Parówki na Wielkanoc? To będzie prawdziwy hit na świątecznym stole
05.04.2023 20:34, aktual.: 05.04.2023 23:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Parówki - czego by o nich nie powiedzieć, niejedną osobę ratowały z opresji. Bez większych ceregieli stworzyć można z nich coś na szybko i na ciepło. Oczywiście nie zalecamy, by umieszczać je na stałe w jadłospisie, ale jeśli już mają pojawić się na talerzu, to w ciekawej formie. I taką też proponujemy. To parówkowe danie wielkanocne niektórymi może wstrząsnąć. Wypróbujecie taki przepis?
Fanów kuchni zza oceanu, fastfoodowych smakołyków, byleby tylko wrzucić coś na ząb, ucieszy taka mała rewolucja. Hot dogi, spopularyzowane w Ameryce, ale mające swoje korzenie w Niemczech, to nic innego jak połączenie parówki z bułką i sosem. Proste, a podbiło świat. Do tego często dodaje się pikle, prażoną cebulkę, ser czy chilli. My proponujemy lekko spolszczoną wersję, czyli z dodatkiem pasty warzywno-jajecznej.
Parówki na świątecznym stole, czyli hot dogi z pastą jajeczną
Jednak, aby nie było za prosto, nasze hot dogi zrobimy sami od podstaw (z wyjątkiem parówki). Upieczenie bułek to tak naprawdę bułka z masłem, będą przyjemnie chrupiące i nieco "odchudzone". Pasta jajeczna powstanie na bazie sosu twarogowo-jogurtowego z dodatkiem świeżych ziół i warzyw. Parówki natomiast polecamy wybrać te o krótkim składzie, z wysoką zawartością mięsa (byleby nie było oddzielone mechanicznie). Niech to będzie smaczna i zdrowa przekąska.
Składniki na ciasto na bułki:
- 240 g mąki pełnoziarnistej
- 120 g mąki pszennej
- 5 g soli
- 10 g cukru
- 5 g suchych drożdży
- 360 ml letniej wody
- 30 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszeniczną, sól, cukier i drożdże.
- Dodaj letnią wodę i olej, a następnie wymieszaj składniki, aż utworzy się gęsta i elastyczna masa.
- Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Umieść ciasto w misce i przykryj ściereczką. Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta, przekładaj je na stolnicę i podziel na osiem równych kawałków.
- Uformuj każdy kawałek w kształt bułki do hot doga (tak, by odpowiadały długości parówki) i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj każdą bułkę tą mieszanką.
- Pozostaw bułki na blasze przez około 15 minut, aby jeszcze raz wyrosły.
- Piecz bułki w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą złote i wypieczone.
Hot dogi z pastą jajeczną. Zaskakujące danie na Wielkanoc
Do pasty jajeczno-warzywnej potrzebujemy:
- 4 ugotowanych na twardo jajek
- 3 rzodkiewek
- świeżą paprykę
- pęczek szczypiorku i koperku
- jogurt naturalny
- 100 g twarogu półtłustego
Jajka przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka. Białka jajek pokrój w większą kostkę, rzodkiewkę - w drobną, zioła posiekaj. Paprykę piecz w piekarniku do momentu, aż skórka będzie przypieczona i zacznie się marszczyć. Kiedy ostygnie, obierz paprykę ze skórki i zblenduj ją z jogurtem naturalnym, twarogiem i żółtkami ugotowanych jajek. Jogurtu naturalnego dodaj tyle, by pasta nabrała odpowiedniej konsystencji. Kiedy będzie gotowa, dorzuć do niej pokrojone białka jajek i posiekany szczypiorek, całość dopraw solą i pieprzem.
Rozkrój bułki i posmaruj je cienko przygotowaną pastą, na to połóż podgrzane parówki. Dopełnij bułkę pastą jajeczno-warzywną i posyp chrupiącą rzodkiewką oraz posiekaną natką pietruszki. Jeżeli masz w zanadrzu gomasio, możesz śmiało posypać nim przygotowane hot dogi. Polecamy również wersję z serem feta zamiast twarogu. Rzodkiewkę natomiast możesz zamienić np. na czerwoną cebulę.
Zobacz także przepis na domowe hot dogi z sosem meksykańskim: