Gofry na słono ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem. Pyszny przepis na śniadanie
Wytrawne gofry to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Znajdziesz w nich szpinak, jajka i boczek. Idealny zestaw na śniadanie!
18.09.2021 | aktual.: 16.10.2023 09:34
Ciasto na gofry w błyskawiczny sposób przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Gofry na słono
Chociaż gofry kojarzą się nam głównie z nadmorskim, słodkim przysmakiem, to ich wytrawna wersja jest również godna uwagi. Ciasto na gofry przygotowujemy bez dodatku cukru. Upieczone wafle zastępują pieczywo i świetnie komponują się z dodatkami. Dzisiaj przygotowaliśmy gofry ze szpinakiem, boczkiem i jajkami, ale możesz śmiało eksperymentować i łączyć inne dodatki. Świetnie sprawdzi się tutaj też serek śmietankowy i łosoś, a nawet szynka z serem.
Przepis na ciasto na gofry
Kluczem do przygotowania pysznych gofrów jest oczywiście odpowiednie ciasto. Bez niego nawet duża moc urządzenia do pieczenia może sobie nie poradzić. Ciasto musi być gęste, przypominające w konsystencji śmietanę, a gofrownica mocno nagrzana. Jeśli gofry przywierają do płytek, to posmaruj je przy pomocy silikonowego pędzelka odrobiną oleju roślinnego.
Składniki
Ciasto na gofry
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 375 ml maślanki
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżka soli (z podziałem na pół)
Dodatki
- 200 g usmażonego szpinaku
- 4 jajka sadzone
- 8 plastrów usmażonego boczku
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki prażonej cebuli
Przygotowanie ciasta na gofry
Kluczem do sukcesu w przypadku gofrów jest sprawdzony przepis na ciasto. I tak się składa, że posiadamy taką recepturę!
Pracę nad goframi rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie przygotuj miskę, w której ubijesz oddzielone białka ze szczyptą soli. Pamiętaj, aby przed umieszczeniem białek w misce, sprawdzić czy naczynie jest na pewno czyste i nie ma w nim wody. Aby białka ładnie się ubiły, muszą mieć odpowiednie warunki.
Jak sprawdzić czy białka są ubite? Po pierwsze powinny mieć biały kolor i puszystą strukturę. Po drugie, miskę z ubitymi białkami możesz odwrócić na kilka sekund do góry dnem. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że możesz przejść do kolejnego kroku.
Teraz umieść w blenderze próżniowym maślankę, roztopione masło, sól, żółtka oraz mąkę pszenną. Uruchom urządzenie i w mgnieniu oka uzyskasz idealnie gładką konsystencję. Na koniec połącz mieszankę z blendera z ubitymi białkami. Rób to powoli, do momentu aż mieszanki idealnie się połączą. Dzięki oddzielnemu ubijaniu białek nasza masa jest idealnie puszysta i po usmażeniu gofry są chrupiące.
Pieczenie
Ciasto na gofry już mamy. Teraz czas je upiec, a żeby to zrobić należy przygotować gofrownicę.
Weź kuchenny pędzelek i rozprowadź na czystych i suchych blaszkach małą ilość oleju. Zabieg ten musisz wykonać tylko przy pieczeniu pierwszej partii gofrów. Dzięki temu gofry nie będą przywierać do płytek.
Teraz zamknij gofrownicę na chwilę i daj jej czas, aby porządnie się rozgrzała. Kiedy urządzenie będzie już gotowe do pracy, przy pomocy chochelki, rozprowadź na blaszkach ciasto na gofry. Ciasto powinno w całości wypełnić powierzchnię nagrzanych blaszek. Nie przesadź jednak z ilością, żeby po zamknięciu ciasto nie wypłynęło bokiem!
Następnie zamknij ostrożnie urządzenie i piecz gofry ok. 5 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od modelu i mocy gofrownicy jaką posiadasz, dlatego może być w Twoim przypadku minimalnie dłuższy lub krótszy.
Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać co chwilę gofrownicy. Działając w taki sposób, możesz je łatwo uszkodzić i sprawić, że nie będą już tak chrupiące. Przy wyjęciu gofrów z urządzenia przydatna może okazać się zwykła wykałaczka, która przyśpieszy i uprości cały proces. Usmażone gofry ułóż na kratce od piekarnika. Nie mogą leżeć jeden na drugim i dotykać całą powierzchnią talerza, bo przestaną być chrupiące.
Podanie gofrów
Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, to z czym ostatecznie podasz śniadaniowe gofry zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz postawić na naszą kombinację i połączyć chrupkie wafle z usmażonym na maśle szpinakiem, podsmażonymi plastrami boczku i jajkiem sadzonym.
Możesz również zmodyfikować składniki pod swoje kubki smakowe lub dodać więcej produktów, które Twoim zdaniem będą tu pasować. Możliwości jest naprawdę wiele!
Zanim jednak weźmiesz się do przygotowania gofrów, pamiętaj, że możesz zrobić z nich składaną kanapkę. Na talerzu ułóż chrupiący wafel, dodaj ulubione składniki (w naszym przypadku szpinak, boczek i jajko sadzone), przykryj drugim waflem i nie zapomnij o miodzie oraz prażonej cebulce. Ta mieszanka to prawdziwa poezja smaku!