Filip Chajzer poza kebabem robi też obłędne spaghetti. To przepis jego babci

Filip Chajzer swoją medialną popularność postanowił przekuć w biznes gastronomiczny. Spełnił swoje marzenia i otworzył budkę z kebabem inspirowanym wizytami w Berlinie. W repertuarze popisowych dań dziennikarza znaleźć można jednak coś więcej niż tylko fast foody.

Spaghetti Filipa Chajzera - PysznościSpaghetti Filipa Chajzera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram, Pexels | Tookapic, filip_chajzer
Ewa Malinowska

Filip Chajzer zanim został jeszcze twarzą swojego kebaba, dzielił się innymi przepisami. W jednym z odcinków "Dzień Dobry TVN" przygotowywał w studyjnej kuchni potrawy, które opanował do perfekcji, ucząc się od swoich bliskich. Jedną z nich jest spaghetti z mielonym mięsem, sosem pomidorowym oraz serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Filip Chajzer sprzedaje w budce rybę z frytkami. Sprawdziliśmy, czy jest taniej niż w smażalni nad morzem

Spaghetti Filipa Chajzera - prosty przepis na obiad

Tak naprawdę spaghetti powinno nosić przydomek babci Ewy, bo to właśnie babcia Filipa Chajzera jest autorką tego przepisu. To dość nietypowe, bo babcine obiady kojarzą się raczej z klasykami polskiej kuchni, jak schabowe czy mielone. W rodzinie Chajzerów jest jednak nieco inaczej.

Spaghetti
Spaghetti © Pixabay

Ten przepis na spaghetti bolognese to idealna propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Przypomina nieco romans kuchni włoskiej z polską, bo zamiast parmezanu wykorzystywany jest ser żółty, a wśród składników pojawia się ketchup, który niejednego Włocha przyprawiłby o palpitację serca. Nie zmienia to faktu, że całe danie prezentuje się naprawdę apetycznie.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 białe cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • makaron spaghetti
  • starty ser żółty,
  • bazylia,
  • passata pomidorowa,
  • ketchup (opcjonalnie),
  • przyprawa peperoncino,
  • przyprawa do kuchni włoskiej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Podsmaż ją na patelni z rozgrzaną oliwą, solą i pieprzem
  2. Na osobnej patelni podsmaż mięso wołowe, aż zbrązowieje.
  3. Do garnka dodaj odrobinę wody. Przerzuć podsmażoną marchewkę oraz mięso i duś całość przez 20 minut.
  4. Na patelni po marchewce podsmaż cebulkę oraz czosnek. Dodaj do mięsa i marchewki.
  5. Passatę wlej do podduszonego mięsa. Dolej też nieco ketchupu.
  6. Zagęść sos startym serem żółtym, uzyskując idealną konsystencję.
  7. Dopraw całość mieszanką przypraw do kuchni włoskiej i szczyptą peperoncino, jeśli lubisz pikantne potrawy.
  8. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach rozłóż porcje makaronu, polej je aromatycznym sosem bolognese i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło