Cena zapiekanek nad morzem to nie żart. Naprawdę tyle kosztują

Morze Bałtyckie to częsty kierunek na wakacje. W związku z tym każdego lata Sopot gości wielu turystów. Zdarza się, że ceny żywności w tym mieście są wyjątkowo wysokie. Ostatnio okazało się, że nawet zapiekanka może kosztować nas krocie. Ta cena zapiekanek to nie żart. Poniżej zdradzamy szczegóły.

ObrazekTa cena to nie żart. Tyle kosztują zapiekanki nad morzem. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Zapiekanka - tańsza wersja pizzy

Obrazek
Zapiekanka - Pyszności; Foto: Canva.com

Korzenie zapiekanki sięgają aż lat 70. XX wieku. Produkt ten składa się z długiej bułki, na której znajduje się farsz cebulowo - pieczarkowy posypany serem. Jednak obecnie nierzadko goszczą na niej takie składniki jak mozzarella, czy kurczak.

Zapiekankę możemy nabyć głównie w budkach gastronomicznych. Za czasów PRL-u traktowana była jako tańsza wersja pizzy. W związku z tym każdy mógł ją kupić za niewielką sumę pieniędzy. Obecnie za jedną sztukę możemy wydać nawet 30 zł!

Cena zapiekanek w Sopocie

Obrazek
Stoliki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę na zapiekanki w Sopocie, to przygotuj dodatkową gotówkę. Okazuje się, że za najtańszy produkt z farszem cebulowo - pieczarkowym wydasz 23 zł. Najdrożej kosztuje zapiekanka z dodatkiem łososia. Jej cena wynosi aż 30 zł! W konsekwencji za kilka sztuk można wydać prawie 100 zł.

Tak drogie jedzenie oferuje budka z zapiekankami przy ul. Monte Cassino w Sopocie. Wychodzi na to, że lepiej pójść do restauracji na obiad. W takiej sytuacji wydamy podobną sumę pieniędzy.

Domowe zapiekanki

Zapiekanki możesz z łatwością przygotować w domu. Do przygotowania tego dania potrzebujesz jedynie bagietki, sera i pieczarek. Poza tym możesz użyć swoich ulubionych składników np. kurczaka, łososia, czy mozzarelli. Warto eksperymentować!

Bagietkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Następnie pieczarki pokrój w plasterki i połóż je na bagietce. Ser zetrzyj na tarce, a następnie posyp nim pieczarki. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym na 200 st. C.

Zapiekanki są gotowe, gdy ser się stopi. Najlepiej przyglądać się jej podczas pieczenia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że wyjdzie idealnie. Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem ketchupu!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko zapiekane w bułce z awokado i szynką krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇