Gdy podałam tę zupę, goście nie kryli zdziwienia. Później prosili o przepis

Ogórkowa, pomidorowa, kalafiorowa – każdy je zna i lubi. Ale są też warzywa, które potrafią zaskoczyć i świetnie odnajdują się w roli głównej, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydają się bardziej stworzone do roli dodatku na kanapkę niż podstawy zupy.

Zupa z rzodkiewkąZupa z rzodkiewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa na bazie rzodkiewki może na pierwszy rzut oka wydawać się kulinarną ciekawostką, a przy stole wywołać zdziwione spojrzenia i uniesione brwi – ale tylko do momentu, gdy ktoś spróbuje pierwszej łyżki. Bo wtedy przychodzi zaskoczenie, jak pyszne może być coś tak nieoczywistego. Zupa z rzodkiewki jest nie tylko smaczna, ale też lekka, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. To świetny sposób na to, by wprowadzić do codziennego menu nowe warzywo w innej niż zwykle odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Zupa z rzodkiewkami

Rzodkiewka w zupie to nieoczywisty, ale wyjątkowo trafiony wybór. Choć najczęściej trafia na kanapkę jako chrupiący, pikantny dodatek, z powodzeniem może stać się głównym bohaterem dania – także w wersji na ciepło. W zupie rzodkiewka zyskuje nowy wymiar: jej ostry, świeży smak łagodnieje, ale nie znika – nadal pozostaje wyraźny i dominujący, nadając potrawie charakterystycznej lekkości z nutą pikantności.

Najbardziej znanym daniem z jej udziałem jest chłodnik z rzodkiewką, ale to dopiero początek możliwości – świetnie sprawdza się także w zupach kremach, klarownych bulionach z warzywami czy jako uzupełnienie zup ziemniaczanych. Latem, gdy warzywa są najsmaczniejsze i organizm potrzebuje lżejszych, odświeżających dań, duża porcja sezonowych składników, takich jak rzodkiewka, staje się świetnym wsparciem dla zdrowej i zbilansowanej diety.

Przepis na zupę z rzodkiewkami

Składniki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 2 pęczki rzodkiewek (w tym liście z 1 pęczka),
  • 1,5 l warzywnego bulionu,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 120 g śmietany 18 proc.,
  • pęczek koperku,
  • sok z cytryny (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
  2. Zalej gorącym warzywnym bulionem i gotuj do miękkości.
  3. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki, liście rzodkiewek oraz koperek drobno posiekaj.
  4. Na maśle podsmaż rzodkiewki z liśćmi 2-3 minuty, przełóż do garnka z ziemniakami i gotuj chwilę.
  5. Śmietanę zahartuj dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
  6. Wlej do garnka i wymieszaj.
  7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej