Trzymaj się trzech banalnie prostych kroków i mole spożywcze raz na zawsze znikną z Twojej kuchni
Mole spożywcze. Małe, irytujące potworki, przez które znowu musiałaś wyrzucić całą kaszę, cukier i mąkę. I nie wiadomo co robić: iść teraz na zakupy po nowe zapasy, czy najpierw uporać się ze szkodnikami? Kiedy dowiesz się jak pozbyć się moli spożywczych, raczej wybierzesz najpierw tę drugą opcję. Jest to bowiem bardzo proste.
Ten skrzydlaty stworek, który lubi zadomowić się w kuchennych szafkach, nie mógłby mieć nazwy, która by lepiej oddała jego parszywy charakterek. Omacnica spichrzanka. Też czujesz tę ironię? Coś nam się wydaje, że ten, który wymyślił tę nazwę, też borykał się z problemem moli spożywczych w swojej kuchni.
Okazuje się jednak, że wcale nie musiał. Istnieją sprawdzonego sposoby na rozwiązanie tego kłopotu. Jak pozbyć się moli spożywczych? Będziesz potrzebowała tylko kilku gadżetów.
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Początek tej nierównej walki powinien mieć zawsze miejsce w postaci wyrzucenia wszystkich produktów, które miały kontakt z molami. Poza tym, że urządziły tam sobie niezłą imprezkę, zostawiły tam jeszcze swoje larwy.
Kolejny krok to mycie powierzchni. Użyj do tego ciepłej wody z mydłem i octem. Jeśli przy okazji postanowiłaś odkurzyć szafki, nie zapomnij o wyrzuceniu worka z odkurzacza. Jak najdalej. Prawdopodobnie dostały się tam właśnie larwy moli.
Krok trzeci. Pozwól, że poprosimy cię o krótką wycieczkę do łazienki po suszarkę do włosów. Osusz nią wytarte powierzchnie. Wysoka temperatura pozbędzie się resztek larw, jeśli jeszcze się uchowały po kąpieli w occie.
Bądź bezlitosna dla moli i nie poprzestań na czyszczeniu szafek
Czas na prawdziwą, okrutną i bezduszną metodę zwalczania moli. Trudno, same tego chciały.
W rondelku podgrzej ocet i przelej go do miski. Wstaw ją do zaatakowanych szafek i zamknij je. Jeśli jesteś jedną z tych, które wszystko robią albo dobrze, albo wcale, do szafek możesz jeszcze wrzucić suchą skórkę pomarańczy nabitą goździkami i skroploną olejkiem waniliowym. Rany, prawie zaczęliśmy im współczuć.
Stwórz też inną pułapkę na mole. Połącz ocet winny z winem wytrawnym. Wszystkie mole, które umknęły twojej uwadze, wlecą do tego roztworu, a wtedy marny ich koniec.
Skoro twoja kuchnia jest już bezpieczna, możesz teraz przyrządzić tę zapiekankę wedle przepisu z naszego kanału na YouTube.