Do jajecznicy wrzucam nieoczywisty dodatek. Danie nabiera ostrości i wyrazu

Zapomnij o jajecznicy z pomidorami lub brokułami. Ta wersja jest zupełnie inna, a fani ostrych smaków na pewno ją polubią. Jest kremowa, sycąca i bardzo szybko znika z talerza.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ostatnio z narzeczonym zamówiliśmy ostre papryczki. Zastanawialiśmy się, do czego możemy ich użyć. Zdecydowaliśmy, że część zamarynujemy, a pozostałe wykorzystamy do różnych dań. Tak oto zrodził się nasz pomysł. Jajecznica z jalapeno. I wiesz co? To był strzał w dziesiątkę! Jako miłośnicy ostrych smaków nie potrafiliśmy się jej oprzeć. Do tego dodaliśmy kilka innych dodatków i mieliśmy szybką kolację, która nasyciła nas tak bardzo, że do śniadania w ogóle nie byliśmy głodni.

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Jajecznica z jalapeno na długo zagości w naszym menu

Oprócz walorów smakowych, które są oczywiste, jajecznica ma inne zalety. Jajka dają pełnowartościowe białko, cholinę (mózg, wątroba) i witaminy A, D, B12 oraz luteinę, a tłuszcz z patelni pomaga je wchłonąć. Efekt to solidna sytość na kilka godzin bez cukrowych zjazdów. Jalapeno dorzuca kapsaicynę i witaminę C, więc lekko podkręca termogenezę, może zmniejszać łaknienie, często "odtyka" nos i działa antyoksydacyjnie. Szybkie podsmażenie papryczki na oliwie łagodzi ostrość i wydobywa aromat. Pamiętaj o wyjęciu pestek, bo to one są najostrzejsze. Dla większości brzuchów to zestaw "lekki w obróbce". Jeśli jednak masz problem z refluksem i wrzodami, daj mniej papryczek i do jajecznicy dołóż kleks jogurtu greckiego.

Jak zrobić jajecznicę z jalapeno?

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 1-2 papryczki jalapeno,
  • 3 kiełbaski lub parówki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml mleka (ja używam owsianego).

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki pokrój w kostkę, usuń pestki. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Cebulę poszatkuj.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, zeszklij ją, następnie dorzuć papryczkę i chwilę podsmażaj. Na koniec dołóż kiełbaski i smaż dalej.
  3. Ubij jajka z mlekiem owsianym i przyprawami. Zrób to widelcem lub trzepaczką. Wtedy masa będzie fajnie puszysta.
  4. Miksturę wylej na patelnię i zmniejsz ogień. Delikatnie wszystko mieszaj, do momentu, aż jajka się zetną.

Jajecznica z jalapeno najlepiej pasuje do świeżego chleba lub bułek. Dobrym pomysłem jest też tortilla. To danie lubi towarzystwo warzyw, na przykład pomidora, ogórka i słodkiej papryki. Świetnie komponuje się też z pokrojonym w plastry awokado, a samą jajecznicę możesz posypać tartym serem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟