Przekąska z ciasta francuskiego z szynką na ciepło. Przepis na kolację
08.11.2021 18:36, aktual.: 13.01.2022 20:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przekąska z ciasta francuskiego z szybką, podawana na ciepło, to pyszny pomysł na każde rodzinne spotkanie i imprezę ze znajomymi. To również inspiracja na kolację dla całej rodziny.
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką. Przepis, składniki, przygotowanie
Ciasto francuskie to zawsze wdzięczny pomysł na coś pysznego. Można z niego wyczarować wiele przekąsek na ciepło, zimno, słodko, słono… Można eksperymentować i testować. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy przekąska z ciasta francuskiego z szynką według prostego przepisu sprawdzi się, zachwycając uczestników imprezy.
Ciasto francuskie możesz z powodzeniem mrozić. Dzięki temu zawsze będziesz mógł przygotować przekąskę z szynką bez wizyty w sklepie.
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z szynką poniżej. Pomysł na kolację, który zachwyca.
Składniki
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką – składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 5 plastrów ulubionej szynki
- natka pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką – jak zrobić?
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i rozprowadź śmietanę 18%.
Rozsmarowaną śmietaną posyp szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. Połóż plastry szynki i zwiń w rulon. Żeby ciasto nie kruszyło Ci się podczas zawijania możesz dać mu chwilkę odpocząć po wyjęciu z lodówki, żeby straciło trochę chłodu.
Zawinięte ciasto ponacinaj od góry nożyczkami i poprzekładaj końcówki na przemian (jak na zdjęciu poniżej).
Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 Celsjusza).
I gotowe!
Po 20 minutach Twoja przekąska z ciasta francuskiego z szynką jest już gotowa! Z czym ją podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować ją natką pietruszki, a do serwowania podać ulubiony dip np. sos czosnkowy czy pomidorowy.
Smacznego!