Gdy robię surówkę z czerwonej kapusty, nie zapominam o jednej rzeczy. Zawsze wychodzi obłędna
Surówka z czerwonej kapusty to prosty i smaczny przepis na dodatek, który świetnie komponuje się niemal z każdym mięsem. W moim przepisie kapustę łączę z prostymi dodatkami, które świetnie podbijają jej smak. Jest rześko, chrupiąco i po prostu przepysznie.
18.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 15:00
Czerwona kapusta to prawdziwa perełka. Nie dość, że zachwyca bogactwem smaku, to jeszcze kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma w sobie niewiele kalorii a przy tym sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Witamina C wzmacnia odporność, a witamina K dba o prawidłowe krzepnięcie krwi. Kapusta dostarcza też witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy sięgać po nią zdecydowanie częściej, a ten prosty przepis z pewnością to ułatwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Moim sekretem jest odpowiednia obróbka czerwonej kapusty. Choć jej główki są twarde i zwarte, wymagają sparzenia, aby uzyskać pożądaną kruchość. Ale uwaga! Wysoka temperatura może pozbawić kapustę pięknego czerwonego koloru. Wystarczy jednak dodać do niej sok z cytryny, aby przywrócić wyjątkową barwę.
Surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, a także jako samodzielna przekąska - jest tak pyszna, że aż chce się ją wyjadać łyżkami.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 jabłka,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Cienko szatkuję czerwoną kapustę.
- Zagotowuję wodę i wrzucam do niej kapustę. Obgotowuję ją przez około 1-1,5 minuty.
- Odcedzam kapustę na sitku i zalewam zimną wodą. Odsączam.
- Przekładam kapustę do dużej miski.
- Dodaję pokrojone ogórki i drobno posiekaną cebulkę.
- Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dorzucam do miski.
- Doprawiam całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwą z oliwek.
- Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby surówka nabrała harmonijnego smaku.
- Wstawiam surówkę do lodówki, aby się schłodziła i nabrała chrupkości.
Smacznego!