Danie ze zdjęcia wzbudza skrajne emocje. Niektórzy je kochają, inni w życiu nie przełkną

Ozorki zasługują na szczególną uwagę. Podane w sosie chrzanowym obłędnie smakują i dosłownie rozpływają się w ustach. Warto, by od czasu do czasu zagościły w twojej kuchni.

ObrazekOzorki to prawdziwy przysmak - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ozorki to języki zwierząt i należą do podrobów. Przyrządzane z nich potrawy nie budzą zaufania, jednak niesłusznie. Odpowiednio przygotowanie ozorki to prawdziwy przysmak. Najczęściej występują w towarzystwie sosu chrzanowego i tłuczonych ziemniaków, ale można przygotować je na wiele innych sposobów.

Jak przygotować ozory? Co można z nich zrobić?

W sklepach dostaniemy zarówno ozory wieprzowe oraz wołowe, jak i i baranie czy cielęce. Te ostatnie uważa się za najsmaczniejsze. Najlepiej kupić surowe ozorki o beżowo-różowej skórce i czystym zapachu.

Ozorki przed gotowaniem należy oczyścić, tzn. dokładnie umyć, a następnie pozbyć się gruczołów ślinowych (są to dwa wyraźnie odznaczające się punkty u nasady ozorka). Następnie wrzucamy je do wody i długo gotujemy - to zagwarantuje, że te będą rozpływały się w ustach. By język był miękki i soczysty, należy go gotować od półtorej do trzech godzin (dobrze gotować go z warzywami, by nabrał smaku). Czas gotowania zależy od wieku zwierzęcia: im młodsze, tym mniej czasu zajmuje gotowanie. Po ugotowaniu ozorki należy przełożyć do zimnej wody i obrać je ze skóry.

Ozorki podajemy najczęściej z sosem chrzanowym lub musztardowym, ponieważ te świetnie komponują się z wyrazistymi sosami. Dobrze smakują również z owocami: jabłkami czy morelami, również suszonymi. Można je gotować, zapiekać, faszerować, przygotować jak kotlety, podawać na ciepło i zimno, np. w formie przystawki czy sałatki.

Obrazek
Ozorki można przygotować na wiele różnych sposobów; Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na ozorki cielęce w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 500 gramów ozorków cielęcych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziele angielskie
  • 4-5 łyżek chrzanu
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml wywaru z gotowania ozorków
  • 100 ml śmietanki
  • świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Przygotowane tak, jak opisano wyżej ozorki zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone w półplasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i seler.
  2. Dorzucamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kawałek selera.
  3. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Doprawiamy solą.
  4. W osobnym garnku przygotowujemy sos chrzanowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość.
  5. Dolewamy szklankę wody spod gotowanych ozorków z warzywami, następnie dodajemy chrzan.
  6. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Podbijamy śmietanką.
  7. Ważne: po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewaj, ponieważ w wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.

Zobacz także przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką