Dodaję 2 łyżki do jajecznicy. Jest tak sycąca, że do obiadu nie myślę o jedzeniu
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych śniadań w Polsce. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale ten jeden – choć mało znany – wzbogaci ją o dodatkowe białko i sprawi, że będziesz syty aż do obiadu.
Śniadanie ma za zadanie dostarczyć nam energii i siły na nadchodzący dzień. Powinno być bogate w witaminy, minerały oraz składniki energetyczne – czyli białko, tłuszcz i węglowodany. Dobrze skomponowany posiłek sprawi, że od samego rana będziesz działać na pełnych obrotach – świetnym przykładem jest jajecznica z dodatkiem skyra.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Jajka na śniadanie
Jajka to świetny wybór na pierwszy posiłek dnia. Są nie tylko doskonałym źródłem białka, ale także prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, D, E oraz te z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo jajka dostarczają zdrowych tłuszczów, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Jajka to odżywczy i zdrowy produkt, który z łatwością można włączyć do codziennej diety – szczególnie w formie śniadania: jako jajecznicę, szakszukę, na twardo, na miękko lub w postaci pasty jajecznej na kanapki.
Jajecznica z twistem
Jajecznica to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka minut, dlatego warto sięgać po nią regularnie – zwłaszcza w wersji z jednym nieoczywistym dodatkiem. Jogurt typu skyr, znany z wysokiej zawartości białka i niskiej ilości tłuszczu, to idealny składnik, który wzbogaci twoje śniadanie. Nadaje jajecznicy kremową konsystencję i sprawia, że staje się ona bardziej sycąca. To świetny sposób na urozmaicenie porannego posiłku – szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, którym zależy na odpowiedniej podaży białka już od rana.
Pamiętaj, by jajecznicę podawać z ulubionym pieczywem – najlepiej pełnoziarnistym. Dzięki temu śniadanie będzie bogatsze w błonnik i węglowodany, co przełoży się na uczucie sytości na dłużej.
Przepis na jajecznicę ze skyrem:
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 łyżki skyra,
- mała cebulka,
- pęczek szczypiorku,
- 2 kromki chleba,
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła klarowanego.
- Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i zamieszaj.
- Wbij jajka do miseczki, dodaj skyr i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Gdy cebula się zarumieni, wlej jajka z dodatkami na patelnię.
- Mieszaj do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Pokrój drobno szczypiorek i posyp nim gotową jajecznicę.
- Jedz z pieczywem.