Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują

Należą do tych przekąsek, które są hitem wszystkich imienin i przyjęć. Chociaż w sklepie można kupić gotowce, to najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu, szczególnie gdy do środka wsadzi się pewien dodatek, który idealnie przełamuje słoność i sprawia, że smakują o wiele lepiej.

Rolmopsy ze smakowitym dodatkiemRolmopsy ze smakowitym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wśród wielu przekąsek na przyjęciach często znajdują się rolmopsy. Choć dziś są znacznie mniej popularne, wciąż pozostają symbolem tradycji i smaku, szczególnie w okresie świątecznym. To danie, które kojarzy się z czasami PRL-u, kiedy były kulinarnym hitem na stołach podczas najróżniejszych spotkań. To idealna przekąska na jeden lub dwa gryzy, a dzięki niestandardowemu dodatkowi w środku smakuje jeszcze lepiej niż dawniej.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Rolmopsy z jabłkiem

Tak jak dawniej, podstawą rolmopsów są śledzie a’la matias, które łączy się z marynowanymi warzywami. Tym razem jednak podejdziemy do nich nieco inaczej. Zamiast klasycznych dodatków, takich jak ogórki kiszone, cebula czy papryka czerwona, sięgamy po jabłka. Nadają lekkiej słodyczy i świeżości, dzięki czemu całość smakuje znacznie ciekawiej.

Najlepiej wybrać twarde, jędrne i lekko kwaskowe jabłka, takie jak szara reneta, jonagold lub ligol – zachowują kształt, nie rozpadają się i świetnie równoważą słoność śledzi. Dzięki temu rolmopsy zyskują znacznie ciekawszy smak, a na stole prezentują się wyjątkowo efektownie, przyciągając wzrok i… bardzo szybko znikając.

Przepis na rolmopsy z jabłkiem

Do tego przepisu będziesz potrzebował dodatkowo kilka drewnianych wykałaczek, dzięki którym rolmopsy nie będą się rozpadać.

Składniki:

  • 8 filetów z matiasów,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 2 cytryny,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebule i jabłka, pokrój je na małe kawałki i wsyp do miski.
  2. Dodaj szczyptę mielonego pieprzu oraz gorczycę i dokładnie zamieszaj.
  3. Rozłóż filety śledziowe na blacie.
  4. Na każdym rozprowadź porcję przygotowanej mieszanki.
  5. Następnie zroluj je ciasno w małe ruloniki i zabezpiecz wykałaczkami.
  6. Przygotuj garnek.
  7. Wyciśnij sok z cytryn do garnka, dolej taką samą ilość wody, wrzuć ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy.
  8. Doprowadź całość do wrzenia, po czym odstaw, aby marynata całkowicie ostygła.
  9. Ułóż śledzie pionowo w czystym słoju.
  10. Zalej je zimną zalewą tak, by były całkowicie przykryte.
  11. Zamknij słoik i odstaw do lodówki.
  12. Pozostaw śledzie w marynacie na 3 dni.
  13. Przed podaniem usuń wykałaczki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀