Przepis na domowy paprykarz z makrelą i dorszem. O wiele lepszy niż gotowce ze sklepu

Pyszny domowy paprykarz z dorszem i makrelą bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Jak zrobić paprykarz? Zobacz, jakie to proste!

Obrazek
Ewa

Dodatek na kanapki

Paprykarza nikomu nie trzeba przedstawiać. Kultowe połączenie pomidorów, ryb i ryżu króluje w polskich domach od lat 60. Miał być sposobem na wykorzystanie odpadków, które powstały po produkcji kostki rybnej, a szybko podbił podniebienia milionów Polaków. Kultowy paprykarz szczeciński doczekał się nawet swojego pomnika oraz kolekcji bombek. Prostą pastę na kanapki z dodatkiem ryb przygotujesz z łatwością w swoim domu. Skład będzie o niebo lepszy niż gotowiec ze sklepu.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowy paprykarz

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli
  • 300 g wędzonego zębacza/halibuta/dorsza
  • 100 g białego ryżu (przed ugotowaniem)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól (ale uwaga w zależności jak bardzo są słone ryby)

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę przesmaż warzywo i dorzuć startą surową marchewkę oraz korzeń pietruszki. Podsmaż warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Następnie wlej przecier pomidorowy i dopraw solą, słodką oraz ostrą papryką i pieprzem. Ostrożnie dodawaj sól- pastę lepiej jest później doprawić, bo smak zależy też od ryb. Całość wymieszaj i przesmaż.

Makrelę obierz ze skóry i rozdrobnij. Postaraj się usunąć wszystkie ości.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Następnie dorzuć podzielonego na mniejsze części (również bez ości) wędzonego halibuta, dorsza lub zębacza. Dodaj również przesmażone warzywa i ugotowany ryż. Wymieszaj całość, żeby składniki dobrze się połączyły.

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Nasza pasta rybna jest już gotowa. Idealnie sprawdzi się na kanapki. Możesz dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Możesz jeść go od razu po usmażeniu, na ciepło lub przestudzić i serwować na zimno. Smacznego!

Domowy paprykarz- Pyszności
Domowy paprykarz- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę