PrzepisNajlepsze śniadanie pod słońcem - jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania

Najlepsze śniadanie pod słońcem - jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania

Najlepsze śniadanie pod słońcem - jajka w kokilkach zachwycają cudownymi dodatkami i prostotą wykonania
Paulina

07.08.2022 02:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka to jeden z ulubionych składników, po które sięgamy na śniadanie. Można przygotować je w szybki i prosty sposób co jest bardzo istotne ważne, jeśli lubimy pospać trochę dłużej. Jajka to nie tylko omlet i jajecznica!  Mamy genialny pomysł na śniadanie, który bije rekordy popularności. Jest banalne, proste i zachwyci twoje kubki smakowe. Oto nasz sprawdzony przepis na jajka w kokilkach.

Jajka w kokilkach - 4 sztuki:

Do farszu potrzebujesz:

  • świeży szpinak – 1 garść
  • cebula – 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Jajka:

  • oliwa z oliwek
  • szynka szwarcwaldzka – 4 plastry
  • jajka – 4 szt.
  • mozzarella – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • rukola – 1 garść
Obraz

Sposób przygotowanie jajek:

Zacznij od umycia szpinaku. Następnie go osusz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Do podsmażonego warzywa dodaj szpinak i pomidorki. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przygotuj kokilki i dokładnie wysmaruj je oliwą. Na dnie każdej ułóż plasterek szynki, wypełnij farszem z patelni i na wierzch wbijamy jajko. Następnie obok żółtka ułóż plasterek mozzarelli.

Tak przygotowana kokilkę ze składnikami, doprawiamy sola i pieprzem. Cztery przygotowane kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Czas pieczenie jajek to około 10-12 minut. Danie będzie gotowe, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy zieleniną.

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czemu warto jeść jajka?

Jajko jest cennym źródło witamin z grupy A, D, E i K. Dodatkowo jest ono bogate w szereg składników mineralnych, takich jak mangan, żelazo, czy cynk. Ten wyjątkowy produkt spożywczy, dostarcza nam całą gamę aminokwasów niezbędnych do pracy całego organizmu. 

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie. Takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

przepisyjajkaśniadanie