Wielu z nas je te produkty na śniadanie. To dlatego tak trudno nam schudnąć

Francuskie rogaliki - Pyszności; źródło: AdobeStock
Lato coraz bliżej i wielu z nas marzy, by na wakacjach zaprezentować się w nowej – czytaj – nieco chudszej wersji. Okazuje się, że mimo starań nasze wysiłki mogą być nieskuteczne. A wszystko przez… nieodpowiednie śniadanie. Sprawdź, czy i ty nie popełniasz tych błędów.

Wszyscy dbający o zdrową dietę (i wagę) bez zająknienia wymienią produkty, które nie sprzyjają utrzymaniu fit sylwetki. Wiadomo, fast-foody, słodycze, potrawy ociekające tłuszczem czy produkty wysoko przetworzone są na czarnej liście. Okazuje się jednak, że wielu z nas korzysta z produktów, których szkodliwość nie jest już tak oczywista. Co więcej, często jemy je na pierwszy posiłek – śniadanie – skutecznie niwecząc wysiłki w utrzymaniu odpowiedniej lub zrzuceniu nadprogramowej wagi. Poznaj jedzenie „na cenzurowanym” i wyeliminuj je ze swojego menu.


Czytaj też: Popularna trenerka radzi, jak przygotować zdrowe śniadanie. Nigdy nie łącz ze sobą tych składników!

Płatki śniadaniowe – Pyszności; źródło: AdobeStock


Numer jeden – płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe z mlekiem to bardzo popularne śniadanie wśród dzieci i dorosłych. Przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu i jest banalne. Wystarczy zalać porcję płatków mlekiem lub jogurtem i gotowe! Nic więc dziwnego, że to popularny śniadaniowy posiłek. Niestety, większość gotowych, sklepowych płatków śniadaniowych, także tych „zdrowych”, zawiera mnóstwo cukrów prostych i zamiast wartości odżywczych dostarczamy sobie puste kalorie. Ten rodzaj cukrów błyskawicznie wchłania się do krwi, przez co cała zgromadzona w nich energia zostaje uwolniona od razu.
Alternatywą są płatki owsiane z dodatkiem ulubionego mleka, sezonowych owoców i orzechów. Specjaliści nie mają wątpliwości, to poranny posiłek idealny na start w nowy dzień. Doda ci energii, nasyci i usprawni działanie mózgu. Idealny przepis na owsiankę znajdziesz poniżej.


Sprawdź: Najlepszy wybór na śniadanie. Mózg będzie działał na pełnych obrotach

Bułki pszenne – Pyszności; źródło: AdobeStock


Numer dwa – białe pieczywo
Pieczywo z oczyszczonej, białej mąki – czyli pszenne bułki i chleb – skutecznie podnosi poziom cukru we krwi. W składzie pieczywa pszennego znajduje się bardzo mało błonnika, dlatego nie syci nas zjedzenie jednej, dwóch kromek chleba, a nawet całej bułki. Przyznaj sam, po zjedzeniu kanapki z białego pieczywa szybko czujesz się znowu głodny, prawda? Spokojnie, jest alternatywa.


Białą bułeczkę zamień na pieczywo pełnoziarniste. Produkty pełnoziarniste dostarczają cennego błonnika, który korzystnie wpłynie na perystaltykę jelit. Ponadto błonnik ograniczy wchłanianie tłuszczu z pożywienia – wiąże wodę, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, i szybko daje uczucie sytości.
Czytaj też: Ile schudniesz i jak szybko po odstawieniu pieczywa? Odpowiedź może cię zaskoczyć



Francuskie rogaliki – Pyszności; źródło: AdobeStock
Numer trzy – słodkie wypieki
Francuskie croissanty, drożdżówki, brioszki czy drożdżówki. Idealnie pasują do porannej kawy, prawda? Dlatego wiele osób nie wyobraża sobie śniadania innego niż słodkie. Problem w tym, że wszystkie te słodkie wypieki – zwłaszcza te gotowe, ze sklepu – to bomby kaloryczne. W dodatku ze składników o wątpliwej jakości.
Lubisz przegryźć coś słodkiego? Przygotuj własne wypieki. Mąkę pszenną zastąp pełnoziarnistą, zamiast cukru dodaj nieco miodu, a gotową marmoladę zastąp owocami. Będzie pysznie i mniej kalorycznie!
Czytaj też: Drożdżówki z jabłkami domowej roboty

Masło – Pyszności; źródło: AdobeStock
Numer cztery – masło
Był czas, że masło miało „złą prasę”. Radzono, by zastąpić je tłuszczami roślinnymi. Teorie te jednak zostały obalone. Masło jest zdrowe, ale z umiarem. Jest jednak bardzo kaloryczne, więc jeśli zależy ci w zrzuceniu zbędnego balastu, powinieneś z niego zrezygnować. Możesz, zamiast nim posmarować kanapkę (oczywiście z pełnoziarnistego pieczywa) warzywną pastą.
Czytaj: Z powodzeniem zastąpi wędlinę do kanapek. Genialne smarowidło do chleba
Nie przepadasz za hummusem. Przygotuj smarowidło z awokado lub (wzorem Włochów) skrop pieczywo oliwą.
Wypróbuj nasz przepis na szakszukę. To danie w sam raz na śniadanie: