Nie trzymaj tak kawy, to błąd. Bardzo traci na smaku i aromacie
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie poranki, jak i całego dnia, bez filiżanki smacznej i aromatycznej kawy. Niezależnie od tego, czy w swoim domu masz kawę mieloną, ziarnistą, czy w kapsułkach, niezwykle ważne jest to, gdzie przechowywać kawę. Dzięki zaproponowanym przez nas rozwiązaniom zachowasz jej smak i aromat na długi czas.
19.10.2022 20:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Te miejsca będą zdecydowanie najlepsze - gdzie warto przechowywać kawę?
Odpowiedź na tak postawione pytanie, nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem, jeśli zgodnie stwierdzimy, że w kuchni. Jak dobrze wiemy, samo pomieszczenie, w którym przygotujemy nasze posiłki, obfituje w wiele szafek, pojemników, przestrzeni na blacie, czy półek. Okazuje się, że nie każde z nich sprawdzi się do dobrego przechowania kawy. Jest to o tyle istotne, gdy chcemy zachować niepowtarzalny smak i aromat ziaren kawy lub już zmielonej kawy. Pamiętaj, że kawa ziarnista zdecydowanie szybciej traci swoje właściwości, gdy jest nieodpowiednio przechowywana.
Gdzie zatem dobrze jest przechowywać kawę? Odpowiedź będzie zaskoczeniem, gdy okaże się, że najlepiej jest przechowywać w opakowaniu, w którym ją zakupiliśmy. Często popełnianym błędem jest przesypywanie ziaren lub kawy mielonej do specjalnego pojemnika. To nie do końca dobre wyjście, bo nasza kawa wietrzeje, a my dostarczamy jej "bomby tlenowej" podczas samego procesu przesypywania. Opakowania posiadają specjalne wentyle, które wypuszczają dwutlenek węgla, który ulatnia się z kawy i tym samym nie wpuszczają powietrza. Idealne miejsce jest ciemne, suche, w temperaturze pokojowej.
Gdzie nie należy przechowywać kawy i jak z nią postępować?
Opakowanie jest najlepszym miejscem do przechowywania kawy. Dobrze, jeśli będzie to temperatura pokojowa. Pamiętaj, by nie była ona narażona na działanie promieni słonecznych, ciepła i wilgoci. Dlatego też każde inne miejsce jej przechowywania będzie zdecydowanie gorszym rozwiązaniem. Na pewno nie należy przechowywać kawy w lodówce - nie lubi ona wilgoci i niskich temperatur. Jeśli opakowanie z kawą uległo rozerwaniu lub uszkodzeniu, to dobrze będzie przesypać ją do odpowiedniego pojemnika. Musi on być szczelny, a w przypadku torebki lub woreczka, dobrze jest spiąć je klamrą. Najbardziej odporne będą jednak pojemniki ze szkła i ceramiki.
Najlepszy smak kawy otrzymasz wtedy, gdy zmielisz ją tuż przed zaparzeniem. Większość ekspresów posiada funkcję mielenia, ale możesz zrobić to w specjalnym młynku ręcznym lub elektrycznym. A gdzie przechowywać kawę mieloną? Należy pozostawić w oryginalnym opakowaniu. Aby zapewnić jej szczelność, dobrze będzie spiąć ją klamrą i włożyć do specjalnego pojemnika - puszki, słoika i włożyć ją do szafki. Z tak przygotowaną kawą, każde śniadanie i każdy deser będą smaczne i wyjątkowe.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne jesienne kawy: