Gdy robię surówkę z czerwonej kapusty, nie zapominam o jednej rzeczy. Zawsze wychodzi obłędna

Surówka z czerwonej kapusty to prosty i smaczny przepis na dodatek, który świetnie komponuje się niemal z każdym mięsem. W moim przepisie kapustę łączę z prostymi dodatkami, które świetnie podbijają jej smak. Jest rześko, chrupiąco i po prostu przepysznie.

Surówka z czerownej kapusty - PysznościSurówka z czerownej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | invizbk
Ewa Malinowska

Czerwona kapusta to prawdziwa perełka. Nie dość, że zachwyca bogactwem smaku, to jeszcze kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma w sobie niewiele kalorii a przy tym sporo błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Witamina C wzmacnia odporność, a witamina K dba o prawidłowe krzepnięcie krwi. Kapusta dostarcza też witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy sięgać po nią zdecydowanie częściej, a ten prosty przepis z pewnością to ułatwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Moim sekretem jest odpowiednia obróbka czerwonej kapusty. Choć jej główki są twarde i zwarte, wymagają sparzenia, aby uzyskać pożądaną kruchość. Ale uwaga! Wysoka temperatura może pozbawić kapustę pięknego czerwonego koloru. Wystarczy jednak dodać do niej sok z cytryny, aby przywrócić wyjątkową barwę.

Nawet Magda Gessler byłaby pod wrażeniem. Babcina surówka z czerwonej kapusty
Nawet Magda Gessler byłaby pod wrażeniem. Babcina surówka z czerwonej kapusty © Adobe Stock | ROMANA MARTYNIUK

Surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, a także jako samodzielna przekąska - jest tak pyszna, że aż chce się ją wyjadać łyżkami.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 jabłka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Cienko szatkuję czerwoną kapustę.
  2. Zagotowuję wodę i wrzucam do niej kapustę. Obgotowuję ją przez około 1-1,5 minuty.
  3. Odcedzam kapustę na sitku i zalewam zimną wodą. Odsączam.
  4. Przekładam kapustę do dużej miski.
  5. Dodaję pokrojone ogórki i drobno posiekaną cebulkę.
  6. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i dorzucam do miski.
  7. Doprawiam całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwą z oliwek.
  8. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby surówka nabrała harmonijnego smaku.
  9. Wstawiam surówkę do lodówki, aby się schłodziła i nabrała chrupkości.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯