Najzdrowszy obiad z kuchni tajskiej. Zupa, która zastąpi drugie danie

Nie tylko na wakacjach jadamy egzotyczne dania. Ale właśnie w trakcie wyjazdu najlepiej znaleźć inspiracje i odtworzyć je później w domu. Dobrym pomysłem jest kuchnia tajska i jej klasyk, czyli zupa tajska z kurczakiem. Doskonale kremowa, kusząco pikantna. Dobór odpowiednich składników sprawia, że to danie konkuruje nawet z rosołem.

Zupa tajska z kurczakiemZupa tajska z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  Ewa Zwolak

Sporo białka, wartościowych tłuszczów i witamin z warzyw — tak w skrócie można opisać produkty, które potrzebne będą do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem. Dla odzwierciedlenia oryginalnego smaku dobrze jest zaopatrzyć się w egzotyczne dodatki, takie jak trawa cytrynowa, sos sojowy i pastę curry.

Balans ostrości i łagodności

Kuchnia tajska może odstraszać zbyt pikantnymi potrawami, ale tak naprawdę wszystko zależy od głównych składników. Popularna pasta curry, której używa się do dań jednogarnkowych i zup, ma kilka stopni ostrości. Żółta pasta curry na bazie kurkumy jest najdelikatniejsza. Nieco pikantniejsza ze względu na suszonego, czerwone chili jest czerwona pasta, zaś zielona pasta curry na bazie świeżych, zielonych papryczek chili — najostrzejsza. Co ciekawe, w zależności od regionu Tajlandii ich ostrość może się nieco różnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Przepis na zupę tajską

Kuchnia tajska to sporo dań z kurczaka, ale wymiennie używa się go z krewetkami lub tofu. Również w tym przepisie można zastąpić drób owocami morza lub wegańskim zamiennikiem. Zupa tajska w każdej z tej wersji będzie wyśmienita.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1,5 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 250 ml dobrej jakości mleczka kokosowego,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g czerwonej papryki,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 łyżki pasty curry,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • bazylia tajska lub trawa cytrynowa,
  • do podania limonka i świeża kolendra,
  • opcjonalnie makaron ryżowy.

Przygotowanie:

  1. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Paprykę i pieczarki umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Imbir dokładnie wyszoruj, obierz i pokrój na plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pastę curry i chwilkę podgrzewaj. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż szybko z obu stron na mieszance.
  3. Dodaj czosnek, cebulę i całość wymieszaj. Dorzuć paprykę i pieczarki, chwilę duś i zalej bulionem.
  4. Dodaj trawę cytrynową, curry w proszku, sos sojowy i cukier. Gotuj dalej ok. 15 minut. Dolej mleko kokosowe, opcjonalnie w tym momencie możesz dodać makaron. Gotuj jeszcze 5-10 minut na wolnym ogniu.
  5. Podaj z kolendrą i cząstkami limonki — sok od razu doprawi zupę, dodając smakowitej kwaskowatości.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥