PrzepisEkspresowy deser. Doskonale sprawdzi się w upalne dni

Ekspresowy deser. Doskonale sprawdzi się w upalne dni

Najlepsza kremówka bez pieczenia, jaką jedliśmy! - Pyszności; foto: Adobe Stock
Najlepsza kremówka bez pieczenia, jaką jedliśmy! - Pyszności; foto: Adobe Stock
23.06.2023 09:30

Jest kremowo, pysznie i ekspresowo. To ciacho stanie się hitem na twoich zjazdach rodzinnych. Do jego stworzenia nie będziesz musiał nawet użyć piekarnika. Oto przepis, którego znajomość latem powinna być obowiązkowa! Kremówka bez pieczenia poleca się na deser.

Ciasta bez pieczenia polecają się w kilku sytuacjach. Po pierwsze — lato. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika to zaleta podczas upałów. Po drugie — czasowe opały. W kalendarzu tyle różnych zapisków, że przyjazd rodziny totalnie wypadł ci z głowy i za nic nie znajdziesz już chwili na długie przygotowanie bezy czy szarlotki. I w końcu po trzecie — ograniczony asortyment spożywczy. Kremówka bez pieczenia, na którą przepis za chwilę poznasz, przy odrobinie szczęścia powstanie z tego, co i tak zalega już w twoich szafkach i lodówce.

Kremówka bez pieczenia, którą zrobisz w sytuacjach awaryjnych - Pyszności; foto: Canva
Kremówka bez pieczenia, którą zrobisz w sytuacjach awaryjnych - Pyszności; foto: Canva

Receptura jest więc skrajnie nieskomplikowana, podobnie jak sam proces przygotowania tej kremówki. A smak... Cóż, koniecznie musisz przetestować ją na własnych kubkach smakowych. Powiedzmy, że nawet jeśli wspomniana wizyta rodziny zakłada też przybycie teściowej, to możesz czuć się bezpieczny. Być może nawet... zostaniesz pochwalony? Nie ryzykujemy takich założeń, ale jeśli tak się stanie, to koniecznie daj nam znać!

Kremówka bez pieczenia - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • paczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 paczka herbatników,
  • cukier puder.
Ta kremówka do pieczenia jest równie pyszna, co łatwa do zrobienia - Pyszności; foto: Canva
Ta kremówka do pieczenia jest równie pyszna, co łatwa do zrobienia - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  • Połowę przygotowanego mleka przelej do garnuszka. Dodaj do niej cukier i ustaw niewielką moc palnika.
  • Drugie 500 ml mleka wlej do miski. Wsyp też do niej mąkę, budynie w proszku (lepiej wybierz te bez cukru) i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i całość dokładnie wymieszaj.
  • Powyższą mieszankę połącz teraz z zagotowanym z cukrem mlekiem. Po dwóch minutach od ponownego zagotowania zdejmij z ognia. Nie zapomnij o mieszaniu! Kiedy przygotowana masa się schłodzi, utrzyj ją z ciepłym masłem.
  • Formę do pieczenia wyłóż herbatnikami. Wylej na nie krem i przykryj drugą warstwą herbatników. Wstaw do lodówki do stężenia. Powinno to trwać przynajmniej godzinę. Na koniec posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego i... udanej imprezy!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także