Danie ze zdjęcia wzbudza skrajne emocje. Niektórzy je kochają, inni w życiu nie przełkną
Ozorki zasługują na szczególną uwagę. Podane w sosie chrzanowym obłędnie smakują i dosłownie rozpływają się w ustach. Warto, by od czasu do czasu zagościły w twojej kuchni.
25.03.2023 17:12
Ozorki to języki zwierząt i należą do podrobów. Przyrządzane z nich potrawy nie budzą zaufania, jednak niesłusznie. Odpowiednio przygotowanie ozorki to prawdziwy przysmak. Najczęściej występują w towarzystwie sosu chrzanowego i tłuczonych ziemniaków, ale można przygotować je na wiele innych sposobów.
Jak przygotować ozory? Co można z nich zrobić?
W sklepach dostaniemy zarówno ozory wieprzowe oraz wołowe, jak i i baranie czy cielęce. Te ostatnie uważa się za najsmaczniejsze. Najlepiej kupić surowe ozorki o beżowo-różowej skórce i czystym zapachu.
Ozorki przed gotowaniem należy oczyścić, tzn. dokładnie umyć, a następnie pozbyć się gruczołów ślinowych (są to dwa wyraźnie odznaczające się punkty u nasady ozorka). Następnie wrzucamy je do wody i długo gotujemy - to zagwarantuje, że te będą rozpływały się w ustach. By język był miękki i soczysty, należy go gotować od półtorej do trzech godzin (dobrze gotować go z warzywami, by nabrał smaku). Czas gotowania zależy od wieku zwierzęcia: im młodsze, tym mniej czasu zajmuje gotowanie. Po ugotowaniu ozorki należy przełożyć do zimnej wody i obrać je ze skóry.
Ozorki podajemy najczęściej z sosem chrzanowym lub musztardowym, ponieważ te świetnie komponują się z wyrazistymi sosami. Dobrze smakują również z owocami: jabłkami czy morelami, również suszonymi. Można je gotować, zapiekać, faszerować, przygotować jak kotlety, podawać na ciepło i zimno, np. w formie przystawki czy sałatki.
Przepis na ozorki cielęce w sosie chrzanowym
Składniki:
- 500 gramów ozorków cielęcych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- mały seler
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziele angielskie
- 4-5 łyżek chrzanu
- masło
- 1 łyżka mąki
- 250 ml wywaru z gotowania ozorków
- 100 ml śmietanki
- świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
- Przygotowane tak, jak opisano wyżej ozorki zalewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone w półplasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i seler.
- Dorzucamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kawałek selera.
- Gotujemy całość do miękkości warzyw. Doprawiamy solą.
- W osobnym garnku przygotowujemy sos chrzanowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość.
- Dolewamy szklankę wody spod gotowanych ozorków z warzywami, następnie dodajemy chrzan.
- Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Podbijamy śmietanką.
- Ważne: po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewaj, ponieważ w wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.
Zobacz także przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym: