Przepis na domowy paprykarz z makrelą i dorszem. O wiele lepszy niż gotowce ze sklepu
Pyszny domowy paprykarz z dorszem i makrelą bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Jak zrobić paprykarz? Zobacz, jakie to proste!
15.10.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:09
Dodatek na kanapki
Paprykarza nikomu nie trzeba przedstawiać. Kultowe połączenie pomidorów, ryb i ryżu króluje w polskich domach od lat 60. Miał być sposobem na wykorzystanie odpadków, które powstały po produkcji kostki rybnej, a szybko podbił podniebienia milionów Polaków. Kultowy paprykarz szczeciński doczekał się nawet swojego pomnika oraz kolekcji bombek. Prostą pastę na kanapki z dodatkiem ryb przygotujesz z łatwością w swoim domu. Skład będzie o niebo lepszy niż gotowiec ze sklepu.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowy paprykarz
Składniki:
- 300 g wędzonej makreli
- 300 g wędzonego zębacza/halibuta/dorsza
- 100 g białego ryżu (przed ugotowaniem)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 200 g przecieru pomidorowego
- sól (ale uwaga w zależności jak bardzo są słone ryby)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę przesmaż warzywo i dorzuć startą surową marchewkę oraz korzeń pietruszki. Podsmaż warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Następnie wlej przecier pomidorowy i dopraw solą, słodką oraz ostrą papryką i pieprzem. Ostrożnie dodawaj sól- pastę lepiej jest później doprawić, bo smak zależy też od ryb. Całość wymieszaj i przesmaż.
Makrelę obierz ze skóry i rozdrobnij. Postaraj się usunąć wszystkie ości.
Następnie dorzuć podzielonego na mniejsze części (również bez ości) wędzonego halibuta, dorsza lub zębacza. Dodaj również przesmażone warzywa i ugotowany ryż. Wymieszaj całość, żeby składniki dobrze się połączyły.
Nasza pasta rybna jest już gotowa. Idealnie sprawdzi się na kanapki. Możesz dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Możesz jeść go od razu po usmażeniu, na ciepło lub przestudzić i serwować na zimno. Smacznego!