PrzepisJajecznica na parze to prosta alternatywa dla smażonych jajek

Jajecznica na parze to prosta alternatywa dla smażonych jajek

Jajecznica na parze to lżejsza alternatywa dla jajek smażonych na oleju lub maśle. Jest kremowa, delikatne i lekkostrawna. Idealna na śniadanie dla dzieci.

Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva
Jajecznica na parze- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i smaczna- jajecznica to śniadaniowy pewniak, który często gości na stołach Polaków. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki: jedni stawiają na boczek, inni wybierają szczypiorek lub wersję "sauté". Jeśli jednak szukasz małej odmiany, to nasz dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Jajecznica na parze

Tradycyjny przepis z „Encyklopedii Staropolskiej” mówił: jajecznica to potrawa z jaj smażonych na maśle oraz smalcu, z dodatkiem szczypiorku i/lub kiełbasy. Jeśli jednak szukasz alternatywy, to mamy  pyszne rozwiązanie. Delikatna, puszysta, pełna smak i bez grama tłuszczu- taka jest właśnie jajecznica na parze. Świetnie sprawdzi się w menu dzieci, również podczas rozszerzania diety. Jajecznicę na parze możesz wzbogacić o pomidory, szpinak czy dojrzałe awokado.

Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W naszym przepisie nie potrzebujesz specjalnych sprzętów i gadżetów. Wystarczą dwa proste składniki, garnek z wodą i metalowa miseczka. Pół godziny przed przygotowaniem wyciągnij jajka z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Do połowy wysokości garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie na garnku umieść metalową lub szklaną miseczkę tak, aby oparła się o jego krawędź. Wlej do niej roztrzepane wcześniej jajka, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj na parze przez 10-15 minut. Przemieszaj zawartość miseczki co jakiś czas, aby jaja odpowiednio się ścięły. Następnie przełóż jajka na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami.

Czy jajecznica jest zdrowa?

Jajka to dobre źródło witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Mają w sobie również dużą ilość składników odżywczych, takich jak fosfor, potas czy wapń. Dzięki przygotowaniu jajecznicy na parze staje się ona lekkostrawna, niskotłuszczowa i idealna dla osób na diecie. Jeśli przygotowujesz ją dla małych dzieci, zetnij dobrze białka oraz żółtka.

Przepis na jajecznicę z przepisu Gordona Ramsaya znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie