Domowe stripsy najlepsze na imprezę. Do panierki zawsze stosuję 1 trik
Nie przepłacaj w restauracji typu fast-food i zrób imprezowe stripsy z kurczaka samodzielnie. Sekret smaku to panierka - zawsze robię ją w odpowiedni sposób, dzięki czemu nie odpada i bosko smakuje.
To jeden z klasyków, które można spotkać na weselu czy chrzcinach robionych przez gospodynie. Kawałki kurczaka panierowane i smażone, podane z sosem czosnkowym lub ketchupem zawsze znajdą chętnych przy stole. Co ważne, stripsy z kurczaka smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej zasadzie co do panierki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczowa panierka
Najgorsze, co może się przydarzyć, to niedoprawione stripsy z kurczaka. Częściowo uratuje je sos jako dodatek, ale same też muszą być odpowiednio potraktowane przyprawami. Polecam klasykę, czyli sól i pieprz, ale warto eksperymentować z przyprawami takimi jak papryka czy granulowany czosnek. I koniecznie oprósz nimi samo mięso, ale również dosyp do domowej bułki tartej, a dopiero potem po wymieszaniu panieruj mieso. Do panierki warto zastosować też inne triki, które decydują o jej jakości. Osuszenie mięsa przed panierowaniem oraz wysoka temperatura oleju to klucz do trwałego efektu.
Przepis na stripsy z kurczaka
Do przygotowania najlepsze będą polędwiczki z kurczaka - odpadnie ci wtedy etap oczyszczania i krojenia mięsa, ale warto postawić na jakościowy produkt ze sprawdzonego źródła.
Składniki:
- 200 g polędwiczek z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- po szczypcie soli i pieprzu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- olej do smażenia (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Mięso dopraw z obu stron połową przypraw.
- Rozmąć jajka w miseczce.
- Do drugiej nasyp mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. Bułkę dopraw połową przypraw.
- Mięso panieruj w mące, bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju. Opcjonalnie możesz tez stripsy upiec w piekarniku - 200°C i ok. 15 minut.