Dziadek dał mi słoiczek na spróbowanie. Tak pyszny, że można wyjadać łyżką
Chociaż w dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się pod ciężarem najróżniejszych past i smarowideł, ten polski klasyk nadal pozostaje obowiązkowym punktem w wielu domach, a udoskonalony o jeden składnik smakuje jeszcze lepiej.
Nie wyobrażam sobie swojej sezonowej, jesiennej kuchni bez leśnych grzybów, które wnoszą do potraw niepowtarzalny aromat i charakter. Świetnie podkreślają smak nie tylko gulaszy czy sosów, ale również stanowią idealne dopełnienie… smalcu. Jedni go kochają, inni nienawidzą, krzywiąc się na samą myśl, ale jedno jest niezaprzeczalne – smalec to jeden ze specjałów polskiej kuchni, mający wierne grono fanów. Zdecydowanie tak uważa się w moim rodzinnym domu, w którym zdarzało się, że po udanym grzybobraniu przygotowywano smalec z leśnymi grzybami – aromatyczny, tłusty, sycący – który znikał w mgnieniu oka.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Smalec borowikowy
Smalec nie nadaje się jedynie do smażenia kotletów schabowych – świetnie sprawdza się również jako smarowidło. Na pajdzie chleba z dodatkiem ogórka kiszonego staje się obowiązkowym punktem na wszelkich jarmarkach, ale też podczas wielu rodzinnych biesiad i uroczystości, szczególnie tam, gdzie ceni się staropolską kuchnię i tradycję. Smalec, chociaż już sam w sobie ma wielu fanów, wciąż można udoskonalać. Dodaje się do niego cebulkę, kwaśne jabłka lub różne zioła, ale jest jeszcze jeden składnik, który szczególnie jesienią staje się absolutnym hitem, czyli leśne grzyby.
Borowiki doskonale komponują się z klasycznymi, mięsnymi polskimi daniami i dokładnie tak samo jest w tym przypadku. Do smalcu świetnie pasują borowiki, które nie tylko wzmacniają jego smak, ale też dodają mu głębi – to połączenie sprawdza się idealnie, zwłaszcza gdy jesz smalec na pajdzie świeżego chleba.
Przepis na smalec borowikowy
Składniki:
- 500 g słoniny,
- 200 g borowików,
- 1 cebula,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pokrój słoninę na drobną kostkę, tak aby kawałki były małe i równomierne.
- Dokładnie oczyść grzyby. Pokrój na cienkie półplasterki i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
- Następnie odcedź.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Rozgrzej garnek i powoli rozpuść słoninę, cały czas mieszając, tak aby tłuszcz się nie przypalił.
- Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj grzyby i cebulę, przypraw solą oraz pieprzem.
- Smaż wszystko na małym ogniu około 5 minut do połączenia składników.
- Gorący smalec przelej do czystego naczynia i odstaw do stężenia. Gotowe!