Ewa Wachowicz skomentowała ceny u Magdy Gessler. Odpowiedź może zaskoczyć

Co się stanie, kiedy jedna bardzo znana postać z polskiej sceny kulinarnej skomentuje działania drugiej? Dowiecie się z tego artykułu, ponieważ opiszemy w nim, co powiedziała Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler. Czy czeka nas starcie kuchennych gigantów?

ObrazekEwa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konta: Magda Gessler oraz Ewa Wachowicz

Trudno stwierdzić, czyja ścieżka kariery była ciekawsza. Ewy Wachowicz, byłej miss Polonia, sekretarz prasowej premiera, prezenterki telewizyjnej i restauratorki, czy Magdy Gessler, kucharki, felietonistki i prawdopodobnie najbardziej znanej kulinarnej osobowości telewizyjnej w Polsce. Tak czy inaczej, niedawno drogi tych dwóch pań w pewnym sensie się skrzyżowały.

Wszystko za sprawą wywiadu dla portalu pomponik.pl, w którym Ewa Wachowicz została zapytana o ceny obowiązujące u Magdy Gessler. Jej odpowiedź była dyplomatyczna, ale przekaz dość wyraźny.

Ewa Wachowicz o swoich wyliczeniach

Poza rozwijaniem kariery medialnej utalentowana kulinarnie Ewa Wachowicz prowadzi też od wielu lat restaurację "Zalipianki" w Krakowie. W rozmowie z Pomponikiem opowiedziała nieco o trudnych realiach, jakie od jakiegoś czasu panują w polskiej gastronomii.

Na food cost, bo to prawidłowe określenie, jeżeli chodzi o potrawy w restauracji, składa się wiele czynników. Pierwszy to oczywiście zakup produktów. Klienci często zapominają, że nie tylko to jest w cenie. Na food cost składa się też pensja kucharzy, kelnerów, koszty związane z wynajmem lokalu, energia, która nieprawdopodobnie poszła do góry. Proszę mi wierzyć, że rachunek za prąd i gaz w restauracji jest gigantyczny.

- wyjaśniała reporterowi Pomponika słynna kucharka. Chociaż wspomniane przez nią kwestie wydają się truizmami, z całą pewnością rzeczywiście bywają zapominane przez klientelę. Niestety — trzeba brać pod uwagę to, że kryzys energetyczny, z jakim restauratorzy (i nie tylko oni) mierzą się już dłuższy czas, stawiają przed nimi prosty wybór: albo zamknięcie biznesu, albo podwyższenie cen.

Obrazek
Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Wachowicz wyraźne podkreśliła jednak, że ze wszystkich sił ona i pracująca dla niej ekipa "Zalipianek" walczą o pozostanie cen na poziomie "niewygórowanym". 

Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler

Przeprowadzający z gospodynią programu "Ewa gotuje" dziennikarz Pomponika nie omieszkał zapytać również o często krytykowane przez internautów ceny dań w warszawskiej restauracji Magdy Gessler. Pytanie dotyczyło konkretnie gołąbków z kaszy jęczmiennej, za które trzeba u Gessler zapłacić astronomiczną kwotę 79 złotych.

Co odpowiedziała Wachowicz? Jedno trzeba jej przyznać: potrafi ubrać w ładne i kulturalne słowa to, co myśli wiele osób.

Uwielbiam dania Magdy, uwielbiam jej kuchnię, wiele razy byłam w jej restauracjach i skoro ma taką cenę, to widocznie ta cena jest podyktowana czymś. Może one są tak wyjątkowe, że są warte tej ceny.

- powiedziała Pomponikowi Ewa Wachowicz. Jaki był przekaz tej dyplomatycznej odpowiedzi? To już pozostawiamy do swobodnej interpretacji, chociaż łatwo się domyślić "czym" podyktowane są ceny u Magdy Gessler.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszne mielone z serem w skórce z boczku. 

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem