InspiracjeGdy robię surówkę z czerwonej kapusty, nie zapominam o jednej rzeczy. Zawsze wychodzi obłędna

Gdy robię surówkę z czerwonej kapusty, nie zapominam o jednej rzeczy. Zawsze wychodzi obłędna

Surówka z czerownej kapusty - Pyszności
Surówka z czerownej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | invizbk
18.03.2024 09:47, aktualizacja: 18.03.2024 15:00

Surówka z czerwonej kapusty to prosty i smaczny przepis na dodatek, który świetnie komponuje się niemal z każdym mięsem. W moim przepisie kapustę łączę z prostymi dodatkami, które świetnie podbijają jej smak. Jest rześko, chrupiąco i po prostu przepysznie.

Czerwona kapusta to prawdziwa perełka. Nie dość, że zachwyca bogactwem smaku, to jeszcze kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma w sobie niewiele kalorii a przy tym sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Witamina C wzmacnia odporność, a witamina K dba o prawidłowe krzepnięcie krwi. Kapusta dostarcza też witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy sięgać po nią zdecydowanie częściej, a ten prosty przepis z pewnością to ułatwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Moim sekretem jest odpowiednia obróbka czerwonej kapusty. Choć jej główki są twarde i zwarte, wymagają sparzenia, aby uzyskać pożądaną kruchość. Ale uwaga! Wysoka temperatura może pozbawić kapustę pięknego czerwonego koloru. Wystarczy jednak dodać do niej sok z cytryny, aby przywrócić wyjątkową barwę.

Nawet Magda Gessler byłaby pod wrażeniem. Babcina surówka z czerwonej kapusty
Nawet Magda Gessler byłaby pod wrażeniem. Babcina surówka z czerwonej kapusty© Adobe Stock | ROMANA MARTYNIUK

Surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, a także jako samodzielna przekąska - jest tak pyszna, że aż chce się ją wyjadać łyżkami.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 jabłka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Cienko szatkuję czerwoną kapustę.
  2. Zagotowuję wodę i wrzucam do niej kapustę. Obgotowuję ją przez około 1-1,5 minuty.
  3. Odcedzam kapustę na sitku i zalewam zimną wodą. Odsączam.
  4. Przekładam kapustę do dużej miski.
  5. Dodaję pokrojone ogórki i drobno posiekaną cebulkę.
  6. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dorzucam do miski.
  7. Doprawiam całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwą z oliwek.
  8. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby surówka nabrała harmonijnego smaku.
  9. Wstawiam surówkę do lodówki, aby się schłodziła i nabrała chrupkości.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także