Fasolki szparagowej nie podaję z masłem i tartą bułką. Z pięciu składników robię ekstra sosik

Latem na talerzach Polaków króluje fasolka szparagowa – podawana z masłem i bułką tartą, doskonale dopełnia lekkie obiady, których szczególnie potrzebujemy w upalne dni. Choć to klasyczne połączenie ma wielu fanów, warto spróbować fasolki w zupełnie nowym, ciekawym wydaniu.

Fasolka szparagowa potrafi zaskoczyćFasolka szparagowa potrafi zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Adobe

Fasolka szparagowa to składnik obecny nie tylko w kuchni polskiej. Często można ją spotkać także w lokalach azjatyckich, gdzie podawana jest z sosem sojowym, często z dodatkiem sezamu lub orzeszków ziemnych. Nie musisz się obawiać, że ten wschodni akcent odstraszy twoich gości czy rodzinę – z pewnością docenią lekko słony smak fasolki i nową nutę w swoim codziennym obiedzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Nowy sposób na fasolkę szparagową

Tradycyjnie fasolkę szparagową podaje się z masłem i bułką tartą, co zna chyba każdy z nas. Jednak coraz więcej osób szuka nowych smaków i ciekawych inspiracji. Fasolka szparagowa z sosem sojowym to propozycja zainspirowana kuchnią azjatycką, która zyskuje coraz większą popularność w polskich domach. To prawdziwy sprzymierzeniec wschodnich smaków– nie tylko podkreśla smak fasolki, ale także dostarcza umami, czyli tzw. piąty smak, który pokocha każdy miłośnik kuchni świata. To szybki i zdrowy sposób na letni obiad czy kolację, który nie wymaga wiele pracy, a zawsze robi dobre wrażenie. Coraz częściej fasolka szparagowa pojawia się także w sałatkach, stir-fry czy jako dodatek do dań z grilla. Jest na tyle uniwersalna, że można ją łączyć z kurczakiem, tofu, orzechami czy świeżymi ziołami. A jeśli masz ochotę na eksperymenty – dodaj odrobinę imbiru, chili albo limonki, które wprowadzą orientalny akcent i podkreślą charakter potrawy.

Przepis na fasolkę szparagową z sosem sojowym

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • garść orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i przygotuj miskę z zimną wodą.
  2. Fasolkę oczyść, odcinając jedynie stwardniałe końcówki, jeśli takie są.
  3. Wrzuć fasolkę do wrzątku i gotuj przez około 1 minutę, następnie szybko przełóż ją do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować jędrność oraz kolor.
  4. W tym czasie posiekaj czosnek.
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cukier, smaż około 30 sekund, aż cukier lekko się skarmelizuje.
  6. Następnie wlej sos sojowy, ocet ryżowy i szybko wymieszaj.
  7. Odcedzoną fasolkę dodaj na patelnię i smaż przez 2–4 minuty, mieszając, aż warzywo dokładnie pokryje się sosem.
  8. Posiekaj drobno orzeszki ziemne.
  9. Na koniec posyp danie posiekanymi orzeszkami ziemnymi dla chrupiącej tekstury i dodatkowego smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej