Idealnie kremowa i wyrazista zupa pieczarkowa. Śmietanę zastąp innym składnikiem

Zupa pieczarkowa w kremowej wersji jest delikatnym powiewem świeżości. Pieczarkową każdy dobrze zna, ale kiedy zostaje potraktowana blenderem i lekko "zaciągnięta" serkiem topionym, staje się czymś nowym. A jeden dodatkowy składnik wyniesie danie na inny poziom jak za pociągnięciem magicznej różdżki.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa pieczarkowa w kremowej wersji z pewnością spełni wymagania domowników. Podaj z grzankami i odrobiną świeżego koperku, a ochom i achom nie będzie końca. A zamiast śmietany dodaj nieco "orientalnego" składnika. Dla fanów pieczarek to prawdziwa gratka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Co dodać do zupy pieczarkowej?

Zupę pieczarkową najlepiej jest przygotować na bazie bulionu. Możesz przygotować go specjalnie pod tę zupę (np. według tego przepisu) lub wykorzystać rosół "z wczoraj". Oczywiście przygotowanie zupy na bazie wody nie jest zbrodnią, natomiast w takim przypadku użyć większej ilości warzyw, przypraw, świeżych ziół, np. lubczyku, a także pieczonych jarzyn oraz domowej kostki rosołowej.

Zupa pieczarkowa smakuje doskonale z kremowym dodatkiem, tj. śmietaną - jak inne zupy krem, tak i pieczarkowa nabiera dzięki tym niej delikatności i aksamitności. Nie każdemu odpowiadają takie dodatki, ale z łatwością można znaleźć alternatywy, np. mleczko kokosowe, które z małą pomocą serka topionego nada zupie niesamowitych walorów.

Przygotowanie zupy pieczarkowej nie jest trudne
Przygotowanie zupy pieczarkowej nie jest trudne © Pixabay

Kremowa zupa pieczarkowa. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 g pieczarek,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • mały kawałek selera,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki, marchew, seler obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Warzywa dodaj do bulionu i zagotuj całość. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Pieczarki podsmaż na maśle. Kiedy zarumienią się, dodaj je do garnka.
  5. Do zupy dodaj też serek topiony i mieszaj całość, aż się rozpuści.
  6. Dolej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie zblenduj. Postaw ponownie na kuchence, by zagotować całość.
  7. Podawaj z grzankami i koperkiem.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇