Dodaję 2 łyżki do jajecznicy. Jest tak sycąca, że do obiadu nie myślę o jedzeniu

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych śniadań w Polsce. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale ten jeden – choć mało znany – wzbogaci ją o dodatkowe białko i sprawi, że będziesz syty aż do obiadu.

Jajecznica ze skyremJajecznica ze skyrem
Źródło zdjęć: © Adobe | Feb212025

Śniadanie ma za zadanie dostarczyć nam energii i siły na nadchodzący dzień. Powinno być bogate w witaminy, minerały oraz składniki energetyczne – czyli białko, tłuszcz i węglowodany. Dobrze skomponowany posiłek sprawi, że od samego rana będziesz działać na pełnych obrotach – świetnym przykładem jest jajecznica z dodatkiem skyra.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Jajka na śniadanie

Jajka to świetny wybór na pierwszy posiłek dnia. Są nie tylko doskonałym źródłem białka, ale także prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, D, E oraz te z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo jajka dostarczają zdrowych tłuszczów, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Jajka to odżywczy i zdrowy produkt, który z łatwością można włączyć do codziennej diety – szczególnie w formie śniadania: jako jajecznicę, szakszukę, na twardo, na miękko lub w postaci pasty jajecznej na kanapki.

Jajecznica z twistem

Jajecznica to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka minut, dlatego warto sięgać po nią regularnie – zwłaszcza w wersji z jednym nieoczywistym dodatkiem. Jogurt typu skyr, znany z wysokiej zawartości białka i niskiej ilości tłuszczu, to idealny składnik, który wzbogaci twoje śniadanie. Nadaje jajecznicy kremową konsystencję i sprawia, że staje się ona bardziej sycąca. To świetny sposób na urozmaicenie porannego posiłku – szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, którym zależy na odpowiedniej podaży białka już od rana.

Pamiętaj, by jajecznicę podawać z ulubionym pieczywem – najlepiej pełnoziarnistym. Dzięki temu śniadanie będzie bogatsze w błonnik i węglowodany, co przełoży się na uczucie sytości na dłużej.

Przepis na jajecznicę ze skyrem:

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki skyra,
  • mała cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 kromki chleba,
  • łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła klarowanego.
  3. Gdy masło się rozpuści, dodaj cebulę i zamieszaj.
  4. Wbij jajka do miseczki, dodaj skyr i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gdy cebula się zarumieni, wlej jajka z dodatkami na patelnię.
  6. Mieszaj do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Pokrój drobno szczypiorek i posyp nim gotową jajecznicę.
  8. Jedz z pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"