Gąsienica na makaronie

Czas na pyszny obiadek dla malucha, gdzie znajdzie makaron i pysznego indyka. Takiemu połączeniu z pewnością nie odmówi, a wszystko to za sprawą oryginalnego podania w formie gąsienicy!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3/4 szkl. parmezan
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1 szkl. sos pomidorowy
  4. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  5. 2 łyżki tymianek
  6. 1 łyżeczka słodka papryka
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 2 szt. jajka
  10. 400 g indyk mielony
  11. 300 g makaron ugotowany

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz mielonego indyka, parmezan, jajka, pietruszkę, sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W kolejnej misce połącz sos pomidorowy z ugotowanym makaronem.

Obrazek

3. Następnie przełóż makaron do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż małe klopsiki z mięsnej mieszanki.

Obrazek

4. Kawałki mięsa ułóż tak, aby powstała gąsienica. Następnie posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser