Gdy w portfelu świecą pustki, robię to danie. Studencki przysmak sprzed lat
To danie zdecydowanie mało wyszukane. Kto jednak na co dzień jada filet mignon czy turbota, niech pierwszy rzuci parówką. To przepis dla tych, którzy chcą sentymentalnie wrócić do lat młodości, nie wydając przy tym fortuny.
Utarło się, że dania studenckie to dania proste, tanie i raczej ubogie w wartości odżywcze. Oczywiście to tylko stereotyp, bo dziś wielu studentów nie tylko gotuje w smaczny, ale również urozmaicony sposób. Wśród kryzysowych dań, które kiedyś miały ratować chudy portfel studentów, były parówki. Niektórzy gotowali je w czajniku (współczujemy osobie, która później chciała napić się herbaty), inni uruchamiali resztki zapału do gotowania i przygotowywali je w sosie pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa
Parówki w sosie pomidorowym
Dziś kupno parówek z dobrym składem nie jest takie trudne. To jednak wciąż wysokoprzetworzone mięso, więc nie powinno się przesadzać z ich ilością w codziennej diecie. Jeśli jednak masz ochotę na nutę nostalgii lub szukasz przepisu na tani i szybki obiad, parówki w sosie pomidorowym będą jak ulał.
Parówki w sosie pomidorowym możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Cały garnek takiej potrawki to kilkanaście złotych. W cenie dostajemy też sentymentalny powrót do dawnych lat i możliwość westchnięcia pod nosem "kiedyś to było".
Składniki:
- 250 g dobrej jakości parówek,
- pół cebuli,
- olej do smażenia.
Sos:
- 300 ml wody lub bulionu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Parówki pokrój w średniej grubości plasterki, cebulę pokrój w kostkę lub pióra.
- Podsmaż parówki i cebulę na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
- W rondelku zagotuj wodę lub bulion.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i chwilę gotuj.
- Odlej porcję wywaru, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Wlej z powrotem do garnka, dodaj podsmażone parówki i zagotuj całość.
- Duś przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać nieco wody.
- Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw.
Parówki w sosie pomidorowym są już gotowe do jedzenia. Dorzuć ulubione dodatki. Smacznego!