Przepis na domowy paprykarz z makrelą i dorszem. O wiele lepszy niż gotowce ze sklepu

Pyszny domowy paprykarz z dorszem i makrelą bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Jak zrobić paprykarz? Zobacz, jakie to proste!

Obrazek
Ewa

Dodatek na kanapki

Paprykarza nikomu nie trzeba przedstawiać. Kultowe połączenie pomidorów, ryb i ryżu króluje w polskich domach od lat 60. Miał być sposobem na wykorzystanie odpadków, które powstały po produkcji kostki rybnej, a szybko podbił podniebienia milionów Polaków. Kultowy paprykarz szczeciński doczekał się nawet swojego pomnika oraz kolekcji bombek. Prostą pastę na kanapki z dodatkiem ryb przygotujesz z łatwością w swoim domu. Skład będzie o niebo lepszy niż gotowiec ze sklepu.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowy paprykarz

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli
  • 300 g wędzonego zębacza/halibuta/dorsza
  • 100 g białego ryżu (przed ugotowaniem)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól (ale uwaga w zależności jak bardzo są słone ryby)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę przesmaż warzywo i dorzuć startą surową marchewkę oraz korzeń pietruszki. Podsmaż warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Następnie wlej przecier pomidorowy i dopraw solą, słodką oraz ostrą papryką i pieprzem. Ostrożnie dodawaj sól- pastę lepiej jest później doprawić, bo smak zależy też od ryb. Całość wymieszaj i przesmaż.

Makrelę obierz ze skóry i rozdrobnij. Postaraj się usunąć wszystkie ości.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Następnie dorzuć podzielonego na mniejsze części (również bez ości) wędzonego halibuta, dorsza lub zębacza. Dodaj również przesmażone warzywa i ugotowany ryż. Wymieszaj całość, żeby składniki dobrze się połączyły.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Nasza pasta rybna jest już gotowa. Idealnie sprawdzi się na kanapki. Możesz dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Możesz jeść go od razu po usmażeniu, na ciepło lub przestudzić i serwować na zimno. Smacznego!

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟