Jak pielęgnować noże kuchenne, aby posłużyły nam na dłużej?

Jak pielęgnować noże kuchenne, aby posłużyły na dłużej? Okazuje się, że sprawdzona receptura jest bardzo prosta. Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych rad i to wszystko!

Obrazek
Frania

Po co marnować czas i pieniądze na zakup nowych sprzętów? Nie wspominając już o "zjedzonych nerwach", kiedy to po raz kolejny nie mogłaś w spokoju przygotować kolacji dla całej rodziny, bo każdy nóź nie nadawał się do pracy. Raz na zawsze z tym kończymy.

Rozpoczynamy nowy rozdział, w którym stawiamy na dokładną pielęgnację noży kuchennych. Na pewno tego nie pożałujesz ?

#1 Mycie i czyszczenie

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Po każdym użyciu noża, powinniśmy go umyć i dokładnie osuszyć. Dlaczego? Noże kuchenne nie powinny mieć kontaktu z wilgocią, dlatego pozostawienie ich na dłużej w wodzie to kiepski pomysł.

Idąc dalej, należy wspomnieć o zaschniętym jedzeniu. Nie powinniśmy dopuścić do takiej sytuacji pod żadnym pozorem. Takie zaniedbanie nie tylko nie służy naszemu kuchennemu sprzętowi, ale dodaje nam również dodatkowej pracy.

#2 Zmywarka

Jeśli wkładasz noże kuchenne do zmywarki, pamiętaj, aby nie miały one styczności z innymi rzeczami. W przeciwnym wypadku, może to zaszkodzić ich ostrej krawędzi. A co za tym idzie, będzie nam gorzej się pracowało z uszkodzonym nożem.

#3 Ostrze noży kuchennych

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Skoro już wspomnieliśmy o ostrzu, należy pokreślić, że musimy regularnie ostrzyć nasze noże kuchenne. Praca z takimi nożami będzie czystą przyjemnością. Wszystkie produkty spożywcze pokroisz w szybki i łatwy sposób!

#4 Przechowywanie

I ostatni element odpowiedniej pielęgnacji noży. A jest nim oczywiście przechowywanie noży w kuchni.

To, że wyczyścisz i naostrzysz noże, nie wystarczy, aby zachować je w dobrej kondycji. Jeśli będziesz przechowywać je w nieładzie z innymi gadżetami kuchennymi, szybkie się stępią, przez co nie będą nadawać się do pracy.

Warto postawić na odpowiedni organizer, który będzie chronił nasze noże przed takimi sytuacjami.

jak pielęgnować noże

W naszej kuchni postawiliśmy na magnetyczną listwę, która sprawdza się w 100%. Dzięki niej, nasze noże nie mają kontaktu z innymi produktami. Co więcej, zawsze są pod ręką, więc nie musimy marnować czasu, aby je zlokalizować.

I to już wszystko jeśli chodzi o pielęgnację noży kuchennych. Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby posłużyły nam na długie lata.

Wprowadź małe zmiany już dziś, a na efekty nie będziesz musiała długo czekać!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯