Ewa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu

Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?

Ewa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatuEwa Wachowicz wlewa odrobinę do rosołu. Nic tak nie podbija smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Rosół to niekwestionowany król polskich zup, a jego przygotowanie jest swego rodzaju rytuałem w wielu polskich domach, zwłaszcza w niedzielne popołudnia. Choć wydawałoby się, że każdy zna klasyczny przepis na tę aromatyczną zupę, Ewa Wachowicz – znana restauratorka i miłośniczka dobrego jedzenia – udowadnia, że zawsze można wnieść do kuchni coś nowego. Jej przepis na rosół z dodatkiem nietypowego składnika zaskakuje, ale jednocześnie gwarantuje intensywny smak i głęboki aromat, który na długo pozostaje w pamięci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Azjatycki akcent w polskiej kuchni

Choć rosół to danie, które kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią, Ewa Wachowicz dodaje do niego nietypowy składnik, który nadaje mu zupełnie nowego charakteru. Mowa o sosie sojowym, który wlewa do garnka pod koniec gotowania. Ten prosty zabieg sprawia, że rosół zyskuje głębię smaku i aromatu, a także delikatnie słodkawy posmak, który z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Składniki rosołu według Ewy Wachowicz

Przepis Ewy Wachowicz na rosół jest nie tylko prosty, ale też oparty na starannie dobranych składnikach, które idealnie się uzupełniają. Oto, czego będziesz potrzebować:

  • ½ kg szpondra wołowego,
  • 2 nóżki kurczaka,
  • 2 skrzydełka kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • biała część pora,
  • 1 cebula (opalana),
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 suszone kapelusze podgrzybków,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • pęczek świeżego lubczyku,
  • 1 pomidor.

Sposób przygotowania:

  1. Wywar: Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj obrane warzywa oraz opaloną cebulę. Wrzuć przyprawy i gotuj przez około 2 godziny.
  2. Finał: Po 2 godzinach dodaj sos sojowy, lubczyk i pokrojonego pomidora. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy rosół, który zaskoczy Twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz. Dodatek sosu sojowego to prosty sposób, aby nadać temu tradycyjnemu daniu zupełnie nowego charakteru. Gwarantujemy, że taki rosół będzie nie tylko pyszny, ale także niezwykle aromatyczny.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska