Wystarczy jeden kęs, by zwiększyć ryzyko raka. Tajska potrawa co roku zabija tysiące osób

Koi pla to popularna tajska potrawa, która przyrządzana jest z surowej, mielonej ryby, soku z cytryny i mieszanki ziół. Chociaż danie to jest smaczne i tanie, może mieć tragiczne konsekwencje dla zdrowia.

Tajska potrawa co roku zabija tysiące osób (fot. screen z kanału Naly's Kitchen.)Tajska potrawa co roku zabija tysiące osób (fot. screen z kanału Naly's Kitchen.)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Koi pla to tajlandzka potrawa przygotowywana z soku z cytryny, surowej mielonej ryby i aromatycznych ziół. Choć składniki te są powszechnie spożywane na całym świecie, to właśnie ich połączenie w koi pla staje się śmiertelnie niebezpieczne. Co sprawia, że ta pozornie niewinna potrawa może prowadzić do tak tragicznych skutków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Koi pla i jej zabójcza tajemnica

Okazuje się, że koi pla zawiera pasożyty, które mogą powodować raka wątroby. Pasożyty te, zwane przywrami Clonorchis sinensis, żyją w ciele ryby i dostają się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Po wniknięciu do wątroby przywry zaczynają się rozwijać, powodując uszkodzenia i stany zapalne.

Mieszkańcy Tajlandii, zwłaszcza w prowincjach Khon Kaen i Isan, są szczególnie narażeni na to ryzyko, spożywając to danie na co dzień. Wydaje się, że ta apokaliptyczna potrawa jest bezpośrednio odpowiedzialna za wzrost liczby zachorowań na raka wątroby i dróg żółciowych, osiągając druzgocące statystyki 20 tysięcy ofiar rocznie.

Raka wątroby wywołany przez koi pla jest bardzo groźny. Choroba postępuje zazwyczaj powoli i bezobjawowo, dlatego często jest wykrywana zbyt późno, gdy nie ma już szans na wyleczenie.

Walka z koi pla

Chirurg, Narong Khuntikeo, który sam stracił rodziców z powodu tej śmiercionośnej potrawy, prowadzi heroiczną walkę z rozprzestrzeniającą się epidemią koi pla. Pomimo trudności, jakie napotyka, starając się przekonać mieszkańców do rezygnacji z koi pla, podróżuje po całej Tajlandii, edukując zarówno lokalną społeczność, jak i turystów. Oferuje darmowe testy, które pomagają wykryć obecność pasożytów, ale zmiana nawyków żywieniowych w obliczu tej tradycji okazuje się być trudnym wyzwaniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟