WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni węgierskiej. Aromatyczne, kolorowe i sycące – idealne na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotowuje się klasyczne węgierskie leczo i czym różni się od naszej wersji.

Węgierskie leczo jest bez cukinii
Węgierskie leczo jest bez cukinii
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Leczo to potrawa, która od pokoleń gości na stołach Węgrów. To coś pomiędzy gulaszem, a warzywną potrawką. Jej podstawą zawsze są papryka i pomidory – w końcu to warzywa, które rosną tu w ogromnych ilościach i mają wyjątkowy smak. Danie wzbogaca się także o dobrej jakości kiełbasę, boczek i cebulę. Co ciekawe, Polacy dość często dodają do leczo cukinię, traktując ją jako jeden z głównych składników, ale na Węgrzech taki dodatek nie występuje. To właśnie dlatego smak prawdziwego leczo bywa dla nas zaskoczeniem, bo jest bardziej intensywny, mięsny i paprykowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Właściwości odżywcze leczo

To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza organizmowi wielu wartości. Papryka i pomidory są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, wspierają odporność oraz chronią przed wolnymi rodnikami. Kiełbasa i boczek dodają białka i tłuszczu, dzięki czemu potrawa jest sycąca i świetnie sprawdza się jako główny posiłek dnia. Leczo to przykład kuchni, w której prostota idzie w parze z wartością odżywczą.

Węgierskie leczo nie obejdzie się bez czuszki. To charakterystyczna dla tamtego regionu odmiana ostrej papryczki, której smak i aromat trudno podrobić. Ma podłużny, smukły kształt i cienką skórkę, a ostrością przypomina dobrze nam znaną papryczkę chili. Na Węgrzech czuszka dodawana jest nie tylko do leczo, ale też do gulaszy i marynat. Nadaje potrawom wyrazistości i lekko dymnego aromatu. Jeśli nie masz dostępu do czuszki, możesz zastąpić ją ostrą papryczką chili, choć oryginalny smak będzie nieco inny.

Jak zrobić węgierskie leczo?

Składniki:

  • 350 g dobrej kiełbasy,
  • 30 g smalcu,
  • 700 g cebuli,
  • kilogram papryki (najlepiej pół na pół czerwona i zielona),
  • 700 g pomidorów,
  • suszona czuszka,
  • sól do smaku,
  • 350 g gotowanego boczku,
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w krótkie słupki (ok. 6 mm), kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki, czuszkę drobno posiekaj.
  2. W rondlu roztop smalec, wrzuć boczek i podsmaż, aż lekko się zarumieni. Wyjmij boczek, a na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, delikatnie ją soląc.
  3. Do cebuli dodaj paprykę w paskach i mieloną paprykę. Podlej odrobiną wody, przykryj i duś około 5 minut.
  4. Następnie dodaj pomidory i czuszkę. Duś kolejne 10 minut, aż pomidory zmiękną.
  5. Włóż boczek i kiełbasę, duś pod przykryciem, aż smaki się połączą i całość lekko zgęstnieje – około 10 minut.
  6. Podawaj gorące, najlepiej ze świeżym pieczywem, które wchłonie aromatyczny sos.
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥