Do krokietów robię przepyszny farsz. Rodzina najpierw się krzywiła, teraz proszą o dokładki

Krokiety to klasyk, który najczęściej kojarzy się z farszem mięsnym lub kapustą i grzybami. Ale co, jeśli powiem ci, że połączenie pieczarek z jajkiem może smakować jeszcze lepiej? Na początku domownicy byli sceptyczni, ale po pierwszym kęsie zniknęły wszelkie wątpliwości. Delikatne jajka, aromatyczne pieczarki i kremowy, dobrze doprawiony farsz to idealne wypełnienie chrupiących, złocistych krokietów. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że tradycyjne nadzienie to nie jedyna opcja.

krokietyKrokiety z pieczarkami i jajkiem to wariacja na temat tradycji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym to świetna alternatywa dla mięsnych wersji. Są delikatne, kremowe i pełne smaku, a przy tym sycące i proste w przygotowaniu. Pieczarki, które podczas smażenia wydobywają głęboki aromat, świetnie łączą się z delikatnością jajek, tworząc aksamitny i bogaty farsz. Dodatkowo, dzięki dobrze dobranym przyprawom, nadzienie jest wyraziste i idealnie komponuje się z chrupiącą panierką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z kurczakiem

Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, a jednocześnie prostego i smacznego, krokiety z pieczarkami i jajkiem to strzał w dziesiątkę! Są chrupiące, aromatyczne i niezwykle kremowe w środku, a do tego świetnie komponują się z barszczem czerwonym lub sosem czosnkowym.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 4 jajka na twardo,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki miksuję na gładką masę, smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładam do ostygnięcia.
  2. Farsz: pieczarki kroję w drobną kostkę, cebulę siekam, smażę na maśle do miękkości, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jajka na twardo drobno siekam i mieszam z pieczarkami, odstawiam do przestygnięcia.
  3. Formowanie krokietów: na każdy naleśnik nakładam porcję farszu, zwijam jak gołąbki (boki do środka, potem całość w rulon).
  4. Panierowanie i smażenie: obtaczam krokiety w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Dlaczego warto zrobić krokiety z pieczarkami i jajkiem?

To świetna alternatywa dla klasycznych krokietów, która zachwyca delikatnością i głębią smaku. Pieczarki nadają farszowi aromatyczny charakter, a jajka sprawiają, że jest kremowy i przyjemnie aksamitny. Dodatek przypraw sprawia, że nie jest mdły, ale wyrazisty i pełen smaku.

Dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie pieczarek i jajek w nowej formie. Te krokiety są lżejsze od mięsnych, a jednocześnie sycące, dlatego sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje