Henia Foks zdradziła nam, co przygotuje dla swojej wnuczki. Pyszny pomysł na Dzień Babci
21 stycznia obchodzony jest Dzień Babci, a następnego dnia świętują dziadkowie. To wspaniała okazja, by spędzić czas z bliskimi. Warto postawić na stole przysmaki, które nie tylko sprawią przyjemność dziadkom i wnukom, ale pozwolą również wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa.
Henia Foks, popularna youtuberka kulinarna, zgromadziła już ponad 380 tysięcy wiernych fanów. Na swoim kanale dzieli się prostymi, ale niezwykle smacznymi przepisami na ciasta i dania obiadowe, które idealnie wpisują się w codzienny jadłospis. W rozmowie z nami zdradziła, jakie kulinarne niespodzianki przygotowuje dla swojej wnuczki oraz podzieliła się swoimi wskazówkami na temat tego, jak ugościć dziadków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka
Smaki uwielbiane przez dzieci
Z wizytami u babci nierozerwalnie kojarzą się pyszne, domowe obiady i liczne zachęty do wzięcia dokładki. Nie inaczej jest u pani Heni Foks, która w tym roku dla swojej wnuczki szykuje prawdziwą ucztę.
- Dla mojej kochanej wnusi przygotowuję deser sułtański, klopsiki w sosie własnym i surówki - mówi pani Henia.
Z okazji Dnia Babci i Dziadka warto odbiec nieco od tradycji i zaprosić dziadków na własnoręcznie przygotowany obiad. Nie muszą to być dania skomplikowane, liczy się to, by włożyć w nie swoje serce.
- Możemy przygotować fileciki z kurczaka, sałatkę z ryżu i mus bananowy - podpowiada pani Henia.
Dania jak u babci
Babcina kuchnia to dla wielu osób ciepłe wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa. Potrawy, które powstały w domach naszych babć nie tylko świetnie smakowały, ale otulały jak ciepły kocyk.
- Kuchnia u babci to kopytka, blok czekoladowy, ciasto drożdżowe z owocami, żeberka, kogel mogel, sernik - opowiada działająca w sieci kucharka oraz autorka książek.
Domowa kuchnia to również dania znane z codziennego menu. Wśród nich króluje zupa ogórkowa, kotlety mielone z buraczkami, ryba z surówką z kiszonej kapusty czy ryż z jabłkiem. Do tego szklanka kompotu i można cofnąć się do dzieciństwa.
Nie może zabraknąć również dań kuchni regionalnych, które są pięknym nośnikiem tradycji i kultury. Przecież to właśnie babcie i dziadkowie przekazywali nam przepisy na ulubione potrawy z dzieciństwa, które przywołują miłe wspomnienia i łączą pokolenia.
- Gotuję ciap kapustę, żurek, kotlety mielone, rolady, kluski śląskie. Moje ulubione to słodkości deser szpajza, kokosanki, makówki - wylicza pani Henia Foks.
Dzień Babci i Dziadka to wspaniała okazja, by spędzić czas z bliskimi. Nawet jeśli sernik opadnie, a kopytka okażą się być zbyt gumowate, to liczy się przede wszystkim gest. Warto pielęgnować tradycje i smaki, które ogrzewają serce i łączą pokolenia.