PrzepisRoladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką. Przepis na prostą przekąskę

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką. Przepis na prostą przekąskę

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką. Przepis na prostą przekąskę
Ewa
18.02.2022 21:00

Roladki z serkiem śmietankowym wypełniliśmy dodatkowo szynką, cebulą, serem żółtym i dodaliśmy zielony akcent w postaci pietruszki. Wszystko zamknęliśmy w cieście do pizzy. I tak właśnie powstała idealna przekąska na imprezę!

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką – prosty przepis. Jak zrobić?

Przygotowanie roladek z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę powalający. Roladki sprawdzą się też jako pomysł na kolację. To zawsze smaczna odmiana od znanych wszystkim kanapek.

Dzięki temu, że używasz tutaj gotowego spodu do pizzy – oszczędzasz dużo czasu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samodzielnie drożdżowe ciasto. Jeśli nie masz czasu, to śmiało sięgnij po to ze sklepu. Dobrym rozwiązaniem jest też mrożenie ciasta. Następnym razem, gdy będziesz piec pizzę, zrób odrobinę więcej ciasta. Uformuj je w kulkę i spryskaj delikatnie olejem lub oliwą. Włóż do woreczka strunowego i zamroź. Dzięki temu ciasto na roladki z serkiem i szynką będziesz mieć zawsze pod ręką!

Zamiast szynki możesz wrzuć też do środka plasterki salami lub całkowicie zrezygnować z mięsa i stworzyć wegetariańską przekąskę. Jaki ser żółty wybrać? Najlepiej sprawdzi się gouda, ale możesz sięgnąć też po mozzarellę lub edamski. Wybierz taki, jaki lubisz najbardziej, a smak będzie niesamowity. Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką zachwycą wszystkich smakoszy tego typu przekąsek.

Roladki z serkiem śmietankowym, szynką i pietruszką – jaki serek do środka?

Serek śmietankowy typu Twój Smak lub Łaciaty dostaniesz w praktycznie każdym sklepie. Ciekawym eksperymentem może być wymieszanie go z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem.

Możesz również drobno posiekać papryczkę chilli i dorzucić do pokrojonej cebulki. Dodasz trochę pikanterii i roladki z serkiem i szynką będą smakowały jeszcze lepiej. Możesz podawać je samodzielnie lub zrobić do tego domowy sos czosnkowy albo pomidorowy. Będą smakować trochę jak pizza, a kto nie kocha pizzy? ;)

Obraz

Składniki

  1. 400 g spodu do pizzy lub ciasta na pizzę
  2. 150 g serka śmietankowego
  3. 1 czerwona cebulka
  4. garść posiekanej natki pietruszki
  5. 5 plastrów szynki
  6. 80 g startego żółtego sera

Przygotuj ciasto

Ciasto na pizzę rozwiń na papierze do pieczenia.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Żeby uniknąć łez podczas krojenia zanurz cebulę w lodowatej wodzie lub zamroź ją zanim pokroisz. Dzięki temu nie będzie oparów, które drażnią oczy.

Szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Możesz też dorzucić odrobinę posiekanego szczypiorku, jeśli akurat odrobina zalega Ci w lodówce.

Na rozłożone ciasto równomiernie rozsyp pokrojoną cebulę, pietruszkę, szynkę i ser.

Obraz

Czas na pieczenie

Zawiń ciasto w rulon, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki - roladki. Ułóż roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 25 minut.

Po tym czasie wyjmij roladki i podawaj najlepiej na ciepło. Możesz dodać do nich swój ulubiony sos lub serwować solo.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także