Ekspresowe ciasto z truskawkami idealne na lato
Ekspresowe ciasto z truskawkami to idealna kombinacja na lato. Jest to również genialna propozycja dla osób, które nie przepadają za wypiekami z dużą ilością kremu. Proste, ale jednocześnie wyjątkowe w smaku ciasto, ma po prostu w sobie to "coś" 😍
Zanim przejdziemy do składników i całego procesu przygotowania naszego wypieku, pamiętaj o dwóch podstawowych zasadach. Po pierwsze, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim weźmiesz się do pracy, wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Po drugie, nie mieszaj składników zbyt długo, aby ciasto nie straciło swojej "pulchności".
Ciasto truskawkowe - składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- szklankę jogurtu naturalnego
- szklankę drobnego cukru (lub 3/4 szkl. cukru pudru)
- 3/4 szkl. oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- truskawki (możesz użyć tu również innych owoców)
Instrukcja - krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od połączenia jajek i cukru.
- Kiedy mieszanka stanie się puszysta i nabierze ładnego, żółtego koloru, możesz zacząć dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
- Jako kolejne składniki dodaj jogurt naturalny i olej.
- Powstałą mieszankę przelej do formy do pieczenia (moja forma ma 24 cm średnicy). Nie zapomnij wcześniej zabezpieczyć jej przy pomocy papieru do pieczenia. Pamiętaj, żeby papier znalazł się zarówno na spodzie, jak i bokach formy, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz ciasto.
- Na wierzchu mieszanki ułóż plastry truskawek.
- Teraz wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 40 minut (temp. 180 stopni, program: góra-dół, bez termoobiegu).
- Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem, polej polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!