Najzdrowszy obiad z kuchni tajskiej. Zupa, która zastąpi drugie danie

Nie tylko na wakacjach jadamy egzotyczne dania. Ale właśnie w trakcie wyjazdu najlepiej znaleźć inspiracje i odtworzyć je później w domu. Dobrym pomysłem jest kuchnia tajska i jej klasyk, czyli zupa tajska z kurczakiem. Doskonale kremowa, kusząco pikantna. Dobór odpowiednich składników sprawia, że to danie konkuruje nawet z rosołem.

Zupa tajska z kurczakiemZupa tajska z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  Ewa Zwolak

Sporo białka, wartościowych tłuszczów i witamin z warzyw — tak w skrócie można opisać produkty, które potrzebne będą do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem. Dla odzwierciedlenia oryginalnego smaku dobrze jest zaopatrzyć się w egzotyczne dodatki, takie jak trawa cytrynowa, sos sojowy i pastę curry.

Balans ostrości i łagodności

Kuchnia tajska może odstraszać zbyt pikantnymi potrawami, ale tak naprawdę wszystko zależy od głównych składników. Popularna pasta curry, której używa się do dań jednogarnkowych i zup, ma kilka stopni ostrości. Żółta pasta curry na bazie kurkumy jest najdelikatniejsza. Nieco pikantniejsza ze względu na suszonego, czerwone chili jest czerwona pasta, zaś zielona pasta curry na bazie świeżych, zielonych papryczek chili — najostrzejsza. Co ciekawe, w zależności od regionu Tajlandii ich ostrość może się nieco różnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Przepis na zupę tajską

Kuchnia tajska to sporo dań z kurczaka, ale wymiennie używa się go z krewetkami lub tofu. Również w tym przepisie można zastąpić drób owocami morza lub wegańskim zamiennikiem. Zupa tajska w każdej z tej wersji będzie wyśmienita.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1,5 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 250 ml dobrej jakości mleczka kokosowego,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g czerwonej papryki,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 łyżki pasty curry,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • bazylia tajska lub trawa cytrynowa,
  • do podania limonka i świeża kolendra,
  • opcjonalnie makaron ryżowy.

Przygotowanie:

  1. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Paprykę i pieczarki umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Imbir dokładnie wyszoruj, obierz i pokrój na plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pastę curry i chwilkę podgrzewaj. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż szybko z obu stron na mieszance.
  3. Dodaj czosnek, cebulę i całość wymieszaj. Dorzuć paprykę i pieczarki, chwilę duś i zalej bulionem.
  4. Dodaj trawę cytrynową, curry w proszku, sos sojowy i cukier. Gotuj dalej ok. 15 minut. Dolej mleko kokosowe, opcjonalnie w tym momencie możesz dodać makaron. Gotuj jeszcze 5-10 minut na wolnym ogniu.
  5. Podaj z kolendrą i cząstkami limonki — sok od razu doprawi zupę, dodając smakowitej kwaskowatości.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu