PoradyNie trzymaj tak kawy, to błąd. Bardzo traci na smaku i aromacie

Nie trzymaj tak kawy, to błąd. Bardzo traci na smaku i aromacie

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie poranki, jak i całego dnia, bez filiżanki smacznej i aromatycznej kawy. Niezależnie od tego, czy w swoim domu masz kawę mieloną, ziarnistą, czy w kapsułkach, niezwykle ważne jest to, gdzie przechowywać kawę. Dzięki zaproponowanym przez nas rozwiązaniom zachowasz jej smak i aromat na długi czas.

Przechowywanie kawy - Pyszności; Foto Canva.com
Przechowywanie kawy - Pyszności; Foto Canva.com

19.10.2022 20:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Te miejsca będą zdecydowanie najlepsze - gdzie warto przechowywać kawę?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem, jeśli zgodnie stwierdzimy, że w kuchni. Jak dobrze wiemy, samo pomieszczenie, w którym przygotujemy nasze posiłki, obfituje w wiele szafek, pojemników, przestrzeni na blacie, czy półek. Okazuje się, że nie każde z nich sprawdzi się do dobrego przechowania kawy. Jest to o tyle istotne, gdy chcemy zachować niepowtarzalny smak i aromat ziaren kawy lub już zmielonej kawy. Pamiętaj, że kawa ziarnista zdecydowanie szybciej traci swoje właściwości, gdy jest nieodpowiednio przechowywana.

Kawa z przyprawami - Pyszności; Foto: Canva
Kawa z przyprawami - Pyszności; Foto: Canva

Gdzie zatem dobrze jest przechowywać kawę? Odpowiedź będzie zaskoczeniem, gdy okaże się, że najlepiej jest przechowywać w opakowaniu, w którym ją zakupiliśmy. Często popełnianym błędem jest przesypywanie ziaren lub kawy mielonej do specjalnego pojemnika. To nie do końca dobre wyjście, bo nasza kawa wietrzeje, a my dostarczamy jej "bomby tlenowej" podczas samego procesu przesypywania. Opakowania posiadają specjalne wentyle, które wypuszczają dwutlenek węgla, który ulatnia się z kawy i tym samym nie wpuszczają powietrza. Idealne miejsce jest ciemne, suche, w temperaturze pokojowej.

Gdzie nie należy przechowywać kawy i jak z nią postępować?

Opakowanie jest najlepszym miejscem do przechowywania kawy. Dobrze, jeśli będzie to temperatura pokojowa. Pamiętaj, by nie była ona narażona na działanie promieni słonecznych, ciepła i wilgoci. Dlatego też każde inne miejsce jej przechowywania będzie zdecydowanie gorszym rozwiązaniem. Na pewno nie należy przechowywać kawy w lodówce - nie lubi ona wilgoci i niskich temperatur. Jeśli opakowanie z kawą uległo rozerwaniu lub uszkodzeniu, to dobrze będzie przesypać ją do odpowiedniego pojemnika. Musi on być szczelny, a w przypadku torebki lub woreczka, dobrze jest spiąć je klamrą. Najbardziej odporne będą jednak pojemniki ze szkła i ceramiki.

Filiżanka kawy - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Filiżanka kawy - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Najlepszy smak kawy otrzymasz wtedy, gdy zmielisz ją tuż przed zaparzeniem. Większość ekspresów posiada funkcję mielenia, ale możesz zrobić to w specjalnym młynku ręcznym lub elektrycznym. A gdzie przechowywać kawę mieloną? Należy pozostawić w oryginalnym opakowaniu. Aby zapewnić jej szczelność, dobrze będzie spiąć ją klamrą i włożyć do specjalnego pojemnika - puszki, słoika i włożyć ją do szafki. Z tak przygotowaną kawą, każde śniadanie i każdy deser będą smaczne i wyjątkowe.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne jesienne kawy: