Jak przechowywać truskawki? Kluczowe znaczenie mają zielone szypułki

Dziś odpowiem na pytanie, które pada ostatnio bardzo często — jak przechowywać truskawki, aby posłużyły nam jak najdłużej? Co zrobić, aby nie zmarnować ani jednego owocu? Już za moment wszystko stanie się jasne!

ObrazekJak należy przechowywać truskawki?/źródło: Engin Akyurt, Pexels
Marzena Pęcak

Choć smakiem soczystych i świeżych truskawek cieszymy się już od dłuższego czasu, ciągle nie mamy ich dość. W końcu na ich bazie można wyczarować naprawdę całą masę genialnych przepisów. I nie mówię tu tylko o pysznych wypiekach, zachwycających deserach, czy orzeźwiających koktajlach. Truskawki świetnie sprawdzą się również w roli obiadu na słodko. Pierogi z owocami, ryż z sosem truskawkowym, jak i naleśniki z truskawkowym farszem to w końcu prawdziwe niebo w gębie!

Oczywiście, aby przygotować niesamowite pyszności w kuchni, musimy pracować na świeżych i dobrych produktach. A w przypadku owoców i warzyw jest to nie lada wyzwanie. Dlatego dziś przychodzę z pomocną wiedzą.

Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość jak najdłużej?

Choć truskawki są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zachować ich świeżość nawet na kilka dni. Musisz tylko pamiętać, o kilku podstawowych zasadach. Nie martw się jednak na zapas. To proste czynności, z którymi z pewnością każdy sobie poradzi.

Po pierwsze, truskawek pod żadnym pozorem nie możemy długo moczyć w wodzie. Oczywiście owoce potrzebują mycia przed użyciem, ale musi być ono błyskawiczne. Najlepiej zrobić to na cedzaku pod bieżącą wodą. Delikatnie je przepłucz, po czym dokładnie osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Dlaczego to takie ważne? Jeśli moczenie truskawek będzie zbyt długie, to staną się miękkie i gąbczaste. Tym samym możemy zapomnieć o niezwykłej soczystości i jędrności truskawek.

Obrazek
Świeżym truskawkom nie służy m.in. długa kąpiel/źródło: 1195798, pixabay

Kolejną kluczową sprawą są zielone szypułki. Nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że po umyciu dobrze je usunąć, aby owoce zachowały świeżość na dłużej. Paradoksalnie jest właśnie odwrotnie. Zielone elementy truskawek są bardzo ważne, bo tak naprawdę stanowią ochronę dla pysznych owoców. Kiedy je usuniesz, jedynie przyśpieszysz proces psucia się owoców. Szypułki usuwamy zawsze po myciu truskawek i tylko wtedy, kiedy planujemy użyć ich w kuchni od razu.

Lodówka z odpowiednim zabezpieczeniem

Wiesz już, że truskawki nie lubią długich kąpieli i lepiej nie pozbawiać ich zielonych szypułek. Czas więc odpowiedzieć, gdzie najlepiej je przechowywać. I oczywiście będzie to lodówka, gdzie temperatura jest dużo niższa. Nie możesz jednak wrzucić truskawek do miski byle jak i wstawić je do lodówki. Owoce najlepiej przełożyć do szklanych pojemników. Na spodzie gadżetu kuchennego dobrze dodatkowo umieścić ręcznik papierowy lub kuchenną ściereczkę, które będą skutecznie pochłaniać nagromadzoną wilgoć.

Pamiętaj, że owoce nie mogą być mono ściśnięte. Złym rozwiązaniem będzie również układanie ich warstwo na sobie. Dlaczego? Pod wpływem ciężaru, mogą ulec uszkodzeniu. A co za tym idzie, zaczną się psuć dużo szybciej.

I to wszystkie informacje, jakie warto przyswoić w przypadku przechowywania truskawek. Teraz już wiesz dokładnie, jak z nimi postępować. Jeśli zastosujesz się do tych porad, zakupione przez ciebie truskawki będą nadawać się do jedzenia nawet po kilku dniach.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby