Te grzyby to skarbnica smaku i zdrowia, lecz większość o nich nie pamięta. To duży błąd

Dlaczego warto jeść rydze? Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno będzie złożona. I pomimo tego, że są to mniej popularne grzyby, to wyróżniają się smakiem i są bogate w wiele cennych wartości odżywczych. Poznajmy najważniejsze atuty, związane ze spożywaniem tych grzybów.

Dlaczego warto jeść rydze?Dlaczego warto jeść rydze? - Pyszności; Foto: Canva
Karol Wiak

Gdzie występują rydze i jak je rozpoznać?

Sezon grzybowy w pełni. Lasy w Polsce przeżywają prawdziwe oblężenie. Ma to ścisły związek z prawdziwym wysypem grzybów w całym kraju. Można je znaleźć na każdym kroku, a w naszych koszykach najczęściej lądują borowiki, podgrzybki, maślaki, czy kozaki. Nieco rzadziej znajdujemy rydze. Jest to na pewno nieco zapomniany grzyb, ale bogaty w wiele wartości odżywczych i co ważne - wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Jeśli dalej zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto jeść rydze, to służymy podpowiedzią!

Obrazek
Rydze - Pyszności; Foto: Canva.com

W opinii wielu grzybiarzy, rydze należy zaliczyć do kategorii tych najsmaczniejszych grzybów. Smażymy je, marynujemy lub dusimy. Najczęściej występują w lasach iglastych i lasach liściastych. Idealnie czują się na piaszczystych terenach i nasłonecznionych miejscach, na granicach lasów. Grzyby te wyróżniają się czerwoną lub pomarańczową barwą kapelusza, którego średnica nie przekracza 10 cm. Swoim kształtem może przypominać lej, a spód kapelusza jest pomarańczowy, z gęsto rozmieszczonymi blaszkami. Grubość rydza to 2 cm, a trzon ma 5 cm wysokości.

Niezwykły smak i wiele wartości odżywczych - czyli dlaczego warto jeść rydze?

Znamy je z lektury "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Pomimo tego, że sporo osób o nich zapomniało, to zachwycają smakiem i wieloma cennymi wartościami odżywczymi. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, a także A, C, D i E. Do niezwykle ważnych minerałów, należy zaliczyć fluor, cynk, fosfor, jod, magnez, potas, wapń, żelazo i mangan. Oznacza to, że rydze korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy, wspomagają trawienie, redukują stres i poprawiają wygląd skóry. Witamina D, która również się w nich znajduje, chroni przed osteoporozą i wzmacnia nasze kości.

Obrazek
Grzyby - Pyszności

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto jeść rydze, to gwarantujemy, że ich smak Cię zachwyci. Przygotujemy z nich wiele wspaniałych dań z grzybów. Są to zarówno rydze smażone, a także te w wersji marynowanej. Znajdziemy naprawdę wiele przepisów na rydze, z których przygotowuje się pyszne zupy, sosy, czy grzyby w wersji duszonej. Pamiętaj, że nie można ich suszyć, ale za to idealnie nadadzą się do mrożenia. Za te najpyszniejsze uważa się rydze smażone na maśle, prosto z patelni. Czy podzielasz to zdanie?

Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak to zrobić w 3 odsłonach:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji