Liść laurowy i jego szerokie zastosowanie

Przyprawy to niezbędny element każdej kuchni, który czyni ją tak wyjątkową. Wśród nich znajduje się liść laurowy, który świetnie podkreśla smak przygotowanych dań.

Obrazek
Frania

A skoro już o nim mowa, to czy wiesz, że liść laurowy może przydać się nie tylko w kuchni? Już za moment poznasz wszystkie szczegóły ?

#1 Zastosowanie w kuchni

Obrazek

Oczywiście zaczniemy od kuchni, w końcu gotowanie to nasza największa pasja ? Liść laurowy przydaje się tu jako dodatek do zup, sosów, mięs, czy bigosu. Co więcej, jest niezbędnym elementem w przypadku kiszenia zarówno ogórków, jak i kapusty.

Warto w tym miejscu dodać, że liść laurowy nie tylko pobudza trawienie, ale też wspomaga nasz apetyt. Nic więc dziwnego, że jest niezastąpiony w każdej kuchni ?

#2 Pomoże w kwestiach urodowych

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Mowa tu m.in. o trądziku i łupieżu. Co więcej, zapobiega wypadaniu włosów. Łagodzi także stany zapalne skóry. Jak sama widzisz, ma bardzo szerokie zastosowanie!

#3 Pogromca niechcianych gości

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Co jeszcze potrafi liść laurowy? Okazuje się, że skutecznie odstrasza insekty takie jak: karaluchy i mole. Wystarczy, że umieścisz liście laurowe w zainfekowanych miejscach, a niechciani goście sami opuszczą kuchnię.

#4 Zdrowotne właściwości

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Na koniec zostawiłam właściwości lecznice, które również drzemią w opisywanej przyprawie. Mowa tu o problemach z: zapaleniem oskrzeli, suchym kaszlem, reumatyzmem, artretyzmem, migrenami oraz wrzodami żołądka. Co więcej, bohater dzisiejszego artykułu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej