Gdy w portfelu świecą pustki, robię to danie. Studencki przysmak sprzed lat

To danie zdecydowanie mało wyszukane. Kto jednak na co dzień jada filet mignon czy turbota, niech pierwszy rzuci parówką. To przepis dla tych, którzy chcą sentymentalnie wrócić do lat młodości, nie wydając przy tym fortuny.

Parówki w sosie pomidorowymParówki w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafael de Matos Carvalho
Ewa Malinowska

Utarło się, że dania studenckie to dania proste, tanie i raczej ubogie w wartości odżywcze. Oczywiście to tylko stereotyp, bo dziś wielu studentów nie tylko gotuje w smaczny, ale również urozmaicony sposób. Wśród kryzysowych dań, które kiedyś miały ratować chudy portfel studentów, były parówki. Niektórzy gotowali je w czajniku (współczujemy osobie, która później chciała napić się herbaty), inni uruchamiali resztki zapału do gotowania i przygotowywali je w sosie pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Parówki w sosie pomidorowym

Dziś kupno parówek z dobrym składem nie jest takie trudne. To jednak wciąż wysokoprzetworzone mięso, więc nie powinno się przesadzać z ich ilością w codziennej diecie. Jeśli jednak masz ochotę na nutę nostalgii lub szukasz przepisu na tani i szybki obiad, parówki w sosie pomidorowym będą jak ulał.

Parówki w sosie pomidorowym
Parówki w sosie pomidorowym © Adobe Stock

Parówki w sosie pomidorowym możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Cały garnek takiej potrawki to kilkanaście złotych. W cenie dostajemy też sentymentalny powrót do dawnych lat i możliwość westchnięcia pod nosem "kiedyś to było".

Składniki:

  • 250 g dobrej jakości parówek,
  • pół cebuli,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 300 ml wody lub bulionu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Parówki pokrój w średniej grubości plasterki, cebulę pokrój w kostkę lub pióra.
  2. Podsmaż parówki i cebulę na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
  3. W rondelku zagotuj wodę lub bulion.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i chwilę gotuj.
  5. Odlej porcję wywaru, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  6. Wlej z powrotem do garnka, dodaj podsmażone parówki i zagotuj całość.
  7. Duś przez 10-15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać nieco wody.
  8. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw.

Parówki w sosie pomidorowym są już gotowe do jedzenia. Dorzuć ulubione dodatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej