Domowe masło w kilka minut z jednego składnika. Prosty i błyskawiczny przepis
Domowe masło to dodatek do chleba, który bije na głowę wszystkie kupne kostki. Śmietankowe, aksamitne i pyszne masło, które przygotujesz w 3 minuty.
29.10.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:40
Jak zrobić masło?
Kiedy ceny masła w sklepach szaleją, a za swojskie produkty trzeba zapłacić majątek, to chętnie sięgamy do przepisów sprzed lat. Przygotowanie domowego masła jest naprawdę proste i nie zajmie Ci więcej niż kilka minut. Rozsmarowane na piętce świeżego, chrupiącego chleba przeniesie Cię w pyszną podróż w czasie. Ten smak bije na głowę wszystkie wymyślne dania i kombinacje, jednocześnie przypominając Ci o cieple domowej kuchni. Chociaż wiele osób myśli, że ubicie własnego masła jest czasochłonne i trudne, to dziś udowodnimy, że w rzeczywistości to naprawdę prosta sprawa.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowe masło
Składniki:
- 400 ml lekko schłodzonej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Sekretem idealnego masła jest jego odpowiednie ubijanie. Nie musisz mieć do tego specjalnego sprzętu. Ba! Nie musisz nawet wyciągać miksera. Z pomocą przyjdzie duży słoik. Pamiętaj, żeby umyć i dobrze wysuszyć go przed ubijaniem. Wlej do niego lekko schłodzoną śmietankę 30%.
Dobrze zakręć słoik i rozpocznij potrząsanie. Rób to energicznie, w górę i w dół. Potrząsaj aż zacznie się wytrącać masło. Możesz zaangażować do tego całą rodzinę :)
Oddziel masło od płynnej części. Najlepiej zrobić to przy pomocy sitka o dość drobnych oczkach. Przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie odciśnij masło, aby pozbyć się nadmiaru maślanki.
Zanurz masło w wodzie i uformuj kulkę. Zawiń w papier do pieczenia i zrób cukierka. Dzięki temu masło będzie miało kształt osełki. Wstaw całość do lodówki.
Domowe masełko jest już gotowe. Posmaruj nim kromkę chleba, posyp odrobiną soli i delektuj się smakiem jak z dzieciństwa. Czasami nie trzeba dużo, żeby stworzyć coś pysznego.