PrzepisDania główneGąsienica na makaronie

Gąsienica na makaronie

Gąsienica na makaronie
Pyszności

25.10.2018 12:32, aktual.: 25.10.2018 14:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czas na pyszny obiadek dla malucha, gdzie znajdzie makaron i pysznego indyka. Takiemu połączeniu z pewnością nie odmówi, a wszystko to za sprawą oryginalnego podania w formie gąsienicy!

Składniki:

  1. 3/4 szkl. parmezan
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1 szkl. sos pomidorowy
  4. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  5. 2 łyżki tymianek
  6. 1 łyżeczka słodka papryka
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 2 szt. jajka
  10. 400 g indyk mielony
  11. 300 g makaron ugotowany

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz mielonego indyka, parmezan, jajka, pietruszkę, sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W kolejnej misce połącz sos pomidorowy z ugotowanym makaronem.

Obraz

3. Następnie przełóż makaron do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż małe klopsiki z mięsnej mieszanki.

Obraz

4. Kawałki mięsa ułóż tak, aby powstała gąsienica. Następnie posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także