Sezon trwa krótko. Ten patent pozwoli przygotować ci najlepsze szparagi

Szparagi to produkt sezonowy, który cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Aby zachwycały smakiem, niezwykle ważne jest ich odpowiednie przygotowanie. Jeśli mają być jędrne i chrupiące, to dobrze w tym miejscu odpowiedzieć sobie na pytanie jak gotować szparagi. Sprawa wcale nie wydaje się być taka prosta.

ObrazekGotowanie szparagów w garnku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Gotowanie
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sezon na szparagi w Polsce rozkręca się z każdym kolejnym dniem. To dość charakterystyczne warzywo, które występuje w wersji białej lub zielonej. Zawierają w sobie wiele cennych witamin, dlatego dobrze jest po nie sięgać możliwie jak najczęściej. Sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, jak gotować szparagi. Warto jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Szparagi - najważniejsze właściwości

Zanim poznasz najważniejsze techniki, związane z gotowaniem szparagów, dobrze jest odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie właściwości mają szparagi. Spożywanie szparagów przynosi wiele korzyści dla twojego zdrowia, dlatego dobrze jest po nie sięgać możliwie jak najczęściej. Dlaczego? Jest to produkt niskokaloryczny, polecany dla osób, które są na diecie. Szparagi mogą spożywać różne grupy osób. Dzięki zawartości ważnych składników odżywczych mają korzystny wpływ na wiele aspektów.

zielone szparagi
Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Sezon na szparagi rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Dlatego dobrze jest rozpocząć ich spożywanie już teraz. Jakie są najważniejsze właściwości szparagów? Niezależnie od tego, czy wiesz, jak gotować szparagi, warto podkreślić, że:

  • dzięki zawartości kwasu foliowego są polecane dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko
  • fitoestrogeny zawarte w szparagach łagodzą objawy menopauzy
  • witaminy i beta-karoten korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci
  • wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby
  • zapobiegają rozwojowi nowotworów
  • hamują rozwój Alzheimera.

Jak gotować szparagi? Czy trzeba je obierać?

Zanim dowiesz się, jak gotować szparagi, niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie szparagów do gotowania. Czy trzeba obierać szparagi? Tu, wszystko zależy od tego, czy gotujesz zielone, czy białe szparagi. Tych pierwszych nie należy obierać. Wystarczy, że odetniesz jedynie zdrewniałą końcówkę. Wygnij delikatnie łodygę szparagów, a przełamie się ona w miejscu, w którym zaczyna się łykowata część.

Obrazek
Białe szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Obieranie białych szparagów jest już koniecznością. Należy pozbyć się włókien, przy pomocy małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Obieranie rozpocznij od główki i kieruj się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki białych szparagów musisz odciąć.

Najważniejsze zasady - jak gotować szparagi?

Po odpowiednim przygotowaniu szparagów możesz przystąpić do gotowania szparagów. Jak gotować szparagi? Należy je wstawić pionowo do garnka i wlać wodę do takiej wysokości, by główki szparagów wystawały ponad jej powierzchnię. Dodaj łyżeczką soli, cukru i odrobinę masła. Czas gotowania zielonych szparagów wynosi około 3-4 minut, natomiast białe szparagi należy gotować przez około 7 minut. Pamiętaj, by nie gotować ich zbyt długo. Te dobrze ugotowane są chrupkie i mają wyrazisty, zielony kolor.

Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na krem szparagowy. Zobacz, jakie to proste:

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥