Jak przygotować idealnie puszystą jajecznicę? Jeden składnik robi robotę

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie śmietanki to jeden z trików, który nadaje jej wyjątkowej kremowości i puszystości. Odkryj, jak przygotować idealną jajecznicę ze śmietanką, która zachwyci każdego smakosza.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Nie ma nic gorszego niż przesuszona, gumowata jajecznica. Dla wielu domowych kucharzy osiągnięcie perfekcji w przygotowaniu tego klasycznego śniadania może być wyzwaniem. Oprócz kontrolowania temperatury patelni i częstotliwości mieszania jajek istnieje jeden kluczowy trik, który może zmienić przeciętną jajecznicę w doskonałą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Sekret puszystej jajecznicy

Jajecznica to potrawa, którą Polacy uwielbiają przygotowywać na śniadanie. Jej popularność wynika z prostoty przygotowania oraz możliwości eksperymentowania z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych sposobów na "podbicie" puszystości jajecznicy jest dodanie do niej śmietanki. Już niewielka ilość tego produktu zmienia oblicze jajecznicy, wpływając na jej kremowość i delikatność. Jeśli nie masz pod ręką śmietanki, pełnotłuste mleko również się sprawdzi.

Przepis na idealnie kremową jajecznicę

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miski, dodaj śmietankę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
  2. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, wlej mieszankę jajeczną.
  3. Delikatnie mieszaj jajecznicę drewnianą łyżką lub szpatułką, przesuwając ją od brzegów patelni do środka. Kontynuuj mieszanie, aż jajka zaczną się ścinać, ale wciąż będą lekko kremowe.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję. Przełóż na talerz i opcjonalnie posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Profesjonalny szef kuchni Bill Granger zaleca używanie nieprzywierającej patelni i drewnianej łyżki, podkreślając, że nie należy zbyt intensywnie mieszać jajek.

Jajka powinny mieć konsystencję miękkich grudek. Najlepiej nie robić więcej niż trzy porcje naraz, aby nie przepełnić patelni, co może wpłynąć na jakość jajecznicy. W przypadku większej liczby porcji lepiej użyć dwóch patelni - tłumaczy szef kuchni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟