PrzepisJajecznica na parze to prosta alternatywa dla smażonych jajek

Jajecznica na parze to prosta alternatywa dla smażonych jajek

Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva
Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
26.02.2023 06:57

Jajecznica na parze to lżejsza alternatywa dla jajek smażonych na oleju lub maśle. Jest kremowa, delikatne i lekkostrawna. Idealna na śniadanie dla dzieci.

Błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i smaczna- jajecznica to śniadaniowy pewniak, który często gości na stołach Polaków. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki: jedni stawiają na boczek, inni wybierają szczypiorek lub wersję "sauté". Jeśli jednak szukasz małej odmiany, to nasz dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Jajecznica na parze

Tradycyjny przepis z „Encyklopedii Staropolskiej” mówił: jajecznica to potrawa z jaj smażonych na maśle oraz smalcu, z dodatkiem szczypiorku i/lub kiełbasy. Jeśli jednak szukasz alternatywy, to mamy  pyszne rozwiązanie. Delikatna, puszysta, pełna smak i bez grama tłuszczu- taka jest właśnie jajecznica na parze. Świetnie sprawdzi się w menu dzieci, również podczas rozszerzania diety. Jajecznicę na parze możesz wzbogacić o pomidory, szpinak czy dojrzałe awokado.

Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W naszym przepisie nie potrzebujesz specjalnych sprzętów i gadżetów. Wystarczą dwa proste składniki, garnek z wodą i metalowa miseczka. Pół godziny przed przygotowaniem wyciągnij jajka z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Do połowy wysokości garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie na garnku umieść metalową lub szklaną miseczkę tak, aby oparła się o jego krawędź. Wlej do niej roztrzepane wcześniej jajka, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj na parze przez 10-15 minut. Przemieszaj zawartość miseczki co jakiś czas, aby jaja odpowiednio się ścięły. Następnie przełóż jajka na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami.

Czy jajecznica jest zdrowa?

Jajka to dobre źródło witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Mają w sobie również dużą ilość składników odżywczych, takich jak fosfor, potas czy wapń. Dzięki przygotowaniu jajecznicy na parze staje się ona lekkostrawna, niskotłuszczowa i idealna dla osób na diecie. Jeśli przygotowujesz ją dla małych dzieci, zetnij dobrze białka oraz żółtka.

Przepis na jajecznicę z przepisu Gordona Ramsaya znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także