Dziadek dał mi słoiczek na spróbowanie. Tak pyszny, że można wyjadać łyżką

Chociaż w dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się pod ciężarem najróżniejszych past i smarowideł, ten polski klasyk nadal pozostaje obowiązkowym punktem w wielu domach, a udoskonalony o jeden składnik smakuje jeszcze lepiej.

Tak pyszny, że można wyjadać łyżkąTak pyszny, że można wyjadać łyżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie wyobrażam sobie swojej sezonowej, jesiennej kuchni bez leśnych grzybów, które wnoszą do potraw niepowtarzalny aromat i charakter. Świetnie podkreślają smak nie tylko gulaszy czy sosów, ale również stanowią idealne dopełnienie… smalcu. Jedni go kochają, inni nienawidzą, krzywiąc się na samą myśl, ale jedno jest niezaprzeczalne – smalec to jeden ze specjałów polskiej kuchni, mający wierne grono fanów. Zdecydowanie tak uważa się w moim rodzinnym domu, w którym zdarzało się, że po udanym grzybobraniu przygotowywano smalec z leśnymi grzybami – aromatyczny, tłusty, sycący – który znikał w mgnieniu oka.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Smalec borowikowy

Smalec nie nadaje się jedynie do smażenia kotletów schabowych – świetnie sprawdza się również jako smarowidło. Na pajdzie chleba z dodatkiem ogórka kiszonego staje się obowiązkowym punktem na wszelkich jarmarkach, ale też podczas wielu rodzinnych biesiad i uroczystości, szczególnie tam, gdzie ceni się staropolską kuchnię i tradycję. Smalec, chociaż już sam w sobie ma wielu fanów, wciąż można udoskonalać. Dodaje się do niego cebulkę, kwaśne jabłka lub różne zioła, ale jest jeszcze jeden składnik, który szczególnie jesienią staje się absolutnym hitem, czyli leśne grzyby.

Borowiki doskonale komponują się z klasycznymi, mięsnymi polskimi daniami i dokładnie tak samo jest w tym przypadku. Do smalcu świetnie pasują borowiki, które nie tylko wzmacniają jego smak, ale też dodają mu głębi – to połączenie sprawdza się idealnie, zwłaszcza gdy jesz smalec na pajdzie świeżego chleba.

Przepis na smalec borowikowy

Składniki:

  • 500 g słoniny,
  • 200 g borowików,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój słoninę na drobną kostkę, tak aby kawałki były małe i równomierne.
  2. Dokładnie oczyść grzyby. Pokrój na cienkie półplasterki i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
  3. Następnie odcedź.
  4. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  5. Rozgrzej garnek i powoli rozpuść słoninę, cały czas mieszając, tak aby tłuszcz się nie przypalił.
  6. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj grzyby i cebulę, przypraw solą oraz pieprzem.
  7. Smaż wszystko na małym ogniu około 5 minut do połączenia składników.
  8. Gorący smalec przelej do czystego naczynia i odstaw do stężenia. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇