WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Najzdrowszy obiad z kuchni tajskiej. Zupa, która zastąpi drugie danie

Nie tylko na wakacjach jadamy egzotyczne dania. Ale właśnie w trakcie wyjazdu najlepiej znaleźć inspiracje i odtworzyć je później w domu. Dobrym pomysłem jest kuchnia tajska i jej klasyk, czyli zupa tajska z kurczakiem. Doskonale kremowa, kusząco pikantna. Dobór odpowiednich składników sprawia, że to danie konkuruje nawet z rosołem.

Zupa tajska z kurczakiemZupa tajska z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  Ewa Zwolak

Sporo białka, wartościowych tłuszczów i witamin z warzyw — tak w skrócie można opisać produkty, które potrzebne będą do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem. Dla odzwierciedlenia oryginalnego smaku dobrze jest zaopatrzyć się w egzotyczne dodatki, takie jak trawa cytrynowa, sos sojowy i pastę curry.

Balans ostrości i łagodności

Kuchnia tajska może odstraszać zbyt pikantnymi potrawami, ale tak naprawdę wszystko zależy od głównych składników. Popularna pasta curry, której używa się do dań jednogarnkowych i zup, ma kilka stopni ostrości. Żółta pasta curry na bazie kurkumy jest najdelikatniejsza. Nieco pikantniejsza ze względu na suszonego, czerwone chili jest czerwona pasta, zaś zielona pasta curry na bazie świeżych, zielonych papryczek chili — najostrzejsza. Co ciekawe, w zależności od regionu Tajlandii ich ostrość może się nieco różnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Przepis na zupę tajską

Kuchnia tajska to sporo dań z kurczaka, ale wymiennie używa się go z krewetkami lub tofu. Również w tym przepisie można zastąpić drób owocami morza lub wegańskim zamiennikiem. Zupa tajska w każdej z tej wersji będzie wyśmienita.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1,5 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 250 ml dobrej jakości mleczka kokosowego,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g czerwonej papryki,
  • 100 g pieczarek,
  • 3 łyżki pasty curry,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • bazylia tajska lub trawa cytrynowa,
  • do podania limonka i świeża kolendra,
  • opcjonalnie makaron ryżowy.

Przygotowanie:

  1. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Paprykę i pieczarki umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Imbir dokładnie wyszoruj, obierz i pokrój na plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pastę curry i chwilkę podgrzewaj. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż szybko z obu stron na mieszance.
  3. Dodaj czosnek, cebulę i całość wymieszaj. Dorzuć paprykę i pieczarki, chwilę duś i zalej bulionem.
  4. Dodaj trawę cytrynową, curry w proszku, sos sojowy i cukier. Gotuj dalej ok. 15 minut. Dolej mleko kokosowe, opcjonalnie w tym momencie możesz dodać makaron. Gotuj jeszcze 5-10 minut na wolnym ogniu.
  5. Podaj z kolendrą i cząstkami limonki — sok od razu doprawi zupę, dodając smakowitej kwaskowatości.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą