Najlepsze śniadanie pod słońcem - jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania

Jajka to jeden z ulubionych składników, po które sięgamy na śniadanie. Można przygotować je w szybki i prosty sposób co jest bardzo istotne ważne, jeśli lubimy pospać trochę dłużej. Jajka to nie tylko omlet i jajecznica!  Mamy genialny pomysł na śniadanie, który bije rekordy popularności. Jest banalne, proste i zachwyci twoje kubki smakowe. Oto nasz sprawdzony przepis na jajka w kokilkach.

Obrazek
Paulina

Jajka w kokilkach - 4 sztuki:

Do farszu potrzebujesz:

  • świeży szpinak – 1 garść
  • cebula – 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Jajka:

  • oliwa z oliwek
  • szynka szwarcwaldzka – 4 plastry
  • jajka – 4 szt.
  • mozzarella – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • rukola – 1 garść
Obrazek

Sposób przygotowanie jajek:

Zacznij od umycia szpinaku. Następnie go osusz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Do podsmażonego warzywa dodaj szpinak i pomidorki. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przygotuj kokilki i dokładnie wysmaruj je oliwą. Na dnie każdej ułóż plasterek szynki, wypełnij farszem z patelni i na wierzch wbijamy jajko. Następnie obok żółtka ułóż plasterek mozzarelli.

Tak przygotowana kokilkę ze składnikami, doprawiamy sola i pieprzem. Cztery przygotowane kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Czas pieczenie jajek to około 10-12 minut. Danie będzie gotowe, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy zieleniną.

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czemu warto jeść jajka?

Jajko jest cennym źródło witamin z grupy A, D, E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk. Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza nam całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego organizmu. 

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯