Perfekcyjne jajko na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu gotowania

Na śniadanie najczęściej wybieramy jajecznicę, jajka sadzone lub ugotowane na twardo. Jednak jajko na miękko jest równie smaczne. Jednak w tym przypadku niezwykle istotny jest czas gotowania. Jak długo gotować jajka na miękko i z czym je podać?

ObrazekJajko na miękko - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Śniadania z jajek to jedna z najpopularniejszych form, które przygotowuje się przede wszystkim w weekendy. Najchętniej wybierana jest przede wszystkim jajecznica, szakszuka, jajka na twardo czy właśnie jajko na miękko. I to ta ostatnia forma podania jajka wzbudziła naszą ciekawość, przez co postanowiliśmy się przyjrzeć jej nieco bliżej. Ile gotować jajko na miękko i z czym je podać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w treści poniższego artykułu.

Świetny pomysł na smaczne śniadanie

Jajka to popularny produkt. Można z nich wyczarować wiele wspaniałych pyszności na śniadanie i nie tylko. Wśród nich, wymienić można jajka ugotowane na miękko. To jajko gotowane na tyle krótko, aby białko było ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ważne jest, aby było świeże, ponieważ starsze jajka mają luźniejsze białka i mogą być trudniejsze do ugotowania na miękko. Po ugotowaniu jajko na miękko można podawać na przykład z solą, pieprzem i kromką chleba, którą można zanurzyć w płynnym żółtku.

Obrazek
Jajko - Pyszności - Adobe Stock

Jajko na miękko - jak długo gotować?

Aby przygotować jajko na miękko, należy umieścić jajko w rondlu lub garnku z wrzącą wodą i gotować je przez około 4-5 minut, w zależności od wielkości jajka i preferencji dotyczących stopnia ugotowania. Po ugotowaniu można zjeść z ulubionym pieczywem i dodatkami. Warto podkreślić, że jajko ugotowane w taki sposób świetnie pasuje również do sałatek, kanapek czy wielu innych potraw. Pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko liczy się od momentu zagotowania się wody.

Jajko na miękko z awokado - przepis. Pomysł na niezwykle smaczne śniadanie

Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Przestrzegając odpowiedniego czasu gotowania, można wyczarować prawdziwe cudo. Szczególnie że masz tyle opcji do wyboru. Jedną z nich jest jajko z dodatkiem awokado. Będziesz zachwycony śniadaniem w takiej formie.

Składniki:

  • awokado,
  • jajko,
  • nierafinowany olej kokosowy,
  • szynka wędzona lub boczek,
  • ogórki kiszone,
  • pieprz czarny.
Zdrowe kanapki z awokado i zieleniną
Awokado z jajkami - Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko, zgodnie z powyższymi zaleceniami.
  2. Przekrój awokado na pół, pozbądź się pestki i obierz je ze skórki.
  3. Ugotowane jajko obierz ze skorupki i umieść w środku awokado.
  4. Zawiń owoc plastrami szynki lub boczku, wrzuć na patelnię z roztopionym olejem i podsmaż z każdej strony. Smacznego!

Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby. Recepturę znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀