Większość osób nie ma pojęcia jak pokroić mięso. Potem wychodzi suche jak wiór i bez smaku

Jak idealnie kroić mięso, aby zostało miękkie i soczyste? Ten sposób sprawi, że ułatwisz sobie pracę w kuchni. Zobacz, jak to zrobić.

ObrazekJak kroić mięso- Pyszności(2)
Ewa

Przygotowanie idealnie kruchego i soczystego mięsa nie należy wcale do najprostszych zadań w kuchni. Okazuje się, że troska o jego odpowiednie przygotowanie zaczyna się już na etapie krojenia, a nie tylko pieczenia i smażenia. Znamy patent, dzięki któremu wołowina zawsze będzie idealna. Do tej prostej zasady stosują się najlepsi szefowie kuchni na świecie. Dołącz do ich grona i przygotuj wołowinę idealną.

Wybór wołowiny

Mięso powinno być przede wszystkim dobrej jakości. Nie musisz od razu ściągać wołowiny Kobe w niebotycznej cenie nawet kilku tysięcy za kilogram. Wystarczy odwiedzić sprawdzonego rzeźnika lub dobre gospodarstwo.Świeża, dobrej jakości wołowina powinna mieć głęboki, intensywnie czerwony lub ciemnoczerwony kolor (szybko ciemnieje pod wpływem tlenu, co nie wpływa na walory smakowe). Unikaj jednak mięsa zbyt ciemnego lub z plamami.

Jak kroić mięso- Pyszności
Jak kroić mięso- Pyszności

Jak kroić mięso?

Dobra wołowina już wybrana, czeka w lodówce na przygotowanie. Żeby stek, gulasz czy wołowy gulasz był idealnie soczysty i kruchy, skup się nie tylko na gotowaniu, ale również na odpowiednim pokrojeniu mięsa. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie jest to ważne!

Jak pokroić mięso- Pyszności
Jak pokroić mięso- Pyszności

Po pierwsze uzbrój się w cierpliwość i nie rób tego szybko i byle jak. Mięso wołowe zawsze należy kroić w poprzek włókien. Jeśli zrobisz to inaczej, to mięso, nawet te fantastycznej jakości, może zamienić się w żelkowaty, ciężki do przeżucia kawałek. Krojenie w poprzek sprawi, że nawet po obróbce cieplnej mięso zostanie delikatniejsze i łatwiejsze do pogryzienia.

Postaw na ostry nóż- to absolutna podstawa w kuchni. Im jest ostrzejszy, tym lepiej, gdyż nie szarpie i nie nadwyręża delikatnej struktury mięsa, którą chcemy zachować.

Obrazek

Zobacz nasz przepis na makaron z wołowiną

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości