Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Należą do tych przekąsek, które są hitem wszystkich imienin i przyjęć. Chociaż w sklepie można kupić gotowce, to najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu, szczególnie gdy do środka wsadzi się pewien dodatek, który idealnie przełamuje słoność i sprawia, że smakują o wiele lepiej.
Wśród wielu przekąsek na przyjęciach często znajdują się rolmopsy. Choć dziś są znacznie mniej popularne, wciąż pozostają symbolem tradycji i smaku, szczególnie w okresie świątecznym. To danie, które kojarzy się z czasami PRL-u, kiedy były kulinarnym hitem na stołach podczas najróżniejszych spotkań. To idealna przekąska na jeden lub dwa gryzy, a dzięki niestandardowemu dodatkowi w środku smakuje jeszcze lepiej niż dawniej.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Rolmopsy z jabłkiem
Tak jak dawniej, podstawą rolmopsów są śledzie a’la matias, które łączy się z marynowanymi warzywami. Tym razem jednak podejdziemy do nich nieco inaczej. Zamiast klasycznych dodatków, takich jak ogórki kiszone, cebula czy papryka czerwona, sięgamy po jabłka. Nadają lekkiej słodyczy i świeżości, dzięki czemu całość smakuje znacznie ciekawiej.
Najlepiej wybrać twarde, jędrne i lekko kwaskowe jabłka, takie jak szara reneta, jonagold lub ligol – zachowują kształt, nie rozpadają się i świetnie równoważą słoność śledzi. Dzięki temu rolmopsy zyskują znacznie ciekawszy smak, a na stole prezentują się wyjątkowo efektownie, przyciągając wzrok i… bardzo szybko znikając.
Przepis na rolmopsy z jabłkiem
Do tego przepisu będziesz potrzebował dodatkowo kilka drewnianych wykałaczek, dzięki którym rolmopsy nie będą się rozpadać.
Składniki:
- 8 filetów z matiasów,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- 2 cytryny,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebule i jabłka, pokrój je na małe kawałki i wsyp do miski.
- Dodaj szczyptę mielonego pieprzu oraz gorczycę i dokładnie zamieszaj.
- Rozłóż filety śledziowe na blacie.
- Na każdym rozprowadź porcję przygotowanej mieszanki.
- Następnie zroluj je ciasno w małe ruloniki i zabezpiecz wykałaczkami.
- Przygotuj garnek.
- Wyciśnij sok z cytryn do garnka, dolej taką samą ilość wody, wrzuć ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy.
- Doprowadź całość do wrzenia, po czym odstaw, aby marynata całkowicie ostygła.
- Ułóż śledzie pionowo w czystym słoju.
- Zalej je zimną zalewą tak, by były całkowicie przykryte.
- Zamknij słoik i odstaw do lodówki.
- Pozostaw śledzie w marynacie na 3 dni.
- Przed podaniem usuń wykałaczki. Smacznego!