InspiracjeEwa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu

Ewa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu

Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?

Ewa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu
Ewa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

18.08.2024 08:18

Rosół to niekwestionowany król polskich zup, a jego przygotowanie jest swego rodzaju rytuałem w wielu polskich domach, zwłaszcza w niedzielne popołudnia. Choć wydawałoby się, że każdy zna klasyczny przepis na tę aromatyczną zupę, Ewa Wachowicz – znana restauratorka i miłośniczka dobrego jedzenia – udowadnia, że zawsze można wnieść do kuchni coś nowego. Jej przepis na rosół z dodatkiem nietypowego składnika zaskakuje, ale jednocześnie gwarantuje intensywny smak i głęboki aromat, który na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Azjatycki akcent w polskiej kuchni

Choć rosół to danie, które kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią, Ewa Wachowicz dodaje do niego nietypowy składnik, który nadaje mu zupełnie nowego charakteru. Mowa o sosie sojowym, który wlewa do garnka pod koniec gotowania. Ten prosty zabieg sprawia, że rosół zyskuje głębię smaku i aromatu, a także delikatnie słodkawy posmak, który z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Składniki rosołu według Ewy Wachowicz

Przepis Ewy Wachowicz na rosół jest nie tylko prosty, ale też oparty na starannie dobranych składnikach, które idealnie się uzupełniają. Oto, czego będziesz potrzebować:

  • ½ kg szpondra wołowego,
  • 2 nóżki kurczaka,
  • 2 skrzydełka kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • biała część pora,
  • 1 cebula (opalana),
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 suszone kapelusze podgrzybków,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • pęczek świeżego lubczyku,
  • 1 pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Wywar: Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj obrane warzywa oraz opaloną cebulę. Wrzuć przyprawy i gotuj przez około 2 godziny.
  2. Finał: Po 2 godzinach dodaj sos sojowy, lubczyk i pokrojonego pomidora. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy rosół, który zaskoczy Twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz. Dodatek sosu sojowego to prosty sposób, aby nadać temu tradycyjnemu daniu zupełnie nowego charakteru. Gwarantujemy, że taki rosół będzie nie tylko pyszny, ale także niezwykle aromatyczny.

Wybrane dla Ciebie