion, dzięki którym mięsne wypełnienie będzie soczyste i aromatyczne. Formujemy podłużne kotlety, dzięki czemu łatwiej będzie je zawinąć w liście kapusty. Czas na gotowanie - nie należy gotować ich dłużej niż godzinę. Sos na gołąbki można przygotować w tym samym garnku - w takim przypadku, należy je zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Doprawiamy całość i zagęszczamy śmietaną. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!
Nie ma to jak tradycyjny smak! Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na gołąbki z prodiża: