Jak przechowywać truskawki? Kluczowe znaczenie mają zielone szypułki
Dziś odpowiem na pytanie, które pada ostatnio bardzo często — jak przechowywać truskawki, aby posłużyły nam jak najdłużej? Co zrobić, aby nie zmarnować ani jednego owocu? Już za moment wszystko stanie się jasne!
17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 16:55
Choć smakiem soczystych i świeżych truskawek cieszymy się już od dłuższego czasu, ciągle nie mamy ich dość. W końcu na ich bazie można wyczarować naprawdę całą masę genialnych przepisów. I nie mówię tu tylko o pysznych wypiekach, zachwycających deserach, czy orzeźwiających koktajlach. Truskawki świetnie sprawdzą się również w roli obiadu na słodko. Pierogi z owocami, ryż z sosem truskawkowym, jak i naleśniki z truskawkowym farszem to w końcu prawdziwe niebo w gębie!
Oczywiście, aby przygotować niesamowite pyszności w kuchni, musimy pracować na świeżych i dobrych produktach. A w przypadku owoców i warzyw jest to nie lada wyzwanie. Dlatego dziś przychodzę z pomocną wiedzą.
Nie przegap również: Rewelacyjny patent na truskawki. Ania Starmach zdradziła, jak je szybko obrać
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość jak najdłużej?
Choć truskawki są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zachować ich świeżość nawet na kilka dni. Musisz tylko pamiętać, o kilku podstawowych zasadach. Nie martw się jednak na zapas. To proste czynności, z którymi z pewnością każdy sobie poradzi.
Po pierwsze, truskawek pod żadnym pozorem nie możemy długo moczyć w wodzie. Oczywiście owoce potrzebują mycia przed użyciem, ale musi być ono błyskawiczne. Najlepiej zrobić to na cedzaku pod bieżącą wodą. Delikatnie je przepłucz, po czym dokładnie osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Dlaczego to takie ważne? Jeśli moczenie truskawek będzie zbyt długie, to staną się miękkie i gąbczaste. Tym samym możemy zapomnieć o niezwykłej soczystości i jędrności truskawek.
Kolejną kluczową sprawą są zielone szypułki. Nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że po umyciu dobrze je usunąć, aby owoce zachowały świeżość na dłużej. Paradoksalnie jest właśnie odwrotnie. Zielone elementy truskawek są bardzo ważne, bo tak naprawdę stanowią ochronę dla pysznych owoców. Kiedy je usuniesz, jedynie przyśpieszysz proces psucia się owoców. Szypułki usuwamy zawsze po myciu truskawek i tylko wtedy, kiedy planujemy użyć ich w kuchni od razu.
Lodówka z odpowiednim zabezpieczeniem
Wiesz już, że truskawki nie lubią długich kąpieli i lepiej nie pozbawiać ich zielonych szypułek. Czas więc odpowiedzieć, gdzie najlepiej je przechowywać. I oczywiście będzie to lodówka, gdzie temperatura jest dużo niższa. Nie możesz jednak wrzucić truskawek do miski byle jak i wstawić je do lodówki. Owoce najlepiej przełożyć do szklanych pojemników. Na spodzie gadżetu kuchennego dobrze dodatkowo umieścić ręcznik papierowy lub kuchenną ściereczkę, które będą skutecznie pochłaniać nagromadzoną wilgoć.
Pamiętaj, że owoce nie mogą być mono ściśnięte. Złym rozwiązaniem będzie również układanie ich warstwo na sobie. Dlaczego? Pod wpływem ciężaru, mogą ulec uszkodzeniu. A co za tym idzie, zaczną się psuć dużo szybciej.
I to wszystkie informacje, jakie warto przyswoić w przypadku przechowywania truskawek. Teraz już wiesz dokładnie, jak z nimi postępować. Jeśli zastosujesz się do tych porad, zakupione przez ciebie truskawki będą nadawać się do jedzenia nawet po kilku dniach.
Na bazie truskawek możesz zrobić: Najszybsze ciasto truskawkowe na świecie. Wystarczy 10 minut i deser gotowy