PrzepisProste przepisyDomowe stripsy najlepsze na imprezę. Do panierki zawsze stosuję 1 trik

Domowe stripsy najlepsze na imprezę. Do panierki zawsze stosuję 1 trik

Nie przepłacaj w restauracji typu fast-food i zrób imprezowe stripsy z kurczaka samodzielnie. Sekret smaku to panierka - zawsze robię ją w odpowiedni sposób, dzięki czemu nie odpada i bosko smakuje.

Stripsy można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Stripsy można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

To jeden z klasyków, które można spotkać na weselu czy chrzcinach robionych przez gospodynie. Kawałki kurczaka panierowane i smażone, podane z sosem czosnkowym lub ketchupem zawsze znajdą chętnych przy stole. Co ważne, stripsy z kurczaka smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej zasadzie co do panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluczowa panierka

Najgorsze, co może się przydarzyć, to niedoprawione stripsy z kurczaka. Częściowo uratuje je sos jako dodatek, ale same też muszą być odpowiednio potraktowane przyprawami. Polecam klasykę, czyli sól i pieprz, ale warto eksperymentować z przyprawami takimi jak papryka czy granulowany czosnek. I koniecznie oprósz nimi samo mięso, ale również dosyp do domowej bułki tartej, a dopiero potem po wymieszaniu panieruj mieso. Do panierki warto zastosować też inne triki, które decydują o jej jakości. Osuszenie mięsa przed panierowaniem oraz wysoka temperatura oleju to klucz do trwałego efektu.

Przepis na stripsy z kurczaka

Do przygotowania najlepsze będą polędwiczki z kurczaka - odpadnie ci wtedy etap oczyszczania i krojenia mięsa, ale warto postawić na jakościowy produkt ze sprawdzonego źródła.

Składniki:

  • 200 g polędwiczek z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • olej do smażenia (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Mięso dopraw z obu stron połową przypraw.
  2. Rozmąć jajka w miseczce.
  3. Do drugiej nasyp mąkę, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. Bułkę dopraw połową przypraw.
  4. Mięso panieruj w mące, bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju. Opcjonalnie możesz tez stripsy upiec w piekarniku - 200°C i ok. 15 minut.

Wybrane dla Ciebie