Ewa Wachowicz skomentowała ceny u Magdy Gessler. Odpowiedź może zaskoczyć

Co się stanie, kiedy jedna bardzo znana postać z polskiej sceny kulinarnej skomentuje działania drugiej? Dowiecie się z tego artykułu, ponieważ opiszemy w nim, co powiedziała Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler. Czy czeka nas starcie kuchennych gigantów?

ObrazekEwa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konta: Magda Gessler oraz Ewa Wachowicz

Trudno stwierdzić, czyja ścieżka kariery była ciekawsza. Ewy Wachowicz, byłej miss Polonia, sekretarz prasowej premiera, prezenterki telewizyjnej i restauratorki, czy Magdy Gessler, kucharki, felietonistki i prawdopodobnie najbardziej znanej kulinarnej osobowości telewizyjnej w Polsce. Tak czy inaczej, niedawno drogi tych dwóch pań w pewnym sensie się skrzyżowały.

Wszystko za sprawą wywiadu dla portalu pomponik.pl, w którym Ewa Wachowicz została zapytana o ceny obowiązujące u Magdy Gessler. Jej odpowiedź była dyplomatyczna, ale przekaz dość wyraźny.

Ewa Wachowicz o swoich wyliczeniach

Poza rozwijaniem kariery medialnej utalentowana kulinarnie Ewa Wachowicz prowadzi też od wielu lat restaurację "Zalipianki" w Krakowie. W rozmowie z Pomponikiem opowiedziała nieco o trudnych realiach, jakie od jakiegoś czasu panują w polskiej gastronomii.

Na food cost, bo to prawidłowe określenie, jeżeli chodzi o potrawy w restauracji, składa się wiele czynników. Pierwszy to oczywiście zakup produktów. Klienci często zapominają, że nie tylko to jest w cenie. Na food cost składa się też pensja kucharzy, kelnerów, koszty związane z wynajmem lokalu, energia, która nieprawdopodobnie poszła do góry. Proszę mi wierzyć, że rachunek za prąd i gaz w restauracji jest gigantyczny.

- wyjaśniała reporterowi Pomponika słynna kucharka. Chociaż wspomniane przez nią kwestie wydają się truizmami, z całą pewnością rzeczywiście bywają zapominane przez klientelę. Niestety — trzeba brać pod uwagę to, że kryzys energetyczny, z jakim restauratorzy (i nie tylko oni) mierzą się już dłuższy czas, stawiają przed nimi prosty wybór: albo zamknięcie biznesu, albo podwyższenie cen.

Obrazek
Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Wachowicz wyraźne podkreśliła jednak, że ze wszystkich sił ona i pracująca dla niej ekipa "Zalipianek" walczą o pozostanie cen na poziomie "niewygórowanym". 

Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler

Przeprowadzający z gospodynią programu "Ewa gotuje" dziennikarz Pomponika nie omieszkał zapytać również o często krytykowane przez internautów ceny dań w warszawskiej restauracji Magdy Gessler. Pytanie dotyczyło konkretnie gołąbków z kaszy jęczmiennej, za które trzeba u Gessler zapłacić astronomiczną kwotę 79 złotych.

Co odpowiedziała Wachowicz? Jedno trzeba jej przyznać: potrafi ubrać w ładne i kulturalne słowa to, co myśli wiele osób.

Uwielbiam dania Magdy, uwielbiam jej kuchnię, wiele razy byłam w jej restauracjach i skoro ma taką cenę, to widocznie ta cena jest podyktowana czymś. Może one są tak wyjątkowe, że są warte tej ceny.

- powiedziała Pomponikowi Ewa Wachowicz. Jaki był przekaz tej dyplomatycznej odpowiedzi? To już pozostawiamy do swobodnej interpretacji, chociaż łatwo się domyślić "czym" podyktowane są ceny u Magdy Gessler.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszne mielone z serem w skórce z boczku. 

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇