Do jajecznicy wrzucam nieoczywisty dodatek. Danie nabiera ostrości i wyrazu

Zapomnij o jajecznicy z pomidorami lub brokułami. Ta wersja jest zupełnie inna, a fani ostrych smaków na pewno ją polubią. Jest kremowa, sycąca i bardzo szybko znika z talerza.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ostatnio z narzeczonym zamówiliśmy ostre papryczki. Zastanawialiśmy się, do czego możemy ich użyć. Zdecydowaliśmy, że część zamarynujemy, a pozostałe wykorzystamy do różnych dań. Tak oto zrodził się nasz pomysł. Jajecznica z jalapeno. I wiesz co? To był strzał w dziesiątkę! Jako miłośnicy ostrych smaków nie potrafiliśmy się jej oprzeć. Do tego dodaliśmy kilka innych dodatków i mieliśmy szybką kolację, która nasyciła nas tak bardzo, że do śniadania w ogóle nie byliśmy głodni.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jajecznica z jalapeno na długo zagości w naszym menu

Oprócz walorów smakowych, które są oczywiste, jajecznica ma inne zalety. Jajka dają pełnowartościowe białko, cholinę (mózg, wątroba) i witaminy A, D, B12 oraz luteinę, a tłuszcz z patelni pomaga je wchłonąć. Efekt to solidna sytość na kilka godzin bez cukrowych zjazdów. Jalapeno dorzuca kapsaicynę i witaminę C, więc lekko podkręca termogenezę, może zmniejszać łaknienie, często "odtyka" nos i działa antyoksydacyjnie. Szybkie podsmażenie papryczki na oliwie łagodzi ostrość i wydobywa aromat. Pamiętaj o wyjęciu pestek, bo to one są najostrzejsze. Dla większości brzuchów to zestaw "lekki w obróbce". Jeśli jednak masz problem z refluksem i wrzodami, daj mniej papryczek i do jajecznicy dołóż kleks jogurtu greckiego.

Jak zrobić jajecznicę z jalapeno?

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 1-2 papryczki jalapeno,
  • 3 kiełbaski lub parówki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml mleka (ja używam owsianego).

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki pokrój w kostkę, usuń pestki. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę poszatkuj.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, zeszklij ją, następnie dorzuć papryczkę i chwilę podsmażaj. Na koniec dołóż kiełbaski i smaż dalej.
  3. Ubij jajka z mlekiem owsianym i przyprawami. Zrób to widelcem lub trzepaczką. Wtedy masa będzie fajnie puszysta.
  4. Miksturę wylej na patelnię i zmniejsz ogień. Delikatnie wszystko mieszaj, do momentu, aż jajka się zetną.

Jajecznica z jalapeno najlepiej pasuje do świeżego chleba lub bułek. Dobrym pomysłem jest też tortilla. To danie lubi towarzystwo warzyw, na przykład pomidora, ogórka i słodkiej papryki. Świetnie komponuje się też z pokrojonym w plastry awokado, a samą jajecznicę możesz posypać tartym serem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie