PrzepisEwa Wachowicz skomentowała ceny u Magdy Gessler. Odpowiedź może zaskoczyć

Ewa Wachowicz skomentowała ceny u Magdy Gessler. Odpowiedź może zaskoczyć

Co się stanie, kiedy jedna bardzo znana postać z polskiej sceny kulinarnej skomentuje działania drugiej? Dowiecie się z tego artykułu, ponieważ opiszemy w nim, co powiedziała Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler. Czy czeka nas starcie kuchennych gigantów?

Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konta: Magda Gessler oraz Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konta: Magda Gessler oraz Ewa Wachowicz

07.02.2023 11:18

Trudno stwierdzić, czyja ścieżka kariery była ciekawsza. Ewy Wachowicz, byłej miss Polonia, sekretarz prasowej premiera, prezenterki telewizyjnej i restauratorki, czy Magdy Gessler, kucharki, felietonistki i prawdopodobnie najbardziej znanej kulinarnej osobowości telewizyjnej w Polsce. Tak czy inaczej, niedawno drogi tych dwóch pań w pewnym sensie się skrzyżowały.

Wszystko za sprawą wywiadu dla portalu pomponik.pl, w którym Ewa Wachowicz została zapytana o ceny obowiązujące u Magdy Gessler. Jej odpowiedź była dyplomatyczna, ale przekaz dość wyraźny.

Ewa Wachowicz o swoich wyliczeniach

Poza rozwijaniem kariery medialnej utalentowana kulinarnie Ewa Wachowicz prowadzi też od wielu lat restaurację "Zalipianki" w Krakowie. W rozmowie z Pomponikiem opowiedziała nieco o trudnych realiach, jakie od jakiegoś czasu panują w polskiej gastronomii.

Na food cost, bo to prawidłowe określenie, jeżeli chodzi o potrawy w restauracji, składa się wiele czynników. Pierwszy to oczywiście zakup produktów. Klienci często zapominają, że nie tylko to jest w cenie. Na food cost składa się też pensja kucharzy, kelnerów, koszty związane z wynajmem lokalu, energia, która nieprawdopodobnie poszła do góry. Proszę mi wierzyć, że rachunek za prąd i gaz w restauracji jest gigantyczny.

- wyjaśniała reporterowi Pomponika słynna kucharka. Chociaż wspomniane przez nią kwestie wydają się truizmami, z całą pewnością rzeczywiście bywają zapominane przez klientelę. Niestety — trzeba brać pod uwagę to, że kryzys energetyczny, z jakim restauratorzy (i nie tylko oni) mierzą się już dłuższy czas, stawiają przed nimi prosty wybór: albo zamknięcie biznesu, albo podwyższenie cen.

Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Wachowicz wyraźne podkreśliła jednak, że ze wszystkich sił ona i pracująca dla niej ekipa "Zalipianek" walczą o pozostanie cen na poziomie "niewygórowanym". 

Ewa Wachowicz o cenach u Magdy Gessler

Przeprowadzający z gospodynią programu "Ewa gotuje" dziennikarz Pomponika nie omieszkał zapytać również o często krytykowane przez internautów ceny dań w warszawskiej restauracji Magdy Gessler. Pytanie dotyczyło konkretnie gołąbków z kaszy jęczmiennej, za które trzeba u Gessler zapłacić astronomiczną kwotę 79 złotych.

Co odpowiedziała Wachowicz? Jedno trzeba jej przyznać: potrafi ubrać w ładne i kulturalne słowa to, co myśli wiele osób.

Uwielbiam dania Magdy, uwielbiam jej kuchnię, wiele razy byłam w jej restauracjach i skoro ma taką cenę, to widocznie ta cena jest podyktowana czymś. Może one są tak wyjątkowe, że są warte tej ceny.

- powiedziała Pomponikowi Ewa Wachowicz. Jaki był przekaz tej dyplomatycznej odpowiedzi? To już pozostawiamy do swobodnej interpretacji, chociaż łatwo się domyślić "czym" podyktowane są ceny u Magdy Gessler.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na pyszne mielone z serem w skórce z boczku. 

Wybrane dla Ciebie