Gofry na słono ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem. Pyszny przepis na śniadanie

Wytrawne gofry to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Znajdziesz w nich szpinak, jajka i boczek. Idealny zestaw na śniadanie!

Obrazek
Pyszności

Ciasto na gofry w błyskawiczny sposób przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Gofry na słono

Chociaż gofry kojarzą się nam głównie z nadmorskim, słodkim przysmakiem, to ich wytrawna wersja jest również godna uwagi. Ciasto na gofry przygotowujemy bez dodatku cukru. Upieczone wafle zastępują pieczywo i świetnie komponują się z dodatkami. Dzisiaj przygotowaliśmy gofry ze szpinakiem, boczkiem i jajkami, ale możesz śmiało eksperymentować i łączyć inne dodatki. Świetnie sprawdzi się tutaj też serek śmietankowy i łosoś, a nawet szynka z serem.

Przepis na ciasto na gofry

Kluczem do przygotowania pysznych gofrów jest oczywiście odpowiednie ciasto. Bez niego nawet duża moc urządzenia do pieczenia może sobie nie poradzić. Ciasto musi być gęste, przypominające w konsystencji śmietanę, a gofrownica mocno nagrzana. Jeśli gofry przywierają do płytek, to posmaruj je przy pomocy silikonowego pędzelka odrobiną oleju roślinnego.

Składniki

Ciasto na gofry

  1. 1,5 szklanki mąki pszennej
  2. 2 jajka
  3. 375 ml maślanki
  4. 30 g roztopionego masła
  5. 1 łyżka soli (z podziałem na pół)

Dodatki

  1. 200 g usmażonego szpinaku
  2. 4 jajka sadzone
  3. 8 plastrów usmażonego boczku
  4. 4 łyżki miodu
  5. 4 łyżki prażonej cebuli

Przygotowanie ciasta na gofry

Kluczem do sukcesu w przypadku gofrów jest sprawdzony przepis na ciasto. I tak się składa, że posiadamy taką recepturę!

Pracę nad goframi rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie przygotuj miskę, w której ubijesz oddzielone białka ze szczyptą soli. Pamiętaj, aby przed umieszczeniem białek w misce, sprawdzić czy naczynie jest na pewno czyste i nie ma w nim wody. Aby białka ładnie się ubiły, muszą mieć odpowiednie warunki.

wytrawne gofry

Jak sprawdzić czy białka są ubite? Po pierwsze powinny mieć biały kolor i puszystą strukturę. Po drugie, miskę z ubitymi białkami możesz odwrócić na kilka sekund do góry dnem. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że możesz przejść do kolejnego kroku.

Teraz umieść w blenderze próżniowym maślankę, roztopione masło, sól, żółtka oraz mąkę pszenną. Uruchom urządzenie i w mgnieniu oka uzyskasz idealnie gładką konsystencję. Na koniec połącz mieszankę z blendera z ubitymi białkami. Rób to powoli,  do momentu aż mieszanki idealnie się połączą. Dzięki oddzielnemu ubijaniu białek nasza masa jest idealnie puszysta i po usmażeniu gofry są chrupiące.

wytrawne gofry

Pieczenie

Ciasto na gofry już mamy. Teraz czas je upiec, a żeby to zrobić należy przygotować gofrownicę.

Weź kuchenny pędzelek i rozprowadź na czystych i suchych blaszkach małą ilość oleju. Zabieg ten musisz wykonać tylko przy pieczeniu pierwszej partii gofrów. Dzięki temu gofry nie będą przywierać do płytek.

Teraz zamknij gofrownicę na chwilę i daj jej czas, aby porządnie się rozgrzała. Kiedy urządzenie będzie już gotowe do pracy, przy pomocy chochelki, rozprowadź na blaszkach ciasto na gofry. Ciasto powinno w całości wypełnić powierzchnię nagrzanych blaszek. Nie przesadź jednak z ilością, żeby po zamknięciu ciasto nie wypłynęło bokiem!

wytrawne gofry

Następnie zamknij ostrożnie urządzenie i piecz gofry ok. 5 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od modelu i mocy gofrownicy jaką posiadasz, dlatego może być w Twoim przypadku minimalnie dłuższy lub krótszy.

Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać co chwilę gofrownicy. Działając w taki sposób, możesz je łatwo uszkodzić i sprawić, że nie będą już tak chrupiące. Przy wyjęciu gofrów z urządzenia przydatna może okazać się zwykła wykałaczka, która przyśpieszy i uprości cały proces. Usmażone gofry ułóż na kratce od piekarnika. Nie mogą leżeć jeden na drugim i dotykać całą powierzchnią talerza, bo przestaną być chrupiące.

wytrawne gofry

Podanie gofrów

Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, to z czym ostatecznie podasz śniadaniowe gofry zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz postawić na naszą kombinację i połączyć chrupkie wafle z usmażonym na maśle szpinakiem, podsmażonymi plastrami boczku i jajkiem sadzonym.

wytrawne gofry

Możesz również zmodyfikować składniki pod swoje kubki smakowe lub dodać więcej produktów, które Twoim zdaniem będą tu pasować. Możliwości jest naprawdę wiele!

Zanim jednak weźmiesz się do przygotowania gofrów, pamiętaj, że możesz zrobić z nich składaną kanapkę. Na talerzu ułóż chrupiący wafel, dodaj ulubione składniki (w naszym przypadku szpinak, boczek i jajko sadzone), przykryj drugim waflem i nie zapomnij o miodzie oraz prażonej cebulce. Ta mieszanka to prawdziwa poezja smaku!

wytrawne gofry
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler