Perfekcyjne jajko na miękko. Uważaj, żeby nie przekroczyć czasu gotowania

Na śniadanie najczęściej wybieramy jajecznicę, jajka sadzone lub ugotowane na twardo. Jednak jajko na miękko jest równie smaczne. Jednak w tym przypadku niezwykle istotny jest czas gotowania. Jak długo gotować jajka na miękko i z czym je podać?

ObrazekJajko na miękko - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Śniadania z jajek to jedna z najpopularniejszych form, które przygotowuje się przede wszystkim w weekendy. Najchętniej wybierana jest przede wszystkim jajecznica, szakszuka, jajka na twardo czy właśnie jajko na miękko. I to ta ostatnia forma podania jajka wzbudziła naszą ciekawość, przez co postanowiliśmy się przyjrzeć jej nieco bliżej. Ile gotować jajko na miękko i z czym je podać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w treści poniższego artykułu.

Świetny pomysł na smaczne śniadanie

Jajka to popularny produkt. Można z nich wyczarować wiele wspaniałych pyszności na śniadanie i nie tylko. Wśród nich, wymienić można jajka ugotowane na miękko. To jajko gotowane na tyle krótko, aby białko było ścięte, ale żółtko wciąż płynne. Ważne jest, aby było świeże, ponieważ starsze jajka mają luźniejsze białka i mogą być trudniejsze do ugotowania na miękko. Po ugotowaniu jajko na miękko można podawać na przykład z solą, pieprzem i kromką chleba, którą można zanurzyć w płynnym żółtku.

Obrazek
Jajko - Pyszności - Adobe Stock

Jajko na miękko - jak długo gotować?

Aby przygotować jajko na miękko, należy umieścić jajko w rondlu lub garnku z wrzącą wodą i gotować je przez około 4-5 minut, w zależności od wielkości jajka i preferencji dotyczących stopnia ugotowania. Po ugotowaniu można zjeść z ulubionym pieczywem i dodatkami. Warto podkreślić, że jajko ugotowane w taki sposób świetnie pasuje również do sałatek, kanapek czy wielu innych potraw. Pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko liczy się od momentu zagotowania się wody.

Jajko na miękko z awokado - przepis. Pomysł na niezwykle smaczne śniadanie

Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Przestrzegając odpowiedniego czasu gotowania, można wyczarować prawdziwe cudo. Szczególnie że masz tyle opcji do wyboru. Jedną z nich jest jajko z dodatkiem awokado. Będziesz zachwycony śniadaniem w takiej formie.

Składniki:

  • awokado,
  • jajko,
  • nierafinowany olej kokosowy,
  • szynka wędzona lub boczek,
  • ogórki kiszone,
  • pieprz czarny.
Zdrowe kanapki z awokado i zieleniną
Awokado z jajkami - Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajko, zgodnie z powyższymi zaleceniami.
  2. Przekrój awokado na pół, pozbądź się pestki i obierz je ze skórki.
  3. Ugotowane jajko obierz ze skorupki i umieść w środku awokado.
  4. Zawiń owoc plastrami szynki lub boczku, wrzuć na patelnię z roztopionym olejem i podsmaż z każdej strony. Smacznego!

Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby. Recepturę znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć