Domowe stripsy najlepsze na imprezę. Do panierki zawsze stosuję 1 trik

Nie przepłacaj w restauracji typu fast-food i zrób imprezowe stripsy z kurczaka samodzielnie. Sekret smaku to panierka - zawsze robię ją w odpowiedni sposób, dzięki czemu nie odpada i bosko smakuje.

Stripsy można podać zarówno na ciepło, jak i na zimnoStripsy można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

To jeden z klasyków, które można spotkać na weselu czy chrzcinach robionych przez gospodynie. Kawałki kurczaka panierowane i smażone, podane z sosem czosnkowym lub ketchupem zawsze znajdą chętnych przy stole. Co ważne, stripsy z kurczaka smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej zasadzie co do panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Kluczowa panierka

Najgorsze, co może się przydarzyć, to niedoprawione stripsy z kurczaka. Częściowo uratuje je sos jako dodatek, ale same też muszą być odpowiednio potraktowane przyprawami. Polecam klasykę, czyli sól i pieprz, ale warto eksperymentować z przyprawami takimi jak papryka czy granulowany czosnek. I koniecznie oprósz nimi samo mięso, ale również dosyp do domowej bułki tartej, a dopiero potem po wymieszaniu panieruj mieso. Do panierki warto zastosować też inne triki, które decydują o jej jakości. Osuszenie mięsa przed panierowaniem oraz wysoka temperatura oleju to klucz do trwałego efektu.

Przepis na stripsy z kurczaka

Do przygotowania najlepsze będą polędwiczki z kurczaka - odpadnie ci wtedy etap oczyszczania i krojenia mięsa, ale warto postawić na jakościowy produkt ze sprawdzonego źródła.

Składniki:

  • 200 g polędwiczek z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • olej do smażenia (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Mięso dopraw z obu stron połową przypraw.
  2. Rozmąć jajka w miseczce.
  3. Do drugiej nasyp mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. Bułkę dopraw połową przypraw.
  4. Mięso panieruj w mące, bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju. Opcjonalnie możesz tez stripsy upiec w piekarniku - 200°C i ok. 15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥