Od kiedy znam ten przepis, wszyscy znajomi chcą jeść ze mną śniadanie. Po prostu pyszności!

Większość z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. To właśnie dzięki niemu ładujemy energię na codzienne czynności.

Obrazek
Pyszności

Najczęściej na śniadanie jemy kanapki, musli oraz jajecznicę. Każdy wie, jak wygląda klasyczna jajecznica, ale czy wyobraziłeś sobie kiedyś, jak wyglądałaby jajecznica w kształcie serduszek?! To właśnie na to danie, znajdziesz przepis w tym artykule.

Muszę przyznać, że od kiedy poznałam tą potrawę, wszyscy znajomi chcą jeść ze mną śniadanie!

Składniki:

  1. 1 łyżka masło roztopione
  2. 6 łyżeczek czerwona cebula pokrojona na małe kawałki
  3. 6 szt. foremki na muffinki w kształcie serduszek
  4. 6 łyżeczek szynka pokrojona w kostkę
  5. 6 łyżeczek pomidor pokrojony w kostkę
  6. 6 łyżeczek szczypiorek posiekany
  7. 6 łyżeczek żółty ser starty
  8. 4 szt. jajka
  9. 1/2 łyżeczki sól
  10. 1/2 łyżeczki pieprz
  11. 6 listków pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą pędzelka, każdą foremkę nasmaruj roztopionym masłem.
2. Do każdej foremki nałóż po jednej łyżeczce czerwonej cebuli, szynki, pomidora, szczypiorku i startego żółtego sera.
3. Do miski włóż 4 rozbite jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie rozmieszaj.
4. Miksturę z jajek i przypraw równomiernie rozlej do 6 foremek na muffinki.
5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
6. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika. Przełóż jajecznicę z foremek na talerz. Każde serduszko udekoruj jednym listkiem pietruszki.
7. Przyjemnego śniadania!

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend