Gdy podałam tę zupę, goście nie kryli zdziwienia. Później prosili o przepis
Ogórkowa, pomidorowa, kalafiorowa – każdy je zna i lubi. Ale są też warzywa, które potrafią zaskoczyć i świetnie odnajdują się w roli głównej, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydają się bardziej stworzone do roli dodatku na kanapkę niż podstawy zupy.
Zupa na bazie rzodkiewki może na pierwszy rzut oka wydawać się kulinarną ciekawostką, a przy stole wywołać zdziwione spojrzenia i uniesione brwi – ale tylko do momentu, gdy ktoś spróbuje pierwszej łyżki. Bo wtedy przychodzi zaskoczenie, jak pyszne może być coś tak nieoczywistego. Zupa z rzodkiewki jest nie tylko smaczna, ale też lekka, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. To świetny sposób na to, by wprowadzić do codziennego menu nowe warzywo w innej niż zwykle odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Zupa z rzodkiewkami
Rzodkiewka w zupie to nieoczywisty, ale wyjątkowo trafiony wybór. Choć najczęściej trafia na kanapkę jako chrupiący, pikantny dodatek, z powodzeniem może stać się głównym bohaterem dania – także w wersji na ciepło. W zupie rzodkiewka zyskuje nowy wymiar: jej ostry, świeży smak łagodnieje, ale nie znika – nadal pozostaje wyraźny i dominujący, nadając potrawie charakterystycznej lekkości z nutą pikantności.
Najbardziej znanym daniem z jej udziałem jest chłodnik z rzodkiewką, ale to dopiero początek możliwości – świetnie sprawdza się także w zupach kremach, klarownych bulionach z warzywami czy jako uzupełnienie zup ziemniaczanych. Latem, gdy warzywa są najsmaczniejsze i organizm potrzebuje lżejszych, odświeżających dań, duża porcja sezonowych składników, takich jak rzodkiewka, staje się świetnym wsparciem dla zdrowej i zbilansowanej diety.
Przepis na zupę z rzodkiewkami
Składniki:
- 450 g ziemniaków,
- 2 pęczki rzodkiewek (w tym liście z 1 pęczka),
- 1,5 l warzywnego bulionu,
- łyżka masła klarowanego,
- 120 g śmietany 18 proc.,
- pęczek koperku,
- sok z cytryny (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
- Zalej gorącym warzywnym bulionem i gotuj do miękkości.
- Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki, liście rzodkiewek oraz koperek drobno posiekaj.
- Na maśle podsmaż rzodkiewki z liśćmi 2-3 minuty, przełóż do garnka z ziemniakami i gotuj chwilę.
- Śmietanę zahartuj dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
- Wlej do garnka i wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.