InspiracjeFilip Chajzer poza kebabem robi też obłędne spaghetti. To przepis jego babci

Filip Chajzer poza kebabem robi też obłędne spaghetti. To przepis jego babci

Filip Chajzer swoją medialną popularność postanowił przekuć w biznes gastronomiczny. Spełnił swoje marzenia i otworzył budkę z kebabem inspirowanym wizytami w Berlinie. W repertuarze popisowych dań dziennikarza znaleźć można jednak coś więcej niż tylko fast foody.

Spaghetti Filipa Chajzera - Pyszności
Spaghetti Filipa Chajzera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram, Pexels | Tookapic, filip_chajzer

11.07.2024 12:18

Filip Chajzer zanim został jeszcze twarzą swojego kebaba, dzielił się innymi przepisami. W jednym z odcinków "Dzień Dobry TVN" przygotowywał w studyjnej kuchni potrawy, które opanował do perfekcji, ucząc się od swoich bliskich. Jedną z nich jest spaghetti z mielonym mięsem, sosem pomidorowym oraz serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti Filipa Chajzera - prosty przepis na obiad

Tak naprawdę spaghetti powinno nosić przydomek babci Ewy, bo to właśnie babcia Filipa Chajzera jest autorką tego przepisu. To dość nietypowe, bo babcine obiady kojarzą się raczej z klasykami polskiej kuchni, jak schabowe czy mielone. W rodzinie Chajzerów jest jednak nieco inaczej.

Spaghetti
Spaghetti © Pixabay

Ten przepis na spaghetti bolognese to idealna propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Przypomina nieco romans kuchni włoskiej z polską, bo zamiast parmezanu wykorzystywany jest ser żółty, a wśród składników pojawia się ketchup, który niejednego Włocha przyprawiłby o palpitację serca. Nie zmienia to faktu, że całe danie prezentuje się naprawdę apetycznie.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 białe cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • makaron spaghetti
  • starty ser żółty,
  • bazylia,
  • passata pomidorowa,
  • ketchup (opcjonalnie),
  • przyprawa peperoncino,
  • przyprawa do kuchni włoskiej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Podsmaż ją na patelni z rozgrzaną oliwą, solą i pieprzem
  2. Na osobnej patelni podsmaż mięso wołowe, aż zbrązowieje.
  3. Do garnka dodaj odrobinę wody. Przerzuć podsmażoną marchewkę oraz mięso i duś całość przez 20 minut.
  4. Na patelni po marchewce podsmaż cebulkę oraz czosnek. Dodaj do mięsa i marchewki.
  5. Passatę wlej do podduszonego mięsa. Dolej też nieco ketchupu.
  6. Zagęść sos startym serem żółtym, uzyskując idealną konsystencję.
  7. Dopraw całość mieszanką przypraw do kuchni włoskiej i szczyptą peperoncino, jeśli lubisz pikantne potrawy.
  8. Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach rozłóż porcje makaronu, polej je aromatycznym sosem bolognese i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie