Perfekcyjne jajko na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu gotowania
Na śniadanie najczęściej wybieramy jajecznicę, jajka sadzone lub ugotowane na twardo. Jednak jajko na miękko jest równie smaczne. Jednak w tym przypadku niezwykle istotny jest czas gotowania. Jak długo gotować jajka na miękko i z czym je podać?
10.05.2023 | aktual.: 15.09.2023 14:31
Śniadania z jajek to jedna z najpopularniejszych form, które przygotowuje się przede wszystkim w weekendy. Najchętniej wybierana jest przede wszystkim jajecznica, szakszuka, jajka na twardo czy właśnie jajko na miękko. I to ta ostatnia forma podania jajka wzbudziła naszą ciekawość, przez co postanowiliśmy się przyjrzeć jej nieco bliżej. Ile gotować jajko na miękko i z czym je podać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w treści poniższego artykułu.
Świetny pomysł na smaczne śniadanie
Jajka to popularny produkt. Można z nich wyczarować wiele wspaniałych pyszności na śniadanie i nie tylko. Wśród nich, wymienić można jajka ugotowane na miękko. To jajko gotowane na tyle krótko, aby białko było ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ważne jest, aby było świeże, ponieważ starsze jajka mają luźniejsze białka i mogą być trudniejsze do ugotowania na miękko. Po ugotowaniu jajko na miękko można podawać na przykład z solą, pieprzem i kromką chleba, którą można zanurzyć w płynnym żółtku.
Jajko na miękko - jak długo gotować?
Aby przygotować jajko na miękko, należy umieścić jajko w rondlu lub garnku z wrzącą wodą i gotować je przez około 4-5 minut, w zależności od wielkości jajka i preferencji dotyczących stopnia ugotowania. Po ugotowaniu można zjeść z ulubionym pieczywem i dodatkami. Warto podkreślić, że jajko ugotowane w taki sposób świetnie pasuje również do sałatek, kanapek czy wielu innych potraw. Pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko liczy się od momentu zagotowania się wody.
Jajko na miękko z awokado - przepis. Pomysł na niezwykle smaczne śniadanie
Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Przestrzegając odpowiedniego czasu gotowania, można wyczarować prawdziwe cudo. Szczególnie że masz tyle opcji do wyboru. Jedną z nich jest jajko z dodatkiem awokado. Będziesz zachwycony śniadaniem w takiej formie.
Składniki:
- awokado,
- jajko,
- nierafinowany olej kokosowy,
- szynka wędzona lub boczek,
- ogórki kiszone,
- pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajko, zgodnie z powyższymi zaleceniami.
- Przekrój awokado na pół, pozbądź się pestki i obierz je ze skórki.
- Ugotowane jajko obierz ze skorupki i umieść w środku awokado.
- Zawiń owoc plastrami szynki lub boczku, wrzuć na patelnię z roztopionym olejem i podsmaż z każdej strony. Smacznego!
Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby. Recepturę znajdziesz na naszym kanale wideo: