Może cię to zaskoczyć, ale z awokado możesz zrobić pyszną i zdrową alternatywę popularnych frytek!

Frytki to bardzo popularny dodatek do dań. Są bardzo smaczne, niestety mają wiele wad. Są ciężkostrawne, zawierają wiele tłuszczów nasyconych. Ich bardzo częste spożywanie może doprowadzić do wzrostu ryzyka zachorowania na miażdżycę. No cóż, nie brzmi to zbyt dobrze...

Obrazek
Ala Krauzowicz

Pamiętaj jednak, że zamiast z czegoś definitywnie rezygnować, warto przyrządzić zdrową wersję danej potrawy. W tym artykule znajdziesz przepis na alternatywę klasycznych frytek - frytki z awokado. Są zdrowe, a w dodatku po prostu przepyszne!

frytki-1

Składniki:

  • 2 obrane i wydrążone awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 60 g mąki
  • 2 rozbite jajka
  • 200 g bułki tartej

1. Pokrój awokado w paski i połóż na blaszce. Polej je olejem, a następnie posyp solą i pieprzem.

frytki-2

2. Do dużej miski wsyp mąkę. Przełóż do niej awokado tak, aby mąka dokładnie je przykryła.

frytki-3

3. Wyciągnij 2 miski. Do jeden z nich wlej rozbite i roztrzepane jajka, a do drugiej bułkę tartą. Każdy kawałek awokado namocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

frytki-4
frytki-5

4. Połóż kawałki awokado na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut.

frytki-6

Po 20 minutach wyjmij gotowe frytki. Podawaj z ulubionym sosem.

frytki-7
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi