Egg nog w świątecznym klimacie

Egg nog w świątecznym klimacie to idealny trunek, który umili spotkanie rodzinne. Słodki, oparty na bazie jajek napój, jest bardzo popularny w Stanach i Europie. Dlatego też nie możesz go przegapić!

Obrazek
Pyszności

Egg nog przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 200 ml mleko
  2. 200 ml śmietanka 30%
  3. 4 szt. jajka
  4. 1/2 szkl. cukier
  5. 1 łyżeczka cukier waniliowy
  6. 100 ml rum/whisky/calvados opcjonalnie
  7. 6 szczypt gałka muszkatołowa

Dodatki do dekoracji

  1. 6 szt. anyż
  2. 6 szt. cynamon
  3. 6 szt. ozdoby świąteczne

Sposób przygotowania:

1. W garnku na palniku pogrzej mleko i śmietankę.

Obrazek

2. Następnie zmiksuj w blenderze jajka, cukier i cukier waniliowy.

Obrazek

3. Po chwili dodaj do mieszanki wcześniej podgrzane mleko i śmietankę.

Obrazek

4. Opcjonalnie możesz dodać również alkohol: rum, whisky lub calvados.

Obrazek

5. Dzięki blenderowi próżniowemu egg nog możesz przygotować wieczorem i podać go swoim gościom następnego dnia.

Obrazek

6. Umieść w szklance kostki lodu. Następnie przelej mieszankę z blendera i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz dekoracje. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości