PrzepisEkspresowe oponki na tłusty czwartek. Wystarczy jeden prosty patent

Ekspresowe oponki na tłusty czwartek. Wystarczy jeden prosty patent

Ekspresowe oponki - Pyszności; Foto Canva.com
Ekspresowe oponki - Pyszności; Foto Canva.com
14.02.2023 16:03

Do tłustego czwartku coraz mniej czasu. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na długotrwałe przygotowywanie słodkich przekąsek, to możesz to zrobić w parę chwil. Zobacz, jak przygotować ekspresowe oponki na tłusty czwartek. Smakują obłędnie!

Dlaczego warto przygotować ekspresowe oponki?

Powodów, by to uczynić, jest całe mnóstwo. To przede wszystkim smak, wyjątkowa domowa receptura oraz błyskawiczny sposób przygotowania. Oponki są również świetną alternatywą dla pączków, ociekających lukrem, czy dla faworków. Stanowią przysmak dzieciństwa, po który możesz sięgnąć właśnie teraz. Smażyła je twoja babcia, smażyła mama, więc kolej na ciebie. Co ważne, jeśli chcesz usmażyć ekspresowe faworki, to ich przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut. Z parzonego ciasta uzyskasz słodką i rozpływającą się w ustach przekąskę. Zobacz, jakie to proste.

Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić oponki serowe - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić ekspresowe oponki na tłusty czwartek?

To bardzo proste. Wystarczy, że zastosujesz jeden prosty patent, dzięki któremu uzyskasz parzone ciasto. Zagotuj masło z cukrem w rondelku i połącz je z mąką. Prawda, że proste?

Składniki:

  • 300 ml wody
  • około 300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ekspresowe oponki biją na głowę tradycyjne pączki i faworki. Dlatego dobrze je zrobić właśnie teraz. Rozpocznij od zagotowania w rondelku posolonej wody z dodatkiem cukru i esencji waniliowej. Dodaj mąkę i cały czas mieszając, podgrzej do uzyskania jednolitej masy. Teraz przenieś ciasto na stolnicę i wyrób je. Na początku, rób to przy użyciu łopatki, aby się nie poparzyć. Gdy będzie gotowe, to przełóż je do rękawa cukierniczego i wyciskaj. Formuj paski w kształt oponki i zlep końce. Smaż je na głębokim tłuszczu, wrzucając je dopiero w momencie, gdy tłuszcz będzie odpowiednio rozgrzany. Po usmażeniuodsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz je posypać cukrem pudrem lub podać z innymi ciekawymi słodkimi dodatkami np. polewą. Smacznego!

Zobacz również na naszym kanale YouTube przepis na słodkie bułeczki śniadaniowe. Są pyszne, mięciutkie i delikatne:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także