PoradyPerfekcyjne jajko na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu gotowania

Perfekcyjne jajko na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu gotowania

Jajko na miękko - Pyszności; Foto Canva.com
Jajko na miękko - Pyszności; Foto Canva.com
10.05.2023 07:30, aktualizacja: 15.09.2023 14:31

Na śniadanie najczęściej wybieramy jajecznicę, jajka sadzone lub ugotowane na twardo. Jednak jajko na miękko jest równie smaczne. Jednak w tym przypadku niezwykle istotny jest czas gotowania. Jak długo gotować jajka na miękko i z czym je podać?

Śniadania z jajek to jedna z najpopularniejszych form, które przygotowuje się przede wszystkim w weekendy. Najchętniej wybierana jest przede wszystkim jajecznica, szakszuka, jajka na twardo czy właśnie jajko na miękko. I to ta ostatnia forma podania jajka wzbudziła naszą ciekawość, przez co postanowiliśmy się przyjrzeć jej nieco bliżej. Ile gotować jajko na miękko i z czym je podać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w treści poniższego artykułu.

Świetny pomysł na smaczne śniadanie

Jajka to popularny produkt. Można z nich wyczarować wiele wspaniałych pyszności na śniadanie i nie tylko. Wśród nich, wymienić można jajka ugotowane na miękko. To jajko gotowane na tyle krótko, aby białko było ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ważne jest, aby było świeże, ponieważ starsze jajka mają luźniejsze białka i mogą być trudniejsze do ugotowania na miękko. Po ugotowaniu jajko na miękko można podawać na przykład z solą, pieprzem i kromką chleba, którą można zanurzyć w płynnym żółtku.

Jajko - Pyszności - Adobe Stock
Jajko - Pyszności - Adobe Stock

Jajko na miękko - jak długo gotować?

Aby przygotować jajko na miękko, należy umieścić jajko w rondlu lub garnku z wrzącą wodą i gotować je przez około 4-5 minut, w zależności od wielkości jajka i preferencji dotyczących stopnia ugotowania. Po ugotowaniu można zjeść z ulubionym pieczywem i dodatkami. Warto podkreślić, że jajko ugotowane w taki sposób świetnie pasuje również do sałatek, kanapek czy wielu innych potraw. Pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko liczy się od momentu zagotowania się wody.

Jajko na miękko z awokado - przepis. Pomysł na niezwykle smaczne śniadanie

Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Przestrzegając odpowiedniego czasu gotowania, można wyczarować prawdziwe cudo. Szczególnie że masz tyle opcji do wyboru. Jedną z nich jest jajko z dodatkiem awokado. Będziesz zachwycony śniadaniem w takiej formie.

Składniki:

  • awokado,
  • jajko,
  • nierafinowany olej kokosowy,
  • szynka wędzona lub boczek,
  • ogórki kiszone,
  • pieprz czarny.
Awokado z jajkami - Pyszności, źródło Canva
Awokado z jajkami - Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko, zgodnie z powyższymi zaleceniami.
  2. Przekrój awokado na pół, pozbądź się pestki i obierz je ze skórki.
  3. Ugotowane jajko obierz ze skorupki i umieść w środku awokado.
  4. Zawiń owoc plastrami szynki lub boczku, wrzuć na patelnię z roztopionym olejem i podsmaż z każdej strony. Smacznego!

Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby. Recepturę znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także