PrzepisZupyIdealnie kremowa i wyrazista zupa pieczarkowa. Śmietanę zastąp innym składnikiem

Idealnie kremowa i wyrazista zupa pieczarkowa. Śmietanę zastąp innym składnikiem

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.04.2024 19:58

Zupa pieczarkowa w kremowej wersji jest delikatnym powiewem świeżości. Pieczarkową każdy dobrze zna, ale kiedy zostaje potraktowana blenderem i lekko "zaciągnięta" serkiem topionym, staje się czymś nowym. A jeden dodatkowy składnik wyniesie danie na inny poziom jak za pociągnięciem magicznej różdżki.

Zupa pieczarkowa w kremowej wersji z pewnością spełni wymagania domowników. Podaj z grzankami i odrobiną świeżego koperku, a ochom i achom nie będzie końca. A zamiast śmietany dodaj nieco "orientalnego" składnika. Dla fanów pieczarek to prawdziwa gratka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do zupy pieczarkowej?

Zupę pieczarkową najlepiej jest przygotować na bazie bulionu. Możesz przygotować go specjalnie pod tę zupę (np. według tego przepisu) lub wykorzystać rosół "z wczoraj". Oczywiście przygotowanie zupy na bazie wody nie jest zbrodnią, natomiast w takim przypadku użyć większej ilości warzyw, przypraw, świeżych ziół, np. lubczyku, a także pieczonych jarzyn oraz domowej kostki rosołowej.

Zupa pieczarkowa smakuje doskonale z kremowym dodatkiem, tj. śmietaną - jak inne zupy krem, tak i pieczarkowa nabiera dzięki tym niej delikatności i aksamitności. Nie każdemu odpowiadają takie dodatki, ale z łatwością można znaleźć alternatywy, np. mleczko kokosowe, które z małą pomocą serka topionego nada zupie niesamowitych walorów.

Przygotowanie zupy pieczarkowej nie jest trudne
Przygotowanie zupy pieczarkowej nie jest trudne© Pixabay

Kremowa zupa pieczarkowa. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 g pieczarek,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • mały kawałek selera,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki, marchew, seler obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Warzywa dodaj do bulionu i zagotuj całość. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Pieczarki podsmaż na maśle. Kiedy zarumienią się, dodaj je do garnka.
  5. Do zupy dodaj też serek topiony i mieszaj całość, aż się rozpuści.
  6. Dolej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie zblenduj. Postaw ponownie na kuchence, by zagotować całość.
  7. Podawaj z grzankami i koperkiem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także