Jajecznica Magdy Gessler zawsze jest puszysta jak chmurka. To zasługa jednego składnika

Magda Gessler nawet jajecznicę robi po swojemu! Cóż, to domena każdego kucharza z wieloletnim stażem. Lata doświadczeń pomogły najsłynniejszej polskiej restauratorce dopracować do perfekcji właściwie każdą potrawę. Chcesz zobaczyć, co sprawia, że jajecznica Magdy Gessler jest tak wyjątkowa puszysta? Wszystko wyjaśniamy poniżej!

Obrazekjajecznica Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

Magda Gessler nie jest jedyną gwiazdą sceny kulinarnej, która uważa, że nie ma nic lepszego niż odpowiednio przygotowana jajecznica. Gordon Ramsey również przyrządza to popularne śniadanie według autorskiej receptury. Chociaż ich sposoby przygotowania jajecznicy znacząco się od siebie różnią, to jesteśmy pewni, że obie smakują doskonale. Warto też zauważyć, że zarówno Gessler, jak i Ramsey, dodają do "jajówy" ten sam nietypowy składnik: śmietanę. 

Obrazek
jajecznica Magdy Gessler jest puszysta jak chmurka - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc poszukujesz sprawdzonego, a jednocześnie oryginalnego przepisu na jajecznicę, to polecamy ten od królowej polskiej gastronomii. My wypróbowaliśmy i musimy przyznać, że tak smacznej i puszystej jak chmurka jajecznicy nie jedliśmy już od lat. Zajadają się nią wszyscy, i dorośli, i dzieciaki. A pożywne śniadanie przed szkołą to podstawa, prawda?

Jajecznica ze śmietaną według Magdy Gessler

Składniki:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
Obrazek
jajecznica Magdy Gessler zawdzięcza swój smak śmietanie - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku pokrój i wytop na suchej patelni. Dodaj do nich odrobinę masła. Podczas smażenia jajecznicy tłuszcz nie osiągnie temperatury dymienia, dlatego możesz użyć zarówno wersji klarowanej, jak i zwykłej.
  2. Jajka wbij do naczynia, dodaj do nich śmietanę i wymieszaj. Sposób przyrządzania jajecznicy przez Magdę Gessler różni się nieco od porad Gordona Ramseya, który jajka wbija bezpośrednio na patelnię.
  3. Wymieszane jajka dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, w którym jajecznica osiągnie idealną konsystencję. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj jeszcze po szczypcie przypraw. Wyłożoną na talerze jajecznicę udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem. Idealnym dodatkiem będzie świeże i chrupiące pieczywo. Może własnoręcznie przygotowane? Powodzenia!

Zobacz nasz przepis na przepyszną kaszankę z grilla:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci