Dodaj go do jajecznicy, a stanie się puszysta jak chmurka. Śniadania więcej Cię nie znudzą
Jajecznica to jedna z ulubionych form śniadań, jakie lubimy spożywać. Smażymy ją z różnymi dodatkami, mniej lub bardziej ściętą. Czy wiesz, że bardzo pożywnym i wysokobiałkowym śniadaniem z jajecznicą w roli głównej, będzie jajecznica z serkiem wiejskim? Sprawdź, jak ją przygotować!
10.10.2022 17:30
Jajecznica z serkiem wiejskim - w czym tkwi jej wyjątkowość?
Jest jajecznica ze szczypiorkiem lub cebulą, z pomidorami lub papryką, z grzybami lub innymi dodatkami... Nie da się ukryć, że jajecznica z serkiem wiejskim jest swego rodzaju nowością. Mimo wszystko warto jej spróbować, szczególnie że przygotowanie to dosłownie chwila. Chyba każdy z nas ma jajka i serek wiejski w swojej lodówce. Nie pozostaje w związku z tym nic innego, jak przygotowanie tak pożywnego i smacznego śniadania.
Serek dodaje jajkom odrobiny pikantności, a dodatkowo powoduje, że mają one puszystą konsystencję. Na pewno powinna Ci wyjść wilgotna, puszysta i świetnie doprawiona. Co istotne, w jednej porcji będzie aż 17 g białka!
Idealny przepis na najlepszą jajecznicę z serkiem wiejskim
Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi nieco więcej białka, bez konieczności stosowania proteinowych batonów i koktajli, to jajecznica z serkiem wiejskim będzie w tym przypadku najlepszą opcją. Przygotowanie tej wysokobiałkowej potrawy zajmie Ci dosłownie 5 minut, a sam efekt, na pewno będzie niesamowity! To idealne śniadanie dla osób na diecie Dukana!
Składniki:
- 2 jajka
- opakowanie serka wiejskiego
- masło lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie garść posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Jajecznica z serkiem wiejskim to proste w przygotowaniu danie i idealna opcja na pożywne śniadania. Rozpoczynamy od rozbicia jajek i wymieszania ich w misce z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i wlewamy na nią roztrzepane jajka z przyprawami. Smażymy je na małym ogniu, ciągle mieszając. Starajmy się smażyć je tak, by nie ścięły się za bardzo. Następnie, dodajemy serek wiejski i posiekany szczypiorek. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowana jajecznica to bogaty w białko posiłek. Możemy ją spożyć tradycyjnie lub na kilka ciekawych sposobów. Na przykład z grzankami i świeżymi jagodami, w formie tortilli lub wkładając je do bułeczek ziemniaczanych, z dodatkiem wędlin. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie świeżych ziół, które znajdziesz w swoim ogródku, na balkonie lub domowej kuchni.
Lubisz eksperymenty i chcesz spróbować innej wersji jajecznicy? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na jajecznicę z papryką i parówkami: